Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Δυσλειτουργίες στην εφαρμογή του e-Justice
Δυσλειτουργίες στην εφαρμογή του e-Justice

Δυσλειτουργίες στην εφαρμογή του e-Justice

Στην ψηφιακή εποχή έχουν εισέλθει εδώ και ένα χρόνο, από τον Απρίλιο του 2016, τα διοικητικά δικαστήρια. To Oλοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων για τη Διοικητική Δικαιοσύνη (ΟΣΔΔΥΔΔ), το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του e-Justice, έχει εγκατασταθεί στις ιστοσελίδες του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και στα διοικητικά δικαστήρια. Μέσω αυτού, οι δικηγόροι μπορούν να παρακολουθούν από τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή την πορεία των υποθέσεων, ενώ δίνεται η δυνατότητα στους διοικητικούς δικαστές να έχουν πρόσβαση σε όλα τα διοικητικά δικαστήρια της χώρας. Επίσης μέσω του συστήματος είναι δυνατή η εξαγωγή στατιστικών στοιχείων για τη λειτουργία της Διοικητικής Δικαιοσύνης.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το E-Justice αποτελεί τα τελευταία χρόνια «σημαία» όλων των υπουργών Δικαιοσύνης –πρόσφατα μάλιστα, και ο νυν υπουργός Σταύρος Κοντονής επισκέφθηκε το ΣτΕ και παρακολούθησε επίδειξη της λειτουργίας του συστήματος–, το υπουργείο αρνείται να δώσει στοιχεία για την πορεία της λειτουργίας του.

Το σύστημα παρακολούθησης της ροής των δικογραφιών λειτουργεί με τη χρήση κωδικού και σε αυτό μπορούν να έχουν πρόσβαση οι διάδικοι, ο πληρεξούσιος δικηγόρος, ή τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και οι διοικητικοί δικαστές. Η διαδικασία είναι απλή.

Με την κατάθεση του δικογράφου στο πρωτόκολλο της γραμματείας του δικαστηρίου, είτε σε μεταγενέστερο στάδιο στη γραμματεία των τμημάτων, οι έχοντες έννομο συμφέρον δίνουν το email  τους και μέσω αυτού τους παρέχεται κωδικός πρόσβασης στην υπηρεσία.

Παράλληλα κάθε υπόθεση φέρει έναν μοναδικό αριθμό, τον «Εθνικό Αριθμό Υπόθεσης», ο οποίος ταυτοποιεί την πορεία της εξέλιξής της, ανεξαρτήτως του δικαστηρίου που κάθε φορά έχει την αρμοδιότητα «ενέργειας» επ’ αυτής, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα άμεσης ηλεκτρονικής μεταφοράς των φακέλων της δικογραφίας από δικαστήριο σε δικαστήριο. Η εφαρμογή εδώ και αρκετό καιρό έχει «ανέβει» στις ιστοσελίδες των ανωτάτων δικαστηρίων αλλά και των διοικητικών δικαστηρίων, ωστόσο η πρόσβαση στους ενδιαφερομένους δεν είναι πάντα δυνατή. Η «Κ» επικοινώνησε με πολλούς δικηγόρους οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι συχνά το σύστημα «πέφτει» ή υπολειτουργεί, ενώ συνεχώς προστίθενται και αφαιρούνται εφαρμογές με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η χρήση του. Ανάλογα προβλήματα παρουσιάζονται και στην εφαρμογή (σ.σ.: επίσης στο πλαίσιο του e-Justice) μέσω της οποίας οι δικηγόροι μπορούν να έχουν πρόσβαση στη νομολογία των διοικητικών δικαστηρίων.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση