Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Έκθεση της Επιτροπής για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Θεματολογίου για τη Μετανάστευση
Έκθεση της Επιτροπής για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Θεματολογίου για τη Μετανάστευση

Έκθεση της Επιτροπής για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Θεματολογίου για τη Μετανάστευση

 

 

Η Επιτροπή υποβάλλει σήμερα Έκθεση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά την εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και τα προγράμματα της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση.

Επίσης, η Επιτροπή εξέδωσε σήμερα τέταρτη σύσταση στην οποία, αφενός, κάνει επισκόπηση της προόδου που έχει επιτύχει η για τη θέσπιση ενός πλήρως λειτουργικού συστήματος ασύλου και, αφετέρου, καθορίζει τη διαδικασία για τη σταδιακή επανέναρξη των μεταφορών προς την Ελλάδα βάσει του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς δήλωσε σχετικά: «Η ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση για τη μετανάστευση παρουσιάζει θετικά αποτελέσματα. Αυτά γίνονται ορατά με τη συνέχιση της εφαρμογής της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και τη ραγδαία μείωση του αριθμού των παράτυπων μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα. Γίνονται επίσης ορατά στην πρόοδο που έχουν πραγματοποιήσει οι ελληνικές αρχές για την αντιμετώπιση των ελλείψεων στο σύστημα ασύλου της χώρας, χάρη στην οποία είμαστε πλέον σε θέσει να συστήσουμε τη σταδιακή επανέναρξη των μεταφορών προς την Ελλάδα βάσει του Κανονισμού του Δουβλίνου από την 15η Μαρτίου 2017. Θα αποθαρρυνθεί έτσι περαιτέρω η παράτυπη είσοδος καθώς και οι δευτερογενείς μετακινήσεις, πράγμα που αποτελεί σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του συστήματος του Δουβλίνου και του Σένγκεν.»

Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, , δήλωσε: «Τόσο η Ιταλία όσο και η Ελλάδα κατέβαλαν ηράκλειες προσπάθειες τους τελευταίους μήνες για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Το γεγονός ότι σήμερα η Επιτροπή κλείνει τις διαδικασίες παράβασης για τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και την καταγραφή των μεταναστών αποτελεί απόδειξη του γεγονότος αυτού. Τον Νοέμβριο πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός μετεγκαταστάσεων μέχρι σήμερα, καθώς μεταφέρθηκαν πάνω από 1 400 άνθρωποι, και τα κράτη μέλη θα πρέπει να αξιοποιήσουν αυτή την πρόοδο συνεχίζοντας και εντείνοντας ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές τους. Στόχος μας είναι η μετεγκατάσταση από την Ιταλία και την Ελλάδα όλων όσοι είναι επιλέξιμοι για μετεγκατάσταση εντός του επόμενου έτους. Οι προσπάθειες αυτές, από κοινού με τη διαρκή μείωση των αφίξεων από την Τουρκία ως συνέπεια της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, αποτελούν απαραίτητα στοιχεία για τη σταδιακή επάνοδο της Ελλάδας στο σύστημα του Δουβλίνου.»  

 Σταθερή πρόοδος στην εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας

Η εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας έχει επιβεβαιώσει μια τάση που δείχνει σταθερή επίτευξη αποτελεσμάτων παρά τις πολυάριθμες προ. Ο αριθμός των παράτυπων διελεύσεων στο Αιγαίο κατά την περίοδο ς παρέμεινε αισθητά χαμηλότερος από ό,τι πριν από τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Από τον Μάρτιο, ο μέσος όρος των αφίξεων είναι 92 ημερησίως, έναντι 10 000 σε μία μόνο ημέρα πέρυσι τον Οκτώβριο .

Οι επιχειρήσεις επιστροφής συνεχίστηκαν, με 170 επιπλέον άτομα να έχουν επιστρέψει μετά την τρίτη , ανεβάζοντας σε 1 187 τον συνολικό αριθμό των ατόμων που επέστρεψαν βάσει της Δήλωσης ή του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας. Παραμένουν, ωστόσο, σημαντικές αδυναμίες, ιδίως όσον αφορά τον ακόμη πολύ αργό ρυθμό των επιστροφών από την Ελλάδα στην Τουρκία, πράγμα που οδήγησε σε πρόσθετες πιέσεις στα ελληνικά νησιά. Η κατάσταση δεν απαιτεί απλώς προσεκτική παρακολούθηση, αλλά, το σημαντικότερο, πρόσθετες προσπάθειες για τη βελτίωση της κατάστασης στα ελληνικά νησιά. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να διατεθούν επαρκείς πόροι προκειμένου να εξασφαλίζεται η αποτελεσματική διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου και η πλήρης ανταπόκριση των κρατών μελών στα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο. Για να εξασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή των δράσεων της ΕΕ στο πλαίσιο της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και να μειώσει την πίεση που ασκείται στα νησιά, ο συντονιστής της ΕΕ Maarten Verwey δημοσίευσε σήμερα κοινό σχέδιο δράσης που εκπονήθηκε σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές.

Όσον αφορά την εφαρμογή του Χάρτη Πορείας για την ελευθέρωση των θεωρήσεων, η Τουρκία δεν έχει ικανοποιήσει ακόμη επτά αξιολόγησης. Η Επιτροπή ενθαρρύνει τις προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία για να ικανοποιήσει το συντομότερο δυνατόν και τα επτά εναπομένοντα αξιολόγησης. Η Επιτροπή και η Τουρκία έχουν συνεχίσει τον διάλογο για την εξεύρεση λύσεων, συμπεριλαμβανομένων των νομοθετικών και διαδικαστικών αλλαγών που απαιτούνται για όλα τα κριτήρια αξιολόγησης που δεν έχουν ακόμη ικανοποιηθεί.

Η Επιτροπή συνέχισε να επιταχύνει τη χορήγηση χρηματοδότησης στο πλαίσιο της Διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, έχοντας ήδη χορηγήσει συνολικά 2,2 δισ. EUR από τα 3 δισ. EUR που προβλέπονται για το διάστημα 2016-2017, με στόχο την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής στην Τουρκία. Το ποσό για το οποίο έχουν υπογραφεί συμβάσεις αυξήθηκε σε 1,3 δισ. EUR. Η Επιτροπή καταβάλλει όλες τις αναγκαίες προσπάθειες για να εξασφαλίσει την επιτάχυνση των εκταμιεύσεων στο πλαίσιο της Διευκόλυνσης, οι οποίες ανέρχονται τώρα σε 677 εκατ. EUR.

Σταδιακή επανέναρξη των μεταφορών προς την Ελλάδα βάσει του Κανονισμού του Δουβλίνου προς την Ελλάδα

Σήμερα η Επιτροπή εξέδωσε την τέταρτη σύστασή της για τη σταδιακή επανέναρξη των μεταφορών προς την Ελλάδα βάσει του Κανονισμού του Δουβλίνου ως βήμα για την αποκατάσταση της ομαλής εφαρμογής των κανόνων του συστήματος του Δουβλίνου. Η Επιτροπή διαπιστώνει ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη θέσπιση των βασικών θεσμικών και νομικών δομών για την ομαλή λειτουργία του συστήματος ασύλου. Ωστόσο, κατά την επανέναρξη των μεταφορών θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει έντονες μεταναστευτικές πιέσεις και ελλείψεις στο σύστημα ασύλου της, ιδίως όσον αφορά τις συνθήκες υποδοχής, τη μεταχείριση των ευάλωτων αιτούντων και την ταχύτητα με την οποία καταχωρίζονται, υποβάλλονται και εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου.

Η Επιτροπή συνιστά επομένως τη σταδιακή επανέναρξη των μεταφορών προς την Ελλάδα, βάσει της παροχής ατομικών διαβεβαιώσεων από τις ελληνικές αρχές για κάθε επιστρέφοντα, ώστε να υπάρχει εγγύηση ότι θα γίνεται δεκτός με αξιοπρέπεια. Προκειμένου να αποφευχθεί η δυσβάστακτη επιβάρυνση για την Ελλάδα, η επανέναρξη των μεταφορών δεν θα έχει αναδρομική ισχύ και θα αφορά μόνο τους αιτούντες οι οποίοι εισήλθαν παράτυπα στην Ελλάδα από την 15η Μαρτίου 2017 και μετά ή για τους οποίους η Ελλάδα είναι υπεύθυνη από την 15 Μαρτίου 2017 βάσει άλλων κριτηρίων του Δουβλίνου. Για να στηρίξει τις προσπάθειες της Ελλάδας, η Επιτροπή καλεί όλα τα κράτη μέλη να συμμορφωθούν πλήρως με τις υποχρεώσεις τους ως προς τη μετεγκατάσταση και να μεριμνήσουν για την αποστολή στην Ελλάδα του κατάλληλου αριθμού εμπειρογνωμόνων στον τομέα του ασύλου.

Οι αιτούντες θα πρέπει να μεταφέρονται μόνον εάν οι ελληνικές αρχές παρέχουν ατομικές εγγυήσεις σε κάθε περίπτωση ότι ο αιτών θα τύχει μεταχείρισης σύμφωνης με το δίκαιο της ΕΕ. Προς το παρόν δεν θα πρέπει να μεταφέρονται στην Ελλάδα ευάλωτοι αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων ανηλίκων. Θα πρέπει να συγκροτηθεί ομάδα εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο από τα κράτη μέλη για να στηρίζει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και να υποβάλλει εκθέσεις σχετικά με το αν τα πρόσωπα που μεταφέρονται προς την Ελλάδα αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των ελληνικών αρχών. Η Επιτροπή θα υποβάλλει τακτικά εκθέσεις σχετικά με την πρόοδο που σημειώνεται κατά την εφαρμογή της σύστασης και θα επικαιροποιεί τις συστάσεις της εάν το θεωρεί αναγκαίο.

Πρόοδος όσον αφορά τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση

Τον Νοέμβριο πραγματοποιήθηκαν 1.406 μετεγκαταστάσεις. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό σε ένα μήνα μέχρι σήμερα, πράγμα που επιβεβαιώνει μια διαρκώς θετική τάση, καθώς οι μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα σταθεροποιούνται σε περίπου 1.000 μηνιαίως ενώ οι μετεγκαταστάσεις από την Ιταλία έχουν αυξηθεί σημαντικά. Συνολικά, 8.162 άτομα έχουν μετεγκατασταθεί μέχρι σήμερα, 6.212 από την Ελλάδα και 1.950 από την Ιταλία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι θα πρέπει να είναι εφικτή πλέον η μεταφορά όλων των επιλέξιμων αιτούντων μετεγκατάσταση στην Ελλάδα και την Ιταλία προς άλλα κράτη μέλη έως τον Σεπτέμβριο του 2017. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, τα κράτη μέλη θα πρέπει στο εξής να πραγματοποιούν κάθε μήνα τουλάχιστον 2. 000 μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα και 1.000 από την Ιταλία. Από τον Απρίλιο του 2017, ο μηνιαίος αριθμός μετεγκαταστάσεων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 .000 από την Ελλάδα και 1 .500 από την Ιταλία.

Η Επιτροπή συνέχισε να συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές και τις ιταλικές αρχές, καθώς και με τα κράτη μέλη, προκειμένου να αρθούν τα επιτόπια εμπόδια για την ταχύτερη μετεγκατάσταση. Σήμερα, η Επιτροπή αποφάσισε να κλείσει τις διαδικασίες παράβασης κατά της Ιταλίας και της Ελλάδας για τη μη εφαρμογή του Κανονισμού Eurodac, διότι και τα δύο αυτά κράτη μέλη έχουν πλέον επιτύχει ποσοστό λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων το οποίο προσεγγίζει το 100% των υπηκόων τρίτων χωρών που οφείλουν να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα έχοντας εισέλθει παράτυπα στην ΕΕ από τα εξωτερικά της σύνορα.

Τα κράτη μέλη συνέχισαν επίσης να εντείνουν τις προσπάθειές τους όσον αφορά την επανεγκατάσταση – παρέχοντας μέχρι σήμερα νόμιμες και ασφαλείς διόδους σε 13. 887 άτομα, έναντι των συμφωνηθέντων 22. 504 ατόμων, στο πλαίσιο του προγράμματος του Ιουλίου του 2015. Στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη , 2.035 άτομα, κυρίως από την Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο, επανεγκαθίστανται κάθε μήνα, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ. Επιπλέον 544 Σύροι πρόσφυγες έχουν επανεγκατασταθεί από την Τουρκία, με αποτέλεσμα να ανέρχεται σε 2. 761 ο συνολικός αριθμός των επανεγκαταστάσεων από την Τουρκία στο πλαίσιο της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση