Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Έκθεση εργασιών πεδίου και ανάλυσης δεδομένων του ερευνητικού προγράμματος ΠΡΟ.ΦΥΣ.Ε.Τ
Έκθεση  εργασιών πεδίου και ανάλυσης  δεδομένων  του ερευνητικού προγράμματος ΠΡΟ.ΦΥΣ.Ε.Τ

Έκθεση εργασιών πεδίου και ανάλυσης δεδομένων του ερευνητικού προγράμματος ΠΡΟ.ΦΥΣ.Ε.Τ

Τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος υπό την επιστημονική ευθύνη του Δρ. Αλέξανδρου Φραντζή με θέμα «ΠΡΟ.ΦΥΣ.Ε.Τ.: Αλλάζουμε Ρότα – Προστατεύουμε τους Φυσητήρες στην Ελληνική Τάφρο» ανακοίνωσε το Πράσινο Ινστιτούτο.

Στόχος του ερευνητικού προγράμματος του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος που συγχρηματοδότησε το Πράσινο Ινστιτούτο ήταν ο των περιοχών υψηλών κινδύνου συγκρούσεων των φυσητήρων με στην περιοχή της Ελληνικής τάφρου, από το Ιόνιο πέλαγος ως τη θαλάσσια περιοχή της νότιας Κρήτης, και η ανάγκη ς τους.

Αντικείμενο της έρευνας ήταν η αναζήτηση και σχηματοποίηση μιας πρότασης λύσης του προβλήματος μέσω της συνδυαστικής ανάλυσης της παρουσίας φυσητήρων και των πορειών των μεγάλων πλοίων.

Ο τελικός στόχος είναι, σε συνεργασία με την ελληνική πολιτεία, να ζητηθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας (IMO: International Maritime Organization) να απομακρυνθούν οι ρότες των πλοίων από τις περιοχές αυτές.

Το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος πραγματοποίησε μια εξαιρετική επιστημονική έρευνα μέσα από στο πεδίο (αναζήτηση και φυσητήρων στην περιοχή μελέτης & ακουστικό πείραμα), την ανάλυση δεδομένων παρουσίας φυσητήρων παρελθόντων ετών, την ηλεκτρονική συλλογή δεδομένων μέσω AIS-Marine Traffic και την συνδυαστική ανάλυση δεδομένων και χαρτογράφηση περιοχών υψηλού κινδύνου.

Η μέχρι τώρα ανάλυση ανέδειξε τις περιοχές υψηλού ρίσκου συγκρούσεων διερχόμενων πλοίων με φυσητήρες, που σύμφωνα με τα της φωτοταυτοποίησης παρουσιάζουν μεγάλη παρατήρησης στην περιοχή, ή μετακινούνται κατά μήκος της ελληνικής τάφρου, περνώντας καθημερινά από περιοχές υψηλού κινδύνου.

Παρότι αποδεικνύεται ότι ο κίνδυνος συγκρούσεων για τους φυσητήρες είναι εξαιρετικά υψηλός, το ενθαρρυντικό για τη διατήρησή τους είναι ότι μικρές στις διαδρομές των πλοίων μπορούν να εξαλείψουν τον κίνδυνο στις εν λόγω περιοχές.

Αξιοποιώντας τα ενδιαφέροντα και χρήσιμα συμπεράσματα της έρευνας, το Πράσινο Ινστιτούτο σκοπεύει σε συντονισμό με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος να απευθυνθεί προς τους αρμόδιους φορείς ώστε να προχωρήσουν στις μικρές ρυθμιστικές που απαιτούνται για την των φυσητήρων από τις ρότες των πλοίων στην ελληνική τάφρο.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση