Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Η Ελλάδα της κρίσης εξακολουθεί να εισάγει φρούτα και… λαχανικά
Η Ελλάδα της κρίσης εξακολουθεί να εισάγει φρούτα και… λαχανικά

Η Ελλάδα της κρίσης εξακολουθεί να εισάγει φρούτα και… λαχανικά

Σε μια χώρα που διαθέτει τις κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες για την παραγωγή πληθώρας φρούτων και λαχανικών, το 2015 δαπανήθηκαν 731,27 εκατ. για την εισαγωγή προϊόντων της κατηγορίας αυτής. Και σίγουρα η δαπάνη αυτή δεν αφορά μόνον εξωτικά φρούτα, όπως ανανάδες και μπανάνες, αλλά και… ντομάτες. Το 2015, την ίδια δηλαδή χρονιά που σημαδεύθηκε από έντονες πολιτικές ανακατατάξεις και οικονομικές αναταράξεις, οι Ελληνες μείωσαν τη δαπάνη κατά 10,5% για την εισαγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, δηλαδή βασικών τροφίμων, και πλήρωσαν πολύ περισσότερα σε σύγκριση με το 2014 για την αγορά τηλεφώνων, αυτοκινήτων και… χρυσού!

Τα στοιχεία

Αν μη τι άλλο, για μία ακόμη χρονιά στα στοιχεία για τις εισαγωγές αποτυπώνεται αφενός το παραγωγικό μοντέλο στην Ελλάδα, με κύριο χαρακτηριστικό τις μη επαρκείς ακόμη στον δυναμικό αγροτοδιατροφικό τομέα και αφετέρου τις καταναλωτικές τάσεις που επικράτησαν τη δύσκολη περυσινή χρονιά, καθώς σε πρώτη φάση μοιάζουν τουλάχιστον οξύμωρες, δεδομένων των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, οι οποίοι ειδικά το πρώτο διάστημα μετά την επιβολή τους ήταν εξαιρετικά αυστηροί.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία του Πανελλήνιου Σύνδεσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), το 2015 η αξία των εισαγωγών αγαθών (εξαιρουμένης της αξίας των πλοίων) στην ανήλθε σε 40,98 δισ. ευρώ, καταγράφοντας υποχώρηση κατά 8,8%. Η μείωση αυτή δεν οφείλεται στο γεγονός ότι η χώρα κατάφερε να γίνει αυτάρκης σε ορισμένα προϊόντα και έτσι μείωσε τις εισαγωγές. Οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, με συνέπεια τη μείωση της αξίας εισαγωγών των πετρελαιοειδών κατά 31,2%, στα 10,11 δισ. το 2015 από 14,71 δισ. το 2014.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία δείχνουν αύξηση της αξίας εισαγωγών για φρούτα και λαχανικά κατά 10,3% το 2015 σε σύγκριση με το 2014. Μάλιστα, οι εισαγωγές φρούτων κατατάσσονται ψηλά, στη 16η θέση, κάτι που έχει τρεις πιθανές ερμηνείες: Πρώτη και λιγότερο πιθανή, ότι οι Ελληνες καταναλωτές στράφηκαν στην διατροφή. Δεύτερον, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ αγοράζουν σε καλύτερες τιμές εισαγόμενα κηπευτικά.

Τρίτον, σε ορισμένες περιπτώσεις η εγχώρια παραγωγή έχει μειωθεί, αφενός διότι αρκετοί αγρότες τα προηγούμενα χρόνια αντικατέστησαν τις καλλιέργειές τους με φωτοβολταϊκά πάνελ, ενώ την ίδια ώρα το δεν παρέχει κίνητρα για την επέκταση των υδροπονικών καλλιεργειών.

s7_1906eisagoges-thumb-large

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Εμβολιασμός: Ανοίγει απόψε η πλατφόρμα για την 3η δόση στους 3 μήνες #εμβολιασμόςCovid - https://t.co/NPSQgZQWDC -

  • #φωτιά σε βανάκι στους Αγ. Θεοδώρους Αλμυρού #φωτιά - https://t.co/amsEm2bbVU -

  • Στο πλευρό των ΑΜΕΑ η Περιφέρεια Θεσσαλίας #ΑμέΑ - https://t.co/iQ224x2qxu -

"Αλιεύοντας" την είδηση