Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / Εκρηκτική η κατάσταση στο Αιγαίο
Εκρηκτική η κατάσταση στο Αιγαίο

Εκρηκτική η κατάσταση στο Αιγαίο

Οι χαμηλές πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων πάνω από κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, έφεραν και πάλι στο προσκήνιο την επικίνδυνη αντιπαράθεση Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο. Το γεγονός δε πως δεν έχει υπάρξει, όχι ένα, αλλά πολλαπλά θερμά επεισόδια, οφείλεται στην αυτοσυγκράτηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Δεκάδες διαβήματα, ρηματικές διακοινώσεις, διαμαρτυρίες και έντονες επισημάνεις της ελληνικής διπλωματίας «πετάγονται» κυριολεκτικά από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο αποδέχεται πλήρως την εκάστοτε επιχειρηματολογία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι Τούρκοι διπλωμάτες σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις διαφοροποιούνται. Προκειμένου να καταστεί διαυγής η εικόνα που επικρατεί στο Αιγαίο και να αφυπνιστεί το πολιτικό σύστημα της χώρας, παρουσιάζουμε σήμερα ορισμένα μόνο επεισόδια κάνοντας σχετική χρήση εγγράφων.

Στην άσκηση του Μαΐου

Κατά τη διάρκεια της τουρκικής άσκησης Deniz Kurdu, από 14 έως 28 Μαΐου, εκδηλώθηκε μια άκρως επικίνδυνη και με καταιγιστικό ρυθμό των ελληνικών χωρικών υδάτων, σε όλα τα μήκη και πλάτη του Αιγαίου. Παράλληλα επιχείρησαν να ελέγξουν «το σύνολο των στενών του Αιγαίου από τα Κύθηρα έως τη Ρόδο». Οπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο, «τουρκικές ναυτικές μονάδες προέβησαν σε μεγάλης κλίμακας ελληνικών χωρικών υδάτων σε όλο το εύρος του Αιγαίου και διήλθαν σε πολλές περιπτώσεις σε πολύ μικρή απόσταση από τις ελληνικές ακτές, ακόμη και ηπειρωτικές, π.χ. Πελοποννήσου, Αττικής, Χαλκιδικής και εκτέλεσαν επιχειρησιακά σενάρια εντός ελληνικών χωρικών υδάτων στην περιοχή των Κυκλάδων, πράγμα που συνιστά κατάφωρη ελληνικής κυριαρχίας».

Όπως αναφέρουν στην «Κ» με υψηλό επίπεδο αξιοπιστίας, οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν ανταποκρίθηκαν στις κλήσεις των ελληνικών μονάδων να εγκαταλείψουν τα χωρικά ύδατα και προσθέτουν ότι «η αποφυγή σοβαρότερων επεισοδίων έγινε λόγω αυτοσυγκράτησης της ελληνικής πλευράς».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ανοικτή επιστολή ενημέρωσης από την Επιτροπή Δημοτών Κραυσίδωνα #ΕπιτροπήΔημοτώνΚραυσίδωνα - https://t.co/gJYpkE3pYC -

  • Διακομιδή 11χρονου με #σκωληκοειδίτιδα από την Σκόπελο στο ΑΓΝΒ #σκωληκοειδίτιδα - https://t.co/U8ecShuOUw -

  • Πιλοτικό έργο επανάχρησης δομικών υλικών από εκσκαφές και κατεδαφίσεις - https://t.co/kVJTnsolGM… -

"Αλιεύοντας" την είδηση