Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Εκθεση Κομισιόν: Σε τροχιά επιδείνωσης το ελληνικό χρέος
Εκθεση Κομισιόν: Σε τροχιά επιδείνωσης το ελληνικό χρέος

Εκθεση Κομισιόν: Σε τροχιά επιδείνωσης το ελληνικό χρέος

Επιδείνωση της πορείας του ελληνικού χρέους σε σχέση με ό,τι προέβλεπαν σχετικές αναλύσεις λίγους μήνες πριν, διαπιστώνει η Κομισιόν σε έκθεσή της για τη του χρέους, η οποία έχει περιέλθει σε γνώση του Bloomberg.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, το βασικό σενάριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει ότι  η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει στο 181,1% το 2017, στο 165% το 2020, στο 127,2% το 2030 και στο 96,4% το 2060, προβλέψεις που είναι ελαφρώς υψηλότερες από αυτές του περασμένου Ιουνίου.

«Αυτή η ελαφρά επιδείνωση της πορείας του χρέους υπογραμμίζει την πιθανότητα μια τελική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους στο τέλος του ελληνικού προγράμματος να επιβεβαιώσει την ανάγκη για περαιτέρω επαναπροσδιορισμό των δανείων της Ελλάδας, ιδίως αν η οικονομική υστερήσει», αναφέρει το Bloomberg

Επιπλέον , στην ανάλυσή της η Κομισιόν εγείρει ερωτήματα για το κατά πόσον το προβλεπόμενο μέγεθος του «μαξιλαριού ασφαλείας» θα πρέπει να επανεκτιμηθεί, καθώς το σχεδιαζόμενο «μαξιλάρι» ύψους 10,2 δισ. καλύπτει μόνο ανάγκες χρηματοδότησης για λιγότερο από 10 μήνες μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης -ένα ποσό που θα μπορούσε να αυξηθεί με μελλοντικές εκδόσεις στις αγορές και πρόοδο στη μεταρρύθμιση της διαχείρισης κεφαλαίων.

Ένα «μαξιλάρι» ύψους 17 δισεκατομμυρίων θα κάλυπτε χρηματοδοτικές ανάγκες για έναν χρόνο μετά το τέλος του προγράμματος, ενώ ένα «μαξιλάρι» ύψους 20,3 δισ. θα κάλυπτε πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες έως το τέλος του 2019,. Τέλος ένα «μαξιλάρι» περίπου 30 δισ. θα κάλυπτε ανάγκες έως το τέλος του 2020, αναφέρει στην έκθεσή της η Κομισιόν.

Το Bloomberg αναφέρεται επίσης στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να «πείσει τους της για την προσήλωσή της στις μεταρρυθμίσεις της οικονομίας της» αλλά καταγράφει και τις των θεσμών.
«Το πρόβλημα με αυτήν την ιδέα, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε., είναι ότι δεν θα υπάρχει εξωτερική πίεση στην ώστε να εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα μέσα σε ένα συμπεφωνημένο χρονοδιάγραμμα, όπως συμβαίνει με το υφιστάμενο πρόγραμμα. Οι της χώρας ανησυχούν ότι όταν η χώρα βγει από τη σταθερή , οι πολιτικοί θα είναι επιρρεπείς να επιστρέψουν σε πολιτικές που οδήγησαν στην «έκρηξη» των δημοσίων οικονομικών το 2009», αναφέρει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στον Βόλο η #MENSA προς αναζήτηση των δυνατών μυαλών - https://t.co/FZ6DGp1Wj5 -

  • Επίθεση ιερωμένου με #βιτριόλι στη Μονή Πετράκη #βιτριόλι - https://t.co/NT8sUHQG1v -

  • Μετατίθενται για τις 10 Ιουλίου οι εκλογές του Γ.Σ.Β. «Η ΝΙΚΗ» #ΓΣΒΗΝΙΚΗ - https://t.co/IsjCOyNCcI -

"Αλιεύοντας" την είδηση