Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Εκρηκτική η κατάσταση στο Αιγαίο
Εκρηκτική η κατάσταση στο Αιγαίο

Εκρηκτική η κατάσταση στο Αιγαίο

Οι χαμηλές πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων πάνω από ελληνικά κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, έφεραν και πάλι στο προσκήνιο την επικίνδυνη Ελλάδας και Τουρκίας στο . Το γεγονός δε πως δεν έχει υπάρξει, όχι ένα, αλλά πολλαπλά θερμά επεισόδια, οφείλεται στην αυτοσυγση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Δεκάδες διαβήματα, ρηματικές διακοινώσεις, διαμαρτυρίες και έντονες επισημάνεις της ελληνικής διπλωματίας «πετάγονται» κυριολεκτικά από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο αποδέχεται πλήρως την εκάστοτε επιχειρηματολογία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι Τούρκοι διπλωμάτες σε κατ' ιδίαν συζητήσεις διαφοροποιούνται. Προκειμένου να καταστεί διαυγής η που επικρατεί στο και να αφυπνιστεί το πολιτικό σύστημα της χώρας, παρουσιάζουμε σήμερα ορισμένα μόνο επεισόδια κάνοντας σχετική χρήση εγγράφων.

Στην άσκηση του Μαΐου

Κατά τη διάρκεια της τουρκικής άσκησης Deniz Kurdu, από 14 έως 28 Μαΐου, εκδηλώθηκε μια άκρως επικίνδυνη και με καταιγιστικό ρυθμό παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων, σε όλα τα μήκη και πλάτη του Αιγαίου. Παράλληλα επιχείρησαν να ελέγξουν «το σύνολο των στενών του Αιγαίου από τα Κύθηρα έως τη Ρόδο». Οπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο, «τουρκικές ναυτικές μονάδες προέβησαν σε μεγάλης ς παραβιάσεις ελληνικών χωρικών υδάτων σε όλο το εύρος του Αιγαίου και διήλθαν σε πολλές περιπτώσεις σε πολύ μικρή απόσταση από τις ελληνικές ακτές, ακόμη και ηπειρωτικές, π.χ. Πελοποννήσου, Αττικής, Χαλκιδικής και εκτέλεσαν επιχειρησιακά σενάρια εντός ελληνικών χωρικών υδάτων στην περιοχή των Κυκλάδων, πράγμα που συνιστά κατάφωρη παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας».

Όπως αναφέρουν στην «Κ» με υψηλό επίπεδο αξιοπιστίας, οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν ανταποκρίθηκαν στις των ελληνικών μονάδων να εγκαταλείψουν τα χωρικά ύδατα και προσθέτουν ότι «η αποφυγή σοβαρότερων επεισοδίων έγινε λόγω αυτοσυγσης της ελληνικής πλευράς».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση