Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Εγχειρίδιο χρεοκοπίας εντός της Ζώνης του Ευρώ παρουσιάστηκε στο Eurogroup
Εγχειρίδιο χρεοκοπίας εντός της Ζώνης του Ευρώ παρουσιάστηκε στο Eurogroup

Εγχειρίδιο χρεοκοπίας εντός της Ζώνης του Ευρώ παρουσιάστηκε στο Eurogroup

Μοντέλο βάσει του οποίου θα μπορεί μία χώρα της Ευρωζώνης να χρεοκοπήσει εντός της Ζώνης του Ευρώ προωθεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, παραμένοντας –όπως αποδεικνύεται– πιστός στις αντιλήψεις του όσον αφορά το εν λόγω ζήτημα. Σύμφωνα με έγγραφο που έδωσε κατά τη διάρκεια του τελευταίου Eurogroup την περασμένη Παρασκευή στο Λουξεμβούργο, και το οποίο επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, το θέτει με επίσημο τρόπο πλέον το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας εντός ευρώ.

Μάλιστα, στο 3σέλιδο έγγραφο ο κ. Σόιμπλε περιγράφει και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτό το μοντέλο. Τα βήματα της αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους εντός της Ευρωζώνης είναι:

1. Στα κρατικά ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης να περιλαμβάνεται ένας όρος που θα αναγκάζει όλους τους ομολογιούχους να συμμετέχουν σε ένα πιθανό «κούρεμα» του χρέους.

2. Μόλις η εκάστοτε χώρα λάβει βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει να «παρατείνεται αυτόματα» ο χρόνος ωρίμανσης των ομολόγων της.

3. Θα πρέπει να γίνεται ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους της εν λόγω χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Επί της ουσίας πρόκειται για το μοντέλο που εφαρμόστηκε και στην Ελλάδα. Το 2012 –μετά και την απόφαση της Ντοβίλ για τη συμμετοχή των ιδιωτών σε αναδιαρθρώσεις χρέους– η Ελλάδα προχώρησε στο PSI «κουρεύοντας» τα ομόλογα των ιδιωτών. Παράλληλα, η Ευρωζώνη προχώρησε και στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που είχε διαθέσει, αλλά και στην παροχή περιόδου χάριτος για την καταβολή των τόκων. Επίσης, σε κάθε έλεγχο του προγράμματος, το ΔΝΤ καταρτίζει και την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

«Η Ευρωζώνη δεν διαθέτει διαδικασίες για αντιμετώπιση των κρατών που έχουν μεγάλα και δεν έχουν πλέον στις αγορές», αναφέρει το σχετικό έγγραφο του κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με τη Handelsblatt. Γι’ αυτόν τον λόγο η αναδιάρθρωση των χρεών των κρατών είναι νομικά και πρακτικά δύσκολη και συνήθως γίνεται πολύ αργά, προσθέτει, ενώ σημειώνει ότι αυτό προκαλεί οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες, οι οποίες μπορούν να οξύνουν την κρίση.

Πάντως, εφόσον προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο, η συμμετοχή των ιδιωτών σε αναδιαρθρώσεις κρατικών χρεών είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή στις αγορές ομολόγων και θα καταστήσει ακόμα δυσκολότερη την επάνοδο της Ελλάδας σε αυτές.

Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, οι τράπεζες και τα κράτη συνδέονται με έναν καταστροφικό τρόπο. Από τη μία πλευρά, η χρεοκοπία μιας τράπεζας μπορεί να ωθήσει μια χώρα στην οικονομική κρίση, αλλά και αντίστροφα, η που ακολουθεί μια χώρα μπορεί να προκαλέσει αναταραχή στις αγορές.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρότασή του, κατά τη Handelsblatt, καθώς τα κρατικά ομόλογα δεν θα πρέπει πλέον να θεωρούνται επενδύσεις που δεν ενέχουν κίνδυνο. Μέχρι στιγμής, οι τράπεζες δεν διαθέτουν δίχτυ ασφαλείας για την περίπτωση που καταρρεύσουν τα κρατικά ομόλογα και ο κ. Σόιμπλε θέλει να το αλλάξει αυτό.

Παράλληλα, ο κ. Σόιμπλε επικρίνει και τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών και παράλληλα να ασκεί νομισματική πολιτική.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση