Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα
Πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια 38χρονη, η οποία είχε ταξιδέψει στη Βόρεια και η οποία δεν έχει άλλα προβλήματα υγείας.

Αυτή τη στιγμή γίνεται ιχνηλάτιση των επαφών της ενώ οι συγγενείς της θα μπουν σε εθελοντική καραντίνα.

Την ανακοίνωση έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό και δήλωσε ότι «η νόσος παραμένει ήπια στην πλειονότητα των περιπτώσεων», επισημαίνοντας ότι «πρέπει να τηρούνται οι ς».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «όσοι έχουν ταξιδέψει στη Βόρεια θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση και εάν εμφανίσουν συμπτώματα να παραμείνουν στο σπίτι τους και να επικοινωνήσουν με τον ΕΟΔΥ».

Σημειώνεται ότι τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της επιδημίας από τον COVID-19 στο εσωτερικό της χώρας περιλαμβάνουν αναστολή της λειτουργίας κλειστών χώρων συνάθροισης κοινού, από σχολεία και επιχειρήσεις έως θέατρα και κινηματογράφους, περιορισμό της κυκλοφορίας μέσων μαζικής μεταφοράς και «επίταξη» κλινών ΜΕΘ ιδιωτικών νοσοκομείων και ξενοδοχείων.

Σε «καλή κατάσταση» η 38χρονη που διαγνώσθηκε με κορωνοϊό

Σε καλή κατάσταση είναι η 38χρονη γυναίκα που διαγνώσθηκε με κορωνοϊό και νοσηλεύεται σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, το οποίο είναι το νοσοκομείο αναφοράς για την ίωση COVID19 στη βόρεια Ελλάδα. «Πρόκειται για Ελληνίδα 38 ετών, ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της βόρειας Ιταλίας.

«Ψυχραιμία να έχουμε». Με αυτή τη φράση ανακοίνωσε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID19 ο υπεύθυνος ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας λοιμωξιολόγος Σ. Τσιόδρας στην σημερινή ενημέρωση των συντακτών υγείας για το θέμα.

Πρόσθεσε πως «πρόκειται για Ελληνίδα 38 ετών, ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της βόρειας Ιταλίας. Είναι καλά στην υγεία της, παρακολουθείται από μία ομάδα εξαιρετικών συναδέλφων στη Θεσσαλονίκη και τη στιγμή που σας μιλώ, γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της και οι κοντινές επαφές θα τεθούν οικειοθελώς σε απομόνωση και θα επιτηρείται η υγεία τους».

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η νόσος παραμένει ήπια στη συντριπτική της πλειονότητα και τόνισε την ανάγκη τήρησης των κανόνων ς από όλους, οι οποίοι αφορούν στην υγιεινή των χεριών και στην υγιεινή του βήχα.

Όπως εξήγησε «τις επόμενες ημέρες άνθρωποι που έρχονται από τις πληττόμενες περιοχές της βόρειας Ιταλίας πρέπει να επιτηρούν την υγεία τους και σε περίπτωση συμπτωμάτων να μένουν στο σπίτι και να ειδοποιούν τον γιατρό τους ή τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ώστε να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες».

Σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για τον κορωνοϊό – Στη Θεσσαλονίκη θα μεταβεί ο Β. Κικίλιας

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα στο υπουργείο Υγείας σύσκεψη, που έχει συγκαλέσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Γιάννης Κωτσιόπουλος και Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο καθηγητής και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο υπουργός Υγείας θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, όπου έχει συγκαλέσει σύσκεψη στις 17:00 στην Περιφέρεια, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, των διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών της Β. Ελλάδας Δημήτρη Τσαλικάκη και Παναγιώτη Μπογιατζίδη και του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου.

«Μετά το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, λειτουργούμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα», αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό

Αναστολή της λειτουργίας κλειστών χώρων συνάθροισης κοινού, από σχολεία και επιχειρήσεις έως θέατρα και κινηματογράφους, περιορισμό της κυκλοφορίας μέσων μαζικής μεταφοράς και «επίταξη» κλινών ΜΕΘ ιδιωτικών νοσοκομείων και ξενοδοχείων περιλαμβάνουν τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της επιδημίας από τον COVID-19 στο εσωτερικό της χώρας.

Στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδιασμού για «την » από την πιθανότητα εμφάνισης περιστατικού κορωνοϊού στη χώρα μας και ενώ πληθαίνουν οι «συναγερμοί» από ύποπτα κρούσματα που εξετάζονται σε καθημερινή βάση από τα αρμόδια εργαστήρια, προχωρεί η έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του ιού, τα οποία θα ενεργοποιούνται ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας σε ευρωπαϊκό, παγκόσμιο αλλά και εθνικό επίπεδο.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου περιλαμβάνει πέντε βασικά άρθρα. Το πρώτο δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να επιβάλει προληπτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου – εξόδου από τη χώρα, αλλά και να περιορίζει προσωρινά τις αεροπορικές, θαλάσσιες, σιδηροδρομικές ή και οδικές με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου. Επιπλέον, στην περίπτωση συρροής περιστατικών του νέου κορωνοϊού σε μια περιοχή, η ΠΝΠ προβλέπει την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (σχολεία, γυμνάσια, λύκεια, πανεπιστήμια), χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού, καθώς και τον περιορισμό της κυκλοφορίας των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Τα υπόλοιπα τέσσερα άρθρα επιχειρούν να δώσουν στην κυβέρνηση και στο αρμόδιο υπουργείο Υγείας την ευελιξία για να ενισχύσει τις μονάδες υγείας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης επιδημίας. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η υποχρεωτική διάθεση στο Δημόσιο κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών –μεταξύ των οποίων και κλινών ΜΕΘ–,  αλλά και ξενοδοχείων και ιδιοκτησιών ΝΠΔΔ τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως χώροι «καραντίνας» για όσους ήρθαν σε επαφή με ασθενείς με κορωνοϊό. Τέλος, δίνεται η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και διασωστών ΕΚΑΒ σε μονάδες περιοχών όπου έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για παροχή φροντίδας υγείας, ενώ προβλέπεται έκτακτη οικονομική επιχορήγηση του υπουργείου Υγείας για  fast track προσλήψεις –κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων– υγειονομικού προσωπικού και για απευθείας αγορές –χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες– υγειονομικού υλικού και φαρμάκων.

Εν τω μεταξύ, χορήγηση υγειονομικού υλικού, όπως ειδικές μάσκες προστασίας, αντισηπτικά υγρά κ.ά. στους αστυνομικούς υπαλλήλους, καθώς και έκδοση πρωτοκόλλου ενεργειών του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. σε περίπτωση που θα χρειαστεί να έρθουν σε επαφή με ύποπτο περιστατικό του νέου κορωνοϊού, ζητεί με επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση