Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΚΟΙΝΩΝΙΑ / Εγκλήματα χωρίς τιμωρία, λόγω έλλειψης ιατροδικαστών
Εγκλήματα χωρίς τιμωρία, λόγω έλλειψης ιατροδικαστών

Εγκλήματα χωρίς τιμωρία, λόγω έλλειψης ιατροδικαστών

Χωρίς τιμωρία μένουν πολλοί θύτες σωματικής και σεξουαλικής βίας στη χώρα μας, λόγω έλλειψης ιατροδικαστικών δομών αλλά και άγνοιας των αναγκαίων διαδικασιών από την πλευρά των θυμάτων. Είναι ενδεικτικό ότι από τα 5.000 περιστατικά βιασμών που, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, σημειώνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας, μόλις 150 πιστοποιούνται και ακολουθούν τη νομική οδό, γεγονός που οφείλεται και στην έλλειψη ιατροδικαστών.

Αυτή τη στιγμή, οι 30 από τους 51 νομούς της χώρας δεν διαθέτουν ιατροδικαστή είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Είναι ενδεικτικό ότι ο Βόλος δεν διαθέτει ιατροδικαστή, που σημαίνει ότι ένα θύμα ξυλοδαρμού ή βιασμού, προκειμένου να γίνει πιστοποίηση των σωματικών του βλαβών, πρέπει να ταξιδέψει στη για να εξεταστεί από ιατροδικαστή. Εάν αυτός δεν εφημερεύει, τότε είναι πιθανόν να πρέπει το θύμα να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη. «Φανταστείτε την ταλαιπωρία για ένα θύμα βιασμού που θα πρέπει να εξεταστεί αμέσως μετά το γεγονός, ή μία γυναίκα-θύμα ξυλοδαρμού από τον σύζυγό της και εξαρτημένη οικονομικά από αυτόν, να ταξιδέψει για να βρει ιατροδικαστή», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρης Λέων.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία, ο μόνος γιατρός που είναι ειδικός στην καταγραφή, εκτίμηση και πιστοποίηση των σωματικών βλαβών ή της σεξουαλικής βίας είναι ο ιατροδικαστής. Ωστόσο, οι περισσότερες γυναίκες- βίας δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. «Στην πλειονότητά τους θα βγάλουν φωτογραφία με το τους το σημείο της σωματικής βλάβης, ενώ οι πιο “υποψιασμένες” θα απευθυνθούν σε κάποιο γνωστό τους γιατρό για να πιστοποιήσει τις βλάβες», σημειώνει ο κ. Λέων. Ωστόσο, αυτά τα «πειστήρια» δεν έχουν μεγάλη αξία στα δικαστήρια και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που βίας έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη χρησιμοποιώντας πιστοποιητικά γιατρών άλλων ειδικοτήτων, τα οποία και έχουν αμφισβητηθεί από τα δικαστήρια. «Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα μία κοπέλα θύμα ενδοοικογενειακής βίας βρέθηκε αυτή κατηγορούμενη. Οχι μόνο δεν κατάφερε να πείσει γιατί δεν είχε λάβει πιστοποίηση από ιατροδικαστή, αλλά ο σύζυγός της αντέστρεψε τους ρόλους προσφεύγοντας ο ίδιος σε ιατροδικαστή», σημειώνει ο κ. Λέων.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στον Ολυμπιακό Βόλου ο Θεόδωρος Βερνάρδος #ΠΑΕΟλυμπιακόςΒόλου - https://t.co/lV4wpoM2MG -

  • Στον Όλυμπο, σε συνθήκες καύσωνα, έτρεξαν οι δρομείς του ΣΔΥ Βόλου #ΣΔΥΒόλου - https://t.co/4XL00xIQHc -

  • Τριάντα τα θετικά κρούσματα covid-19 στη  Θεσσαλία #θετικάκρούσματαCovid19 - https://t.co/3eYYgtmiXo -

"Αλιεύοντας" την είδηση