Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου 
Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου 

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου 

Η 19η Μαΐου καθιερώθηκε ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου.

Ο εορτασμός αυτός έχει σκοπό να τονίσει ιδιαίτερα και να υπενθυμίσει τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή, που διήρκεσαν από το 1916 έως και το 1923 και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν το λαό των Ποντίων σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς.

Ο φετινός εορτασμός θα γίνει σε όλη την Επικράτεια την 23η Μαϊου 2021, πρώτη Κυριακή μετά την 19η Μαϊου, όπως ορίζεται στην παράγραφο 2 του άρθρου1 του Π.Δ. 99/1994.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα γίνουν  στο  Βόλο περιλαμβάνει:

Γενικό σημαιοστολισμό από της ογδόης (08.00) πρωινής ώρας μέχρι και τη δύση του ηλίου της 23ης Μαΐου 2021.

Φωταγώγηση όλων των δημοσίων, δημοτικών καταστημάτων των ΝΠΔΔ και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 23ης Μαΐου 2021 μέχρι τις πρωϊνές ώρες της επομένης.

Ώρα 11.30 Επιμνημόσυνη Δέηση στο μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (Σταδίου-Μανδηλαρά, Πολιτιστικό Κέντρο Δημοτικής Ενότητας Νέας Ιωνίας, Άλσος Ανδρέας Βαλαχής)

Ομιλία  του προέδρου της Ένωσης Ποντίων του Νομού  Μαγνησίας Κωνσταντίνου Περκουλίδη.

Κατάθεση στεφάνων: Λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωναϊού COVID-19, οι φετινές εκ θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και οι καταθέσεις στεφάνων θα πραγματοποιηθούν με περιορισμένο αριθμό ατόμων για λόγους δημόσιας υγείας και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων.

Η  Μητρόπολη Δημητριάδος & Αλμυρού παρακαλείται να ρυθμίσει τα σχετικά με την Επιμνημόσυνη Δέηση.

Οι στρατιωτικές, αστυνομικές, λιμενικές και δημοτικές αρχές παρακαλούνται να ρυθμίσουν τα σχετικά με την παράταξη, την τάξη, την απόδοση τιμών, φωταγώγηση, σημαιοστολισμό και την κίνηση  των τροχοφόρων.

: «Ο Πόντος ζει»

Με αφορμή την Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, ο βουλευτής Ν. Μαγνησίας  προχώρησε στην παρακάτω δήλωση: «102 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την Γενοκτονία των Ποντίων, που έχει μείνει στην ιστορία ως μια από τις τραγικότερες στιγμές της παγκόσμιας ιστορίας.
Οι Έλληνες του Πόντου κυνηγήθηκαν από τους Νεότουρκους, εκτελέστηκαν στα χωριά τους, άνδρες στρατολογήθηκαν στα διαβόητα «Αμελέ Ταμπουρού», ηλικιωμένοι και γυναικόπαιδα στάλθηκαν στην εξορία με στόχο να αφανιστούν. Χριστιανοί των χωριών Πάτλαμα και Μάλαχα κάηκαν ζωντανοί μέσα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.
Αυτές οι φρικαλεότητες δεν μπορούν να ξεχαστούν και να περάσουν στον χρονοντούλαπο της ιστορίας. Οι Έλληνες του Πόντου και όλος ο ελληνισμός θρηνεί ακόμη και σήμερα τον θάνατο 353.000 θυμάτων. Παρά τη βία και τον ξεριζωμό τους από τις πατρογονικές τους, οι Πόντιοι με μεγαλείο ψυχής κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους και τόσο στην πατρίδα, όσο και σε κάθε γωνιά της γης όπου βρέθηκαν, μεγαλούργησαν μεταφέροντας τον ελληνισμό, τη χριστιανοσύνη, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα απ' άκρη σ΄ άκρη.
Η σημερινή ημέρα δεν είναι μόνο μία ημέρα μνήμης. Είναι ημέρα τιμής και χρέους να διατηρήσουμε την ιστορία ζωντανή και να απαιτήσουμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από την διεθνή κοινότητα. Είναι ημέρα που θα πρέπει να μας οπλίσει με θάρρος και παρρησία να παλέψουμε για έναν ειρηνικό κόσμο.
Κανείς μας δεν ξεχνά, κανείς δεν λησμονεί. Ο Πόντος ζει».

 

 Η Κ. Παπανάτσιου για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων 

Στα βόρεια της Μικράς Ασίας, στην περιοχή του Πόντου, ο ελληνικός πληθυσμός σημείωνε τεράστια και πολύπλευρη άνθηση. Η οικονομική ανάκαμψη των Ποντίων συνδυάστηκε με τη δημογραφική και την πνευματική τους άνοδο. Το 1865 οι Έλληνες του Πόντου ανέρχονταν σε 265.000 ψυχές, ενώ στις αρχές του 20ου αιώνα άγγιζαν τις 700.000. Το 1860 υπήρχαν 100 σχολεία στον Πόντο, ενώ το 1919 υπολογίζονται σε 1401. Εκτός από σχολεία δημιούργησαν τυπογραφεία, περιοδικά, εφημερίδες, λέσχες και θέατρα, αναδεικνύοντας το υψηλό τους πνευματικό επίπεδο.

Αυτό το φωτεινό παράδειγμα προόδου και προκοπής ωστόσο, έμελλε να βαφτεί με αίμα το 1919, όταν ο Μουσταφά Κεμάλ, με συνεργό του τον Τοπάλ Οσμάν, έκανε πράξη το σχέδιο εκκαθάρισης του Ελληνικού πληθυσμού και των Αρμενίων, ολοκληρώνοντας το έργο των Νεότουρκων.

Η τελευταία πράξη του δράματος γράφτηκε στις 19 Μάϊου 1919, όταν ο Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα.

Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου υλοποιήθηκε με σφαγές και εκτοπισμούς, με βασανιστήρια, με πείνα και δίψα, με πορείες θανάτου στην έρημο, με εν ψυχρώ δολοφονίες και εκτελέσεις. Ο αριθμός των θυμάτων έχει πολύπλευρα αναδειχτεί και αναγνωριστεί σε πάνω από 300.000, ενώ το Κεντρικό Συμβούλιο Ποντίων στη Μαύρη Βίβλο του κάνει αναφορά σε 353.000 θύματα.

Η το 1994 ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο». Ο διωγμός των Ποντίων αναγνωρίζεται επισήμως ως γενοκτονία από πληθώρα κρατών, ενώ η πρόσφατη απόφαση αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, ενέχει ιδιαίτερη σημασία.

Η γείτονα χώρα αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Ποντίων, παρά το γεγονός ότι Τουρκικές δικαστικές αποφάσεις της εποχής είναι, σύμφωνα με τους ιστορικούς, μια έγγραφη απόδειξη των αιματηρών γεγονότων. Η ιστορία όμως δεν παραγράφεται και η καλή γειτνίαση προϋποθέτει την αποτύπωση της αλήθειας με εντιμότητα και σεβασμό στα γεγονότα.

Η διεθνής κοινότητα έχει υποχρέωση να φέρνει στο τα ιστορικά γεγονότα, να τα αναγνωρίζει επίσημα ως τέτοια και να καταδικάζει ενέργειες βαρβαρότητας, όπως υπήρξε η γενοκτονία των Ποντίων. Η ιστορία καταγράφεται όχι μόνο ως φόρος τιμής στη μνήμη των θυμάτων αλλά και ως οδηγός αποτροπής παρόμοιων αποτρόπαιων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στο μέλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να προχωρήσει στην υλοποίηση της πρότασης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α για δημιουργία μουσείου προσφυγικού ελληνισμού, Ποντιακού και Μικρασιατικού, στη Θεσσαλονίκη, τιμώντας την ιστορία και διδάσκοντας.

19 Μάϊου ημέρα μνήμης και αφύπνισης της Παγκόσμιας συνείδησης για τον επιβεβλημένο σεβασμό στην ανθρωπότητα.

«Βάστα γερά μη χάνεσαι ποντιακή ψυχή

Χορτάτη από γαίματα πονείς μα γαληνεύεις

Όταν θωρείς την ομορφιά που έχουν τούτα τα

Που στην μεγάλη τους λυγιέσαι και χορεύεις!»

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Σήμερα ο απανταχού Ελληνισμός, αποτίνει φόρο τιμής στην ιερή μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του μικρασιατικού Πόντου.

102 χρόνια μετά, κρατάμε την ιστορική μνήμη ζωντανή, διεκδικώντας την καθολική αναγνώριση του εγκλήματος και της ιστορικής αλήθειας.

Οι μας τελειώνουν τη στιγμή που σιωπούμε για πράγματα που έχουν σημασία.

Η κοινωνία που δεν γνωρίζει την ιστορία της, μοιάζει με άτομο αμνησιακό και η κοινωνία που έχει στρεβλή εικόνα για την ιστορία, μοιάζει με άτομο ψυχοπαθές. Ο Θουκυδίδης έλεγε ότι διδασκόμαστε από το παρελθόν, για να έχουμε ένα καλύτερο σήμερα και αύριο.

Η λαμπρή ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής διαδρομής των Ελλήνων. Ο διαχρονικός αγώνας μέχρι την Ημέρα Δικαίωσης, είναι το ηθικό μας χρέος απέναντι σε όλους τους λαούς που διεκδικούν το πανανθρώπινο δικαίωμα για αμοιβαίο σεβασμό και ειρηνική συνύπαρξη.

Η  αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη

«Πόντος! Εν άστρον φωτεινόν, σ' Ελλενικούς αιώνας…»Δωροθέας Κολυνδρίνη

Η 19η Μαΐου αποτελεί ημέρα πένθους και ιερής μνήμης των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων. Εδώ και πλέον του ενός αιώνα παραμένει αδικαίωτο το έγκλημα σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού, το ίδιο όμως άσβεστη παραμένει στις καρδιές μας  η φλόγα της μνήμης, του χρέους προς τους προγόνους μας και της αναγνώρισης της ιστορικής αλήθειας. Σήμερα τιμούμε τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των Ελλήνων του Πόντου, τις πόλεις και τα χωριά που καταστράφηκαν, τις ψυχές που εκδιώχθηκαν και βασανίστηκαν, βάφοντας με αίμα τις σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας. Η γενοκτονία οδήγησε σε τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές ενός τμήματος του Ελληνισμού που διέπρεπε και δραστηριοποιούνταν στην περιοχή για πολλούς αιώνες.    Μετά την Γενοκτονία, οι Πόντιοι Έλληνες με την πλούσια πολιτισμική κληρονομιά τους και τις παραδόσεις τους κατόρθωσαν να διαπρέψουν στην ελληνική κοινωνία, να συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη και πρόοδο της Ελλάδας και αποτελούν ένα ζωντανό κύτταρο αυτής.

Κάθε χρόνο τέτοια ημέρα στέλνουμε ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Όσα χρόνια και αν απαιτηθούν, δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, ως ελάχιστο δείγμα δικαιοσύνης και ανθρωπισμού.  Ο Ελληνισμός θα συνεχίσει να διεκδικεί τη δικαίωση των Ελλήνων του Πόντου, ένα κομμάτι της εθνικής μας συνείδησης. 

Πράσινο Κίνημα: Τώρα είναι ευκαιρία για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων 

102 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την έναρξη της Γενοκτονίας των Ποντίων. Μίας θηριωδίας κατά την οποία 353.000 Πόντιοι εξολοθρεύτηκαν, περισσότεροι από 400 χιλιάδες ξεριζωμένοι πήραν το δρόμο για την Ελλάδα αφήνοντας πίσω τους έναν πολιτισμό τριών χιλιετιών και μια καμένη γη: 815 χωριά ανασκαμμένα, 1.134 εκκλησίες κατεστραμμένες, 960 σχολεία γκρεμισμένα.
Το Πράσινο Κίνημα θεωρεί ότι ο αφανισμός των Ελλήνων του Πόντου συνιστά έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας.
Η πρόσφατη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, είναι ιδιαίτερα σημαντική ώστε η Κυβέρνηση να προβεί σε συγκεκριμένες πολιτικές ενέργειες για τη Διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ποντίων προσδίδοντας σε αυτή την ημέρα το νόημα που της αξίζει.
Παράλληλα, το Πράσινο Κίνημα στηρίζει τη δίκαιη διεκδίκηση των ποντιακών οργανώσεων και συλλόγων για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Επίσης, το Πράσινο Κίνημα στηρίζει τον αγώνα για την ανάδειξη και τη στήριξη από το ελληνικό κράτος της πολιτιστικής και πνευματικής δραστηριότητας των Ποντίων όλων των γενεών, μακριά από τις διάφορες αντιδραστικές εθνικιστικές ρητορικές μίσους.
Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (1916 – 1923) αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη γενοκτονία του 20ου αιώνα και χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο στυγνά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου το 1994 από την Ελληνική Βουλή αποτέλεσε ένα πρώτο βήμα δικαίωσης.
Συμφωνούμε απόλυτα με τη Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών (International Association of Genocide Scholars ή IAGS) όπου το 2007 αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Ελλήνων, μαζί με την γενοκτονία των Ασσυρίων, και εξέδωσε το εξής ψήφισμα και το εξής σκεπτικό:
«ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ ότι η άρνηση μιας γενοκτονίας αναγνωρίζεται παγκοίνως ως το έσχατο στάδιο γενοκτονίας, που εξασφαλίζει την ατιμωρησία για τους δράστες της γενοκτονίας, και ευαπόδεικτα προετοιμάζει το έδαφος για τις μελλοντικές γενοκτονίες,
ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ ότι η Οθωμανική γενοκτονία εναντίον των μειονοτικών πληθυσμών κατά τη διάρκεια και μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, παρουσιάζεται συνήθως ως γενοκτονία εναντίον μόνο των Αρμενίων, με λίγη αναγνώριση των ποιοτικά παρόμοιων γενοκτονιών, εναντίον άλλων χριστιανικών μειονοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ ότι είναι πεποίθηση της Διεθνούς Ένωσης των Μελετητών Γενοκτονιών, ότι η Οθωμανική εκστρατεία εναντίον των χριστιανικών μειονοτήτων της αυτοκρατορίας, μεταξύ των ετών 1914 και 1923, συνιστούν γενοκτονία εναντίον των Αρμενίων, Ασσυρίων, Ποντίων και των Ελλήνων της Ανατολίας.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ η Ένωση να ζητήσει από την κυβέρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες εναντίον αυτών των πληθυσμών, να ζητήσει επίσημα συγγνώμη, και να λάβει τα κατάλληλα και σημαντικά μέτρα προς την αποκατάσταση (μη επανάληψη).»
Το Πράσινο Κίνημα καλεί τη Διεθνή Κοινότητα κατά το πρότυπο της αναγνώρισης των δύο άλλων γενοκτονιών, Εβραίων και Αρμενίων, να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, να προασπίσει την ιστορική αλήθεια και να αποκαταστήσει το αίσθημα δικαίωσης ενός ολόκληρου λαού.
Η Ιερή Μνήμη των τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή.

Κ. Καλογράνης:  “Να ισχυροποιήσουμε τον Ελληνισμό” 
Ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: “Η 19η Μαΐου είναι ημέρα εθνικής μνήμης και θλίψης, ημέρα απόδοσης φόρου τιμής προς τον Ποντιακό Ελληνισμό.
Είναι εθνική και ιστορική υποχρέωση όλων μας να θυμόμαστε και να τιμούμε τη μέρα αυτή, να μη ξεχάσουμε ποτέ την τραγωδία της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Οφείλουμε να αγωνιστούμε, για ν' αναγνωρισθεί διεθνώς η γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου, ως στίγμα βαρβαρότητας που θα μείνει χαραγμένο για πάντα στην ανθρώπινη μνήμη. Ειδικά μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, αυτό το αίτημα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.
Παράλληλα, αυτό για το οποίο πρέπει να μεριμνήσουμε είναι το πως εμείς θα ισχυροποιήσουμε τον Ελληνισμό ώστε να μην επιτραπεί, ποτέ ξανά σε οπαδούς πάσης φύσεως ολοκληρωτισμών να βεβηλώσουν τα όσια και τα ιερά μας και να διαπράξουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Υποκλινόμαστε με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων και κρατάμε ζωντανή την ιστορική μας συνείδηση.”

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση