Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Έλεγχοι της εφορίας σε κατοικίες πολιτών
Έλεγχοι της εφορίας σε κατοικίες πολιτών

Έλεγχοι της εφορίας σε κατοικίες πολιτών

Mε την παρουσία δικαστικού λειτουργού και μόνο θα μπορούν οι ελεγκτές να διενεργούν επιτόπιους έλεγχους στις κατοικίες φορολογουμένων.

Όπως προκύπτει από τη σχετική εγκύκλιο που κοινοποίησε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων . Πιτσιλής στον ελεγκτικό μηχανισμό, στις περιπτώσεις που παρίσταται ανάγκη να εισέλθει η διοίκηση στο πλαίσιο διενέργειας επιτόπιου φορολογικού ελέγχου στην κατοικία του φορολογουμένου, εκτός από τη σχετική εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα για την πραγματο του ελέγχου, απαιτείται και η παρουσία δικαστικού λειτουργού.

Αντίθετα, εφόσον οι ελεγκτές διενεργούν έλεγχο από το γραφείο, θα αξιοποιούν εκτός των στοιχείων που έχουν στην κατοχή τους (οικονομικές καταστάσεις, δηλώσεις και λοιπά στοιχεία που υποβάλει ο φορολογούμενος, έγγραφα ή πληροφορίες που περιήλθαν από τρίτους) και τα βιβλία και λογιστικά αρχεία που προσκομίζονται από τον φορολογούμενο κατόπιν σχετικής πρόσκλησης από τη διοίκηση.

Εάν τα βιβλία και τα στοιχεία τηρούνται σε ηλεκτρονική μορφή, η φορο διοίκηση έχει δικαίωμα πρόσβασης σε οποιαδήποτε σχετιζόμενα αρχεία. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο φορολογούμενος υποχρεούται να παράσχει κάθε απαραίτητη πληροφορία για την απρόσκοπτη πρόσβαση στον οριζόμενο υπάλληλο της φορος διοίκησης, ανεξάρτητα από τον τόπο της αποθήκευσης και της μορφής των δεδομένων αυτών. Την ίδια υποχρέωση έχουν και όσοι τρίτοι παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες προς τον φορολογούμενο, οι οποίες σχετίζονται με την αποθήκευση και επεξ ψηφιακών δεδομένων, εφόσον αυτό ζητηθεί από τη φορολογική διοίκηση.

Οι ελεγκτικές αρχές μπορούν να διενεργούν επανέλεγχο στις περιπτώσεις που προκύπτουν νέα στοιχεία, δηλαδή στοιχεία που δεν θα μπορούσαν να είναι γνωστά στη φορολογική διοίκηση κατά τον αρχικό έλεγχο, από τα οποία προκύπτει ότι η φορολογική υπερβαίνει αυτήν που είχε προσδιορισθεί κατόπιν του αρχικού ελέγχου.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, νόμιμοι ελεγκτές και ελεγκτικά γραφεία διενεργούν υποχρεωτικούς ελέγχους σε ανώνυμες εταιρείες, εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, καθώς και σε υποκαταστήματα αλλοδαπών επιχειρήσεων, εκδίδουν ετήσιο φορολογικό πιστοποιητικό, το οποίο πλέον είναι προαιρετικό για τις ανωτέρω εταιρείες και .

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση