Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Η Ε.Ε ζητά από το ελληνικό Δημόσιο να ανακτήσει 55 εκατ. ευρώ από τα ΕΑΣ
Η Ε.Ε ζητά από το ελληνικό Δημόσιο να ανακτήσει 55 εκατ. ευρώ από τα ΕΑΣ

Η Ε.Ε ζητά από το ελληνικό Δημόσιο να ανακτήσει 55 εκατ. ευρώ από τα ΕΑΣ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο συμπέρασμα ότι τα ελληνικά για την εταιρεία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα δεν εμπίπτουν στο πεδίο του ελέγχου των κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ, επειδή αφορούν την προστασία των ουσιωδών συμφερόντων ασφάλειας της ς.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Επιτροπή, η « οφείλει να ανακτήσει ποσό έως 55 εκατ. δημόσιας στήριξης για τις μη στρατιωτικές δραστηριότητες της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, «το οποίο προκάλεσε νόθευση του ανταγωνισμού κατά παράβαση των κανόνων της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων».

Η εταιρεία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα «ΑΕ-ΕΑΣ», η οποία ανήκει, σχεδόν εξ ολοκλήρου στο Δημόσιο, κατασκεύαζε προϊόντα του τομέα της άμυνας (π.χ. όπλα πεζικού, πυρομαχικά, οπλικά συστήματα, δεξαμενές καυσίμων αεροσκαφών), αλλά και προϊόντα για μη στρατιωτικούς σκοπούς (π.χ. μικρά πιστόλια, εκρηκτικά για κατασκευαστικές , πυροτεχνήματα).

Την περίοδο 2004-2011, η Ελλάδα ενέκρινε μία σειρά μέτρων στήριξης της ΕΑΣ. Αυτά τα περιλάμβαναν άμεση επιχορήγηση από το , ύψους 10 εκατ. , αύξηση του κεφαλαίου κατά 158 εκατ. ευρώ και αρκετές κρατικές εγγυήσεις για δάνεια μέχρι 942 εκατ. ευρώ.

Πηγή: kathimerini
"Αλιεύοντας" την είδηση