Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Αίτηση αποφυλάκισης κατέθεσε ο ενεχυροδανειστής Ριχάρδος
Αίτηση αποφυλάκισης κατέθεσε ο ενεχυροδανειστής Ριχάρδος

Αίτηση αποφυλάκισης κατέθεσε ο ενεχυροδανειστής Ριχάρδος

Ελεύθεροι 23 κτηγορούμενοι στο χρυσού

Σε γκάφ ολκής που σπάνια συμβαίνει στα δικαστικά χρονικά φαίνεται ότι εξελίσσεται η υπόθεση με τη λαθρεμπορία χρυσού καθώς το βασικό αδίκημα πάνω στο οποίο χτίστηκε αυτή η ογκώδης δικογραφία όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει.

Την επισήμανση για ανυπαρξία αδικήματος λαθρεμπορίας επεσήμανε χθες στις δικαστικές αρχές, οι οποίες δεν είχαν αντιληφθεί το όλο θέμα, ένας εκ των συνηγόρων των κατηγορουμένων Μιχάλης Δημητρακόπουλος ενώ στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι η αρμόδια εισαγγελέας της υπόθεσης επικοινώνησε με το υπουργείο Οικονομικών και ενημερώθηκε ότι ο νόμος δεν επιβάλει δασμούς, άρα δεν υπάρχει λαθρεμπορία, για εξαγωγές χρυσού στη γειτονική Τουρκία.

Μετά ταύτα ο συνήγορος του ενεχυροδανειστή Ριχάρδου Μυλωνά, Αλέξης Κούγιας με αίτηση του ζήτησε την αποφυλάκιση του πελάτη του καθώς όπως υποστήριξε προέκυψαν νεότερα στοιχεία που αλλάζουν άρδην το τοπίο της ποινικής ς.

Αναλυτικά η αίτηση του συνηγόρου του Ριχάρδου Μυλωνά

«Πληροφορήθηκα ότι εχθές τόσο Εσείς όσο και η αρμόδια Εισαγγελέας επικοινωνήσατε με το Υπουργείο Οικονομικών και τις αρμόδιες που εφαρμόζουν τον Τελωνειακό Κώδικα και διαπιστώσατε την ανυπαρξία του βασικού εγκλήματος της λαθρεμπορίας, χωρίς το οποίο δεν υπάρχει ούτε το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης ούτε της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι κατηγορούμενοι της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης που αντιμετωπίζουν τις ίδιες με εμένα κατηγορίες.

Κατόπιν αυτού, όπως επισημαίνει, «και προς αποφυγή της ειλημμένης αποφάσεώς μου να μηνύσω τους αστυνομικούς που επελήφθησαν της υπόθεσης για τη διάπραξη του κακουργήματος της κατάχρησης εξουσίας, διότι κατά την επιεικέστερη εκδοχή παραπλανήθηκαν, Σας καλούμε όπως εφαρμόσετε την διάταξη του άρθρου 286 παρ. 1 Κ.Π.Δ., σύμφωνα με την οποία “Αν στη διάρκεια της ανάκρισης προκύψει ότι δεν υπάρχει πλέον ο λόγος για τον οποίον διατάχθηκε η προσωρινή κράτηση ή επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι, μπορεί ο ανακριτής αυτεπαγγέλτως ή με πρόταση του εισαγγελέα να άρει αυτά τα μέτρα ή να υποβάλει στο συμβούλιο αίτηση για την άρση τους. Εναντίον αυτής της απόφασης ο κατηγορούμενος μπορεί να προσφύγει στο συμβούλιο των εφετών”».

Ελεύθεροι 23 κατηγορούμενοι στο χρυσού

Ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκαν οι 23 κατηγορούμενοι για συμμετοχή στο φερόμενο κύκλωμα λαθραίας εξαγωγής χρυσού.

Σε όλους τους κατηγορουμένους απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα, ενώ σε δύο ζητήθηκε να εμφανίζονται ανά τακτά διαστήματα σε αστυνομικό τμήμα. Εν τω μεταξύ, η υπεράσπιση του ιδιοκτήτη του ενεχυροδανειστηρίου υποστήριξε ότι δεν μπορεί να κατηγορηθεί για λαθρεμπορία χρυσού, καθώς δεν υφίστανται δασμοί μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μεταξύ των 23 που απολογήθηκαν χθες ήταν και ο φερόμενος ως αρχηγός της δεύτερης ομάδας που της καταλογίζεται λαθραία εξαγωγή χρυσού. Ανακρίτρια και εισαγγελέας αποφάσισαν να του απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα και να εμφανίζεται υποχρεωτικά ανά τακτά διαστήματα σε αστυνομικό τμήμα. Αντίστοιχους όρους επέβαλαν και στον αστυνομικό της υπηρεσίας ασφαλείας υψηλών προσώπων, ο οποίος από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου φαίνεται να ενημέρωνε τον ενεχυροδανειστή Δημήτρη-Ριχάρδο Μυλωνά για κινήσεις της αστυνομίας.

Στους υπόλοιπους κατηγορουμένους επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, ενώ σε δύο κατηγορουμένους με τουρκική καταγωγή ορίστηκε επιβολή χρηματικής εγγύησης 500 ευρώ.

Αντίθετα, προσωρινά κρατούμενοι έχουν κριθεί από προχθές ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων Ριχάρδος Μυλωνάς και άλλοι επτά συγκατηγορούμενοί του.

Από τη δικογραφία, όπως επισημαίνουν οι συνήγοροι, απουσιάζει έκθεση τελωνειακής αρχής σχετικά με το εάν συντρέχουν ή όχι προϋποθέσεις κακουργηματικού λαθρεμπορίου.

Η δικογραφία του ΤΑ Αμαρούσιου έχει βασιστεί στην κατάθεση ενός εκτελωνιστή, με την ιδιότητα του μάρτυρα ο οποίος στηρίζει το κατηγορητήριο.

Ο συνήγορος του Μυλωνά Αλέξης Κούγιας, υποστήριξε με σχετική ανακοίνωση ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί αδίκημα λαθρεμπορίας εις βάρος του εντολέα του, καθώς δεν επιβάλλονται δασμοί στις και εξαγωγές προϊόντων μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας.

Στην ίδια κατεύθυνση και ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, συνήγορος του αρχηγού της δεύτερης ομάδας, κατέθεσε χθες απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία θέτει σε εφαρμογή τη τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας και καταργεί τις δασμολογικές επιβαρύνσεις, πλην τροφίμων.

Με αυτά τα δεδομένα, συνήγοροι όσων έχουν προφυλακιστεί φέρεται ότι θα αιτηθούν εντός των επόμενων ημερών την αντικατάσταση του μέτρου ς με την επιβολή περιοριστικών όρων. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε την Τρίτη στη σύλληψη 63 ατόμων για συμμετοχή σε δύο εγκληματικές οργανώσεις που διακινούσαν στην Τουρκία μεγάλες ποσότητες χρυσού, με ημερήσιο τζίρο 400.000 ευρώ. Τα δύο κυκλώματα είχαν υπό τον έλεγχό τους πάνω από 200 καταστήματα εμπορίας χρυσού.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση