Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Εγκύκλιος Χουλιαράκη για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο
Εγκύκλιος Χουλιαράκη για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο

Εγκύκλιος Χουλιαράκη για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο

Οδηγίες γι την εφρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο παρέχει εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη η οποία απεστάλη σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς προς άμεση εφαρμογή στους υπαλλήλους του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Με το αποσυνδέεται το βαθμολογικό από το μισθολογικό καθεστώς του υπαλλήλου, ενώ η μισθολογική κατάταξη πραγματοποιείται σε συγκεκριμένα μισθολογικά κλιμάκια ανάλογα με την κατηγορία εκπαίδευσής των υπαλλήλων. Ειδικότερα, προβλέπονται 13 κλιμάκια για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής (ΥΕ) και δευτεροβάθμιας ς (ΔΕ) και 19 για τους υπαλλήλους τεχνολογικής (ΤΕ) και πανεπιστημιακής ς (ΠΕ). Στις δύο πρώτες κατηγορίες η αλλαγή μισθολογικού κλιμακίου θα πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια και στις δύο τελευταίες κάθε διετία προκειμένου να επιτευχθεί άνοιγμα της μισθολογικής ψαλίδας μεταξύ υπαλλήλων με υψηλά και χαμηλά προσόντα που ζητούσαν οι δανειστές.

Οι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης, για τίτλους που έχουν χορηγηθεί μετά τη λήψη του πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προωθούνται κατά δύο μισθολογικά κλιμάκια (4 χρόνια) στην κατηγορία που ανήκουν, ενώ οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος κατά έξι (12 χρόνια), υπό την προϋπόθεση ότι το περιεχόμενο των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών είναι συναφές με το αντικείμενο ς του υπαλλήλου.

Το νέο σύστημα θα φέρει μικρές αυξήσεις στο βασικό μισθό από 9 έως 110 για 350.000 από τους συνολικά 567.000 υπαλλήλους και θα χορηγηθεί σταδιακά σε διάστημα τεσσάρων ετών (25% κάθε 1η Ιανουαρίου αρχής γενομένης από την 1/1/2016), προκειμένου να υπάρξει μια ομαλή αντιμετώπιση του αυξημένου μισθολογικού κόστους.

Οι εισαγωγικοί παραμένουν οι ίδιοι (780 για τους ΥΕ, 858 ευρώ για τους ΔΕ, 1.037 ευρώ για τους ΤΕ και 1.092 ευρώ για τους ΠΕ). Για τους υπαλλήλους ΥΕ κάθε αλλαγή κλιμακίου θα επιφέρει αύξηση 43 ευρώ, για τους ΔΕ 60 ευρώ, για τους ΤΕ 55 ευρώ και για τους ΠΕ 59 ευρώ.

Μετά τη νέα κατάταξη του προσωπικού στο νέο σύστημα αμοιβών θα υπάρξει αναστολή της μισθολογικής εξέλιξής τους μέχρι την 31-12-2017, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κόστος της νέας κατάταξης των υπαλλήλων. Από 1-1-2018 η απονομή μισθολογικών κλιμακίων, βάσει του χρόνου υπηρεσίας του υπαλλήλου θα πραγματοποιείται κανονικά.

Το θα επιφέρει ονομαστική μείωση αποδοχών για περίπου 45% των υπαλλήλων, ωστόσο θα διατηρήσουν τους μισθούς τους, καθώς θα λαμβάνουν το υπολειπόμενο ποσό ως προσωπική διαφορά, η οποία θα συμψηφίζεται με μελλοντική αύξηση του βασικού μισθού του υπαλλήλου λόγω κανονικής (βάσει ετών υπηρεσίας) μισθολογικής εξέλιξης και όχι λόγω προωθημένης εξέλιξης ή λήψης επιδόματος θέσης ευθύνης.

Τα επιδόματα, παραμεθορίων περιοχών, επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, καθώς και η οικογενειακή παροχή, παραμένουν στο ίδιο ύψος και συνεχίζουν να καταβάλλονται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.

Το επίδομα οικογενειακής παροχής για υπάλληλο με τέκνα ανήλικα ή ανίκανα σωματικά ή πνευματικά για άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50% ορίζεται ως εξής: 50 ευρώ για ένα τέκνο, 70 ευρώ για δύο, 120 για τρία, 170 ευρώ για τέσσερα και 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση