Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΚΟΙΝΩΝΙΑ / Εκτακτο αίτημα ΕΛ.ΑΣ. προς Κομισιόν για βοήθεια 6 εκατ. ευρώ
Εκτακτο αίτημα ΕΛ.ΑΣ. προς Κομισιόν για βοήθεια 6 εκατ. ευρώ

Εκτακτο αίτημα ΕΛ.ΑΣ. προς Κομισιόν για βοήθεια 6 εκατ. ευρώ

Αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να καταθέσει εντός της ημέρας το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το αίτημα θα αφορά εκταμίευση συνολικού ποσού 6 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση δράσεων που αφορούν στη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στο Ανατολικό Αιγαίο. Αξιωματικός της ΕΛΑΣ δήλωσε χθες στην «Κ» ότι εάν το ελληνικό αίτημα προς την Κομισιόν γίνει αποδεκτό, τα χρήματα που θα δοθούν στην ΕΛΑΣ θα διατεθούν για την προμήθεια εξοπλισμού και την ενίσχυση με προσωπικό των αστυνομικών υπηρεσιών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Διευκρίνισε ότι στόχος του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ είναι με τα έκτακτα κοινοτικά κονδύλια να καλυφθεί το κόστος για τη μετακίνηση, στα σημεία εισόδου, σημαντικού αριθμού αστυνομικών που θα αναλάβουν τη διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής των μεταναστών και προσφύγων, καθώς και για την προμήθεια συσκευών λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Σύμφωνα, πάντως, με ορισμένες πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ κατέθεσε καθυστερημένα το αίτημα για έκτακτη οικονομική βοήθεια. Οπως μάλιστα επισημαίνουν, η Κομισιόν έχει κάνει δεκτό αντίστοιχο αίτημα που ήδη υπέβαλε το Λιμενικό Σώμα για έκτακτη χρηματοδότησή του με 2,8 εκατ. ευρώ, ενώ προέγκριση έχει αποσπάσει και αίτημα χρηματοδότησης της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, με 2,7 εκατ. ευρώ.

Απαντώντας στην κριτική, αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στρέφουν τα βέλη τους στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Υποστηρίζουν ότι ενώ αρχικά είχε αποφασιστεί πως το αίτημα για έκτακτη χρηματοδότηση προς την Κομισιόν θα υποβαλλόταν ενιαία από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, η ηγεσία του υπαναχώρησε και μόλις πριν από λίγα εικοσιτετράωρα τους ενημέρωσε ότι θα έπρεπε να καταθέσουν ξεχωριστή πρόταση-αίτημα προς τις Βρυξέλλες. Κορυφαίος αξιωματούχος της Κατεχάκη δήλωσε χθες στην «Κ» ότι «είχαμε υποβάλει εμπρόθεσμα το αίτημά μας προς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο πριν από λίγες ημέρες αναθεώρησε την τακτική του, υποχρεώνοντάς μας να καταθέσουμε απευθείας αίτημα στην Επιτροπή. Το σχετικό έγγραφο θα σταλεί στην Κομισιόν στη διάρκεια της ημέρας». Αξιωματούχοι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής διατυπώνουν τον ισχυρισμό ότι η ΕΛΑΣ καθυστέρησε να καταθέσει αίτημα, προσδοκώντας σε βοήθεια (με μέσα και προσωπικό) από τον Frontex, και ότι αρχικά η ΕΛΑΣ είχε υποβάλει αίτημα για χρηματοδότηση δράσεων στον Εβρο, το οποίο δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης από την Κομισιόν.

Στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου πάντως, ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Χρ. Ζώης δήλωσε ότι «έχουμε λάβει πάνω από 9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,8 διαχειρίζεται ο Frontex, τα 2,7 διατίθενται σε έκτακτες δράσεις και τα 2,8 εκατ. ευρώ διατίθενται σε καύσιμα». Αντίστοιχα, ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Αντώνης Μακρυδημήτρης ανακοίνωσε ότι οι οφειλές της ΕΛΑΣ προς προμηθευτές της ανέρχονται σε 9 εκατ. ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Εξιχνιάστηκε κλοπή σε ναό στη Βρύναινα Αλμυρού - https://t.co/ceXzjOEYjp -

  • Νεκρός 78χρονος στο Νεοχώρι - https://t.co/fahNLTz7aq -

  • "Κώδωνα κινδύνου"  για τον κίνδυνο υπερμετάδοσης του κορωναϊού εξαιτίας καταλήψεων στα σχολεία… - https://t.co/kbfujme7pV -

"Αλιεύοντας" την είδηση