Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Οι Έλληνες πολιτικοί για τον θάνατο του Κάστρο
Οι Έλληνες πολιτικοί για τον θάνατο του Κάστρο

Οι Έλληνες πολιτικοί για τον θάνατο του Κάστρο

Πλήθος μηνυμάτων και από την ελληνική πολιτική ηγεσία, στον απόηχο του θανάτου του .

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος απέστειλε συλληπητήριο μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο. Σε αυτό σημειώνει: «Mε μεγάλη λύπη πληροφορήθηκα την απώλεια του Fidel Castro Ruz, ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης και διακεκριμένης προσωπικότητας του εικοστού αιώνα, της οποίας η επιρροή υπήρξε αισθητή για δεκαετίες στην ευρύτερη περιοχή. Εξ ονόματος του Eλληνικού Λαού και εμού προσωπικώς εκφράζω  σε εσάς, Κύριε Πρόεδρε, αλλά και στον Κουβανικό Λαό βαθύτατα συλλυπητήρια».

«Η γενιά που φεύγει μας κληροδοτεί μια τεράστια ιστορική, συμβολική και πολιτική παρακαταθήκη, την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε σε συνθήκες εξόχως δύσκολες, με την αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού να έχει επέλθει, αλλά το όραμα του σοσιαλισμού να μην έχει βρει ακόμη την νέα άρθρωσή του.

Γι'αυτό και όπως λέει ο Φιντέλ, όσοι αγωνίζονται σήμερα για να αντιμετωπίσουν τις που απειλούν τον πλανήτη, πρέπει να αναλύουν και να εφαρμόζουν με προσοχή κάθε πολιτική απόφαση» σημείωσε ο Πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, καταλήγοντας: «Αντίο κομαντάντε.

Ως την παντοτινή νίκη των λαών!».

 

της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την απώλεια του , δήλωσε:

«Ο Φιντέλ Κάστρο υπήρξε αναμφίβολα μια ιστορική προσωπικότητα, σύμβολο της κουβανέζικης επανάστασης και μιας εποχής σκληρών διεθνών αντιπαραθέσεων που ανήκει πια στο παρελθόν.

Η πορεία του επιβεβαίωσε ότι πρόοδος χωρίς οικονομική και πολιτική ελευθερία, δεν μπορεί να υπάρξει».

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανέφερε:

«Προσωπικά, αλλά και θεωρώντας ότι εκφράζω το μεγαλύτερο μέρος των πολιτικών δυνάμεων του Κοινοβουλίου, δηλώνω τη βαθιά συγκίνησή μου για τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο, ιστορικού ηγέτη της Κούβας και φίλου της Ελλάδας», αναφέρει ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε δήλωσή του για το θάνατο του εμβληματικού ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο».

«Με την απώλειά του», σημειώνει, «η ανθρωπότητα γίνεται πιο φτωχή. Ο ‘‘κομαντάντε'' της κουβανικής επανάστασης άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμα της επαναστατικής έμπνευσης και πράξης. Η Ιστορία τον συγκαταλέγει, χωρίς αμφιβολία, ανάμεσα στα πρόσωπα που άλλαξαν την πορεία της».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι:

O Fidel Castro σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή, αγωνίστηκε για τις ιδέες και τη χώρα του και έγινε παγκόσμιο σύμβολο. Η ιστορία σίγουρα δεν μπορεί να τον προσπεράσει. Θα τον κρίνει μακριά από εξιδανικεύσεις και αφορισμούς.

Το ΚΚΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

«Η ΚΕ του ΚΚΕ, με βαθιά θλίψη, αποχαιρετά μια θρυλική μορφή του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, τον ηγέτη της κουβανικής επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο. Εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο, την ΚΕ του ΚΚ Κούβας και σε όλο τον κουβανικό λαό.»

Με μια φράση του ποιητή και μαχητή της κουβανικής ανεξαρτησίας, Χοσέ Μαρτί, αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στο θάνατο του Φιντέλ Κάστρο. Έγραψε στο twitter: «Μια ακόμα επανάσταση είναι απαραίτητο να γίνει, αυτή που δε θα τελειώσει, όταν ο ηγέτης της αναλάβει την Εξουσία».

Στο δικό του αποχαιρετισμό για τον ιστορικό ηγέτη της Κούβας, το γραφείο Τύπου του αναφέρει: «Αποχαιρετούμε με βαθιά θλίψη και απέραντο σεβασμό τον ηγέτη της κουβανικής επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, και απευθύνουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στον κουβανικό λαό και το Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας.

Με τη δράση του», επισημαίνει ο , «ο Φιντέλ Κάστρο συμπύκνωσε τη θέληση του κουβανικού λαού για τον κοινωνικό μετασχηματισμό, για μια ελεύθερη πατρίδα, για μια με δικαιοσύνη, ισότητα και αξιοπρέπεια. Μέχρι το τέλος της ζωής του, ο Φ. Κάστρο αγωνίστηκε για τις αξίες αυτές, εμπνέοντας με το παράδειγμά του, όχι μόνο τον Κουβανικό λαό, αλλά τους λαούς ολόκληρης της Λατινικής ς, και τελικά τους λαούς του κόσμου, στον αγώνα τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό».

«Αψηφώντας υπέρτερες δυνάμεις που δυνάστευαν τη χώρα του για δεκαετίες, ο Φ. Κάστρο δίδαξε τι πάει να πει αξιοπρέπεια, αγώνας, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, κουράγιο και πίστη στα ιδανικά του σοσιαλισμού», υπογραμμίζεται στην που καταλήγει με την επισήμανση πως «οι αγώνες του αποτελούν τη μεγαλύτερη παρακαταθήκη για ολόκληρη την ανθρωπότητα.Το άστρο του Φιντέλ Κάστρο θα λάμπει για πάντα».

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση