Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Η δυσκολία όσφρησης, σημάδι άνοιας
Η δυσκολία όσφρησης, σημάδι άνοιας

Η δυσκολία όσφρησης, σημάδι άνοιας

Οι ηλικιωμένοι που δυσκολεύοντι ν διακρίνουν τις διάφορες οσμές αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ς, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη δείχνει ότι η απώλεια της αίσθησης της όσφρησης κατά την και τρίτη ηλικία αποτελεί προγνωστικό δείκτη για μελλοντική έκπτωση των νοητικών λειτουργιών.

Οι του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Σικάγου, με επικεφαλής τον καθηγητή χειρουργικής Τζαγιάντ Πίντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο της Αμερικανικής Γηρς Εταιρείας (Journal of the American Geriatrics Society), μελέτησαν σχεδόν 3.000 ανθρώπους, ηλικίας 57 έως 85 ετών, σε βάθος πενταετίας.

Από αυτούς, στα σχετικά τεστ που έγιναν για πέντε διαφορετικές μυρωδιές (μέντας, ψαριού, πορτοκαλιού, τριαντάφυλλου και τος), το 49% διέκρινε και τις πέντε οσμές, ενώ το 78% τις τέσσερις. Το 14% μπορούσε να μυρίσει τρεις οσμές, το 5% δύο, το 2% μόνο μία και το 1% καμία. Πέντε χρόνια μετά το οσφρητικό τεστ, σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες που δεν μπορούσαν να μυρίσουν ούτε μία οσμή, είχαν διαγνωσθεί με .

Επίσης, άνοια είχε σχεδόν το 80% όσων είχαν διακρίνει μόνο μία ή δύο οσμές. Οσο μεγαλύτερη ήταν η απώλεια της όσφρησης, τόσο αυξανόταν η πιθανότητα άνοιας.

«Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι η αίσθηση της όσφρησης συνδέεται στενά με τη λειτουργία και την του εγκεφάλου. Η απώλεια της όσφρησης είναι ένα ισχυρό σήμα ότι κάτι έχει πάει λάθος και ότι σοβαρή ζημιά έχει γίνει», δήλωσε ο Πίντο.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση