Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Αιχμές Σακελλαρίου και υποσχέσεις Τσίπρα, μετά το «σεισμό» στο ΣτΕ
Αιχμές Σακελλαρίου και υποσχέσεις Τσίπρα, μετά το «σεισμό» στο ΣτΕ

Αιχμές Σακελλαρίου και υποσχέσεις Τσίπρα, μετά το «σεισμό» στο ΣτΕ

Σφοδρή επίθεση εναντίον των δύο αντιπροέδρων της Ενωσης Δικαστών που υπέβαλαν την παραίτησή τους εξαπέλυσε ο πρόεδρος του κ. ίκος Σακελλαρίου, αμέσως μετά τη των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό του Δικαστηρίου με αφορμή το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Παράλληλα, αρνήθηκε να προσδιορίσει τον χρόνο σύγκλησης της Ολομέλειας για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και έστειλε το μήνυμα ότι οι «δικαστικοί λειτουργοί του δεν χειραγωγούνται από τους διαδίκους ούτε χρησιμοποιούνται ως όχημα ικανοποίησης πολιτικών επιδιώξεων».

Παράλληλα, ο κ. Σακελλαρίου αναφερόμενος στο θέμα της παραίτησης των δύο αντιπροέδρων τόνισε πως «όσοι επιχειρούν να διαταράξουν αυτό το κλίμα ενότητας και ηρεμίας προσφέρουν πολύ κακή υπηρεσία στη Δικαιοσύνη».

 «Το Δικαστήριο και οι δικαστικοί λειτουργοί του ΣτΕ δεν χειραγωγούνται από τους διαδίκους, ούτε χρησιμοποιούνται ως όχημα ικανοποίησης πολιτικών επιδιώξεων. Εμείς είμαστε τεταγμένοι στο υπηρεσιακό μας καθήκον. Προσπαθούμε να το επιτελούμε κατά τρόπο άψογο σε ένα κλίμα ενότητας και ηρεμίας, που είναι τα χαρακτηριστικά ομαλής λειτουργίας ενός ανωτάτου δικαστηρίου. Οσοι επιχειρούν να διαταράξουν αυτό το κλίμα ενότητας και ηρεμίας προσφέρουν πολύ κακή υπηρεσία στη Δικαιοσύνη και τη βλάπτουν σε μια καίριας σημασίας χρονική περίοδο για την », ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σακελλαρίου ενώ αναφερόμενος στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών είπε πως «η υπόθεση των αδειών δεν είναι η μόνη που έχει να δικάσει το ΣτΕ, είναι μια σοβαρή υπόθεση και εξίσου σοβαρές υποθέσεις εκκρεμούν στο Δικαστήριο και έχουμε τους μισθούς, τις συντάξεις, έχουμε την κρίση της ελληνικής κοινωνίας. Το καθήκον μας ως δικαστών είναι να πιάσουμε τον σφυγμό της ελληνικής κοινωνίας. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις».

Στη στην οποία συμμετείχαν η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ίκος Σακελλαρίου, ο οποίος είχε λάβει την απόφαση για αναβολή της Ολομέλειας για τις , εξαιτίας της έντονης ς που ξέσπασε μεταξύ Συμβούλων της Επικρατείας και του ίδιου του Προέδρου ετέθη επί τάπητος το μισθολόγιο των δικαστικών υπαλλήλων.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης εξέφρασε την ικανοποίησή της και αναφέρθηκε στη δέσμευση του πρωθυπουργού για διατήρηση των ειδικών μισθολογίων των Δικαστών.

«Συζητήσαμε ορισμένα θέματα που αφορούν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, όπως η διασφάλιση της ανεξαρτησίας των Δικαστών, η διασφάλιση του μισθολογίου που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των Δικαστών και διάφορα άλλα θέματα. Είμαστα ικανοποιημένοι από τη συνάντηση θεωρούμε ότι δόθηκαν οι βάσεις για ικανοποίηση των αιτημάτων των Δικαστών, θα υπάρξει και δεύτερη συνάντηση για να συζητηθούν οι επιμέρους λεπτομέρειες», είπε χαρακτηριστικά και επεσήμανε πως «δεν τίθεται θέμα μειώσεως του μισθολογίου των δικαστών, ούτε αυξήσεων, αλλά διατήρησης του μισθολογίου μας και λάβαμε τη δέσμευση αυτή από τον πρωθυπουργό».

Τέλος, η κ. Θάνου πρόσθεσε πως «Δεν έγινε καμία αναφορά στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών».

Δέσμευση Τσίπρα για διατήρηση αμοιβών των δικαστικών υπαλλήλων αλλά και… αυξήσεις

Κατά την έναρξη της συνάντησης ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην παρουσίαση της πρότασης που αφορά τα ειδικά μισθολόγια από τον γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας «γίνεται μια προσπάθεια ουσιαστική για να μπορέσουν να διατηρηθούν χωρίς καμία μείωση οι ισχύουσες αμοιβές για τους δικαστικούς υπαλλήλους».

«Εχουμε κάνει μια πολύ καλή επεξεργασία, την οποία θα σας παρουσιάσουμε, έχουμε μαζί μας τον γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών που θα σας παρουσιάσει την πρόταση που αφορά τα ειδικά μισθολόγια, όπου πιστεύω γίνεται μια προσπάθεια ουσιαστική για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε χωρίς καμία μείωση τις ισχύουσες αμοιβές για τους δικαστικούς υπαλλήλους και μια αναδιάρθρωση η οποία δίνει μια προοπτική δικαιοσύνης με βάση τις δημοσιονομικές δυσκολίες στις οποίες βρισκόμαστε, αλλά νομίζω ότι είναι μια μεταρρύθμιση στα μισθολόγια που θα δώσει την ευκαιρία να αποτυπωθεί με δικαιοσύνη η δυνατότητα εξέλιξης και σε κάποιες περιπτώσεις οι αναγκαίες αυξήσεις στους μισθούς των λειτουργών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας. Νομίζω ότι είναι αναγκαίο αυτό να γίνει, υπό την έννοια ότι τα πέντε χρόνια της κρίσης υπήρξαν πολύ μεγάλες ονομαστικές μειώσεις που απαξιώνουν τον ρόλο λειτουργών που διαχειρίζονται πολύ κρίσιμα ζητήματα».

Οι δύο αντιπρόεδροι του ΣτΕ, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και Χρήστος Ράμμος, ανακοίνωσαν χθες την παραίτησή τους καταγγέλλοντας εγγράφως τις διαδικασίες ματαίωσης της Ολομέλειας, που κλήθηκε να δικάσει τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών για τις , από τον πρόεδρο του δικαστηρίου Νίκο Σακελλαρίου.

Εθεσαν μάλιστα θέματα βαριάς θεσμικότητας σε ό,τι αφορά τη ματαίωση της Ολομέλειας χαρακτηρίζοντας την εν λόγω ενέργεια «πρωτοφανή», «μέγα ατόπημα» και «αρνησιδικία».

Υπενθυμίζεται ότι στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει ο Πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου μετά την ματαίωση της Ολομέλειας πριν από μία εβδομάδα, λόγω εντάσεων και διαφωνιών, απέδωσε το γεγονός «στο κλίμα που επιχειρούνταν να διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομελείας του ΣτΕ για τις εκκρεμείς υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών».

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση