Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Έληξε η κατάληψη στις φυλακές Κορυδαλλού
Έληξε η κατάληψη στις φυλακές Κορυδαλλού

Έληξε η κατάληψη στις φυλακές Κορυδαλλού

Αντίδραση σε επιχείρηση των ΕΚΑΜ στο κελί του Γιαγτζόγλου

Αναστολή της κινητοποίησης αποφάσισαν οι κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού καθώς, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, στη συνάντηση που είχαν με εκπρόσωπο του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο τελευταίος δεσμεύτηκε για την επιστροφή του Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου από τις φυλακές Λάρισας.

Παράλληλα, όπως υποστηρίζουν, υπήρξε και δέσμευση ώστε να μην υπάρξουν πειθαρχικές και ποινικές διώξεις εις βάρος των κρατουμένων που συμμετείχαν στον ξεσηκωμό.

 Πάντως, παρά τις δεσμεύσεις από την πλευρά των αρχών, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα Indymedia ο Κ. Γιαγτζόγλου μαζί με την απεργία πείνας θα ξεκινήσει από αύριο Κυριακή και απεργία δίψας με μόνο αίτημα την άμεση μεταγωγή του στον Κορυδαλλό, καθώς όπως υποστηρίζεται «δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στους υπεύθυνους του υπουργείου».

Η είχε ξεκινήσει νωρίς το πρωί του Σαββάτου ως αντίδραση σε επιχείρηση των ΕΚΑΜ στο κελί του Γιαγτζόγλου, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή στη «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς» και για τις επιθέσεις με βόμβες – δέματα κατά ευρωπαίων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και ο στις 28 Οκτωβρίου.

Ο 29χρονος είχε μεταχθεί από τις φυλακές Λάρισας, στις οποίες κρατείται, στις φυλακές Κορυδαλλού στο πλαίσιο διεξαγωγής δίκης που θα πραγματοποιούνταν την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα για παλαιότερη υπόθεση, η οποία αφορούσε μεταφορά εκρηκτικών σε σακίδια στο κέντρο της Αθήνας.

Ωστόσο, η δίκη αναβλήθηκε και ο Κ. Γιαγτζόγλου προχώρησε σε απεργία πείνας με αίτημα την παραμονή του στις φυλακές Κορυδαλλού. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, η ΕΚΑΜ μπήκε στο κελί του Κ. Γιαγτζόγλου για να τον μεταφέρει, με αποτέλεσμα κρατούμενοι να αντιδράσουν φωνάζοντας συνθήματα.

Ενταση υπήρξε κυρίως στην Α' Πτέρυγα (όπου κρατούνται μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς») και στην Δ' Πτέρυγα (όπου βρίσκονται κρατούμενοι που τους βαρύνουν διάφορες κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και αναρχικοί). Κρατούμενοι πήραν κλειδιά από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους κατέλαβαν κάποιους χώρους εντός της ς.

Ανάμεσα σε εκείνους που αντέδρασαν στην επιχείρηση των ΕΚΑΜ είναι και ο Δημήτρης Κουφοντίνας που συνυπέγραψε με άλλους τρεις συγκρατούμενούς του κείμενο σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, γνωστοποιώντας ότι θα κρατήσουν ανοικτό το προαύλιο του σωφρονιστικού καταστήματος κατά τις μεσημεριανές ώρες.

Η φωτογραφία που δημοσίευσε σελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου

Προκάλεσαν, ακόμη, ζημιές σε κάμερες ελέγχου, πόρτες και κοινόχρηστους χώρους. Μάλιστα κρατούμενοι προσπάθησαν να περάσουν και σε άλλους χώρους των φυλακών χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Υπενθυμίζεται ότι επιχείρηση των ΕΚΑΜ στην Α Πτέρυγα των φυλακών του Κορυδαλλού είχε πραγματοποιηθεί και στις 3 Φεβρουαρίου όταν αστυνομικοί εισέβαλαν στο κελί του Αλβανού κρατούμενου, Φάμπιο Ντούσκο, ο οποίος επίσης κατηγορείται για εμπλοκή στο σχέδιο απόδρασης μελών της «Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς» που φέρεται να ετοίμαζε ο Χριστούδουλος Ξηρός τον Ιανουάριο του 2015.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Κρατουμένων:

Σήμερα τα ξημερώματα στις 6:30 εισέβαλαν ένοπλα τάγματα (ΕΚΑΜ και εξωτερική φρουρά) στην Α πτέρυγα φυλακών Κορυδαλλού και απήγαγαν τον απεργό πείνας Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου. Ο συγκρατούμενός μας αντιστάθηκε και χτυπήθηκε από τους μπάτσους οι οποίοι τον πήραν σηκωτό από το κελί του, δίχως να πάρει τα πράγματά του (ούτε καν του επέτρεψαν να φορέσει τα παπούτσια του).

Εκείνη την ώρα ήταν κλειστή η , παρόλα αυτά έγινε αντιληπτή η εισβολή των μπάτσων και οι κρατούμενοι άρχισαν να χτυπάνε τις πόρτες και να βρίζουν τους μπάτσους.

Στη συνέχεια κι ενώ η φυλακή καθυστέρησε να ανοίξει, οι κρατούμενοι από την Α πτέρυγα συγκεντρώθηκαν όλοι μαζί και ενημέρωσαν όλες τις υιπες ακτίνες της φυλακής (Β, Γ, Δ, Ε).

Αποφασίστηκε ομόφωνα ότι η νέα αυτή απαγωγή δεν θα γινόταν αποδεκτή. Για αυτό οι κρατούμενοι βραχυκύκλωσαν τη φυλακή και απελευθέρωσαν όλο το εσωτερικό της φυλακής καθώς ενώθηκαν στους διας, ξεπερνώντας τις κιγκλίδες και βρέθηκαν όλοι μαζί: έλληνες, αλβανοί, ρώσοι, άραβες…

Κάτι τέτοιο είχε να συμβεί από την περασμένη δεκαετία και όλη η συσσωρευμένη οργή από την αδικία που πνίγει τους κρατούμενους πλημμύρισε τους διας, παρασύροντας κάγκελα, πόρτες, κλειδαριές και κάμερες.

Απαιτήσαμε την ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ του συγκρατούμενού μας απεργού πείνας Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου και τον τερματισμό των αστυνομικών απαγωγών κρατουμένων. Δόθηκε διορία 3 ωρών (απο τις 9-12) ώστε να έρθει κάποιος εκπρόσωπος του υπουργείου και να δεσμευτεί για την επιστροφή του συγκρατούμενού μας. Οργανώθηκαν ομάδες περιφρούρησης και συμφωνήθηκε από όλους τους κρατούμενους ότι σε αυτήν την κινητοποίηση δεν υπάρχουν αλλά είμαστε ενωμένοι στον κοινό σκοπό του αγώνα.

Παράλληλα ξεσηκώθηκαν και οι γυναίκες στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού καθώς και οι φυλακές Χανίων και Μαλανδρίνου άμεσα κινητοποιήθηκαν ως αλληλεγγύη στους κρατούμενους του Κορυδαλλού.

Αρκετά πριν λήξει η ήρθε ο γενικός διευθυντής συντονισμού σωφρονιστικών καταστημάτων, Π. Δουλάμης, ο οποίος άρχισε μια παρελκυστική πολιτική αοριστολογίας χωρις να δεσμεύεται σε τίποτα. Η επιτροπή κρατουμένων που πήγε (περίπου 30 άτομα από όλες τις άκτινες) απαίτησε, για να ξεκινήσει η συζήτηση, να αποσυρθεί ο εκβιασμός των πειθαρχικών και ποινικών διώξεων εις βάρος των κρατούμενων που συμμετείχαν στον ξεσηκωμό για το δίκιο μας. Τελικά, αφού αποσύρθηκε ο εκβιασμός, ξεκίνησε η συζήτηση και απαιτήσαμε την επιστροφή του συγκρατούμενού μας.

Τελικά, μετά από πολύωρες συζητήσεις ανάμεσα σε υπηρεσιακούς παράγοντες υπήρξε επίσημη προφορική δέσμευση για θετική επίλυση του δίκαιου αιτήματος μας.

Βέβαια αυτό από μόνο του δεν σημαίνει τίποτα, καθώς αυτό που μετράει είναι οι πράξεις και πάντα είμαστε καχύποπτοι απέναντι σε όσους κατέχουν την .

Προς το παρόν αποφασίστηκε η αναστολή της σημερινής κινητοποίησης που για πάνω από 5 ώρες βραχυκύκλωσε και ουσιαστικά «απελευθέρωσε» το εσωτερικό των φυλακών.

Παραμένουμε όμως σε επιφυλακή πιο έτοιμοι και πιο ενωμένοι από ποτέ!

ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΙΑΓΤΖΟΓΛΟΥ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Επιτροπή Αγώνα γυναικείων -ανδρικών φυλακών- Κορυδαλλού (Α.Β.Γ.Δ.Ε και Α θέση υπογείου παραρτήματος)

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση