Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Δύο προϋποθέσεις για κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης
Δύο προϋποθέσεις για κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης

Δύο προϋποθέσεις για κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης

Την επιστροφή τους στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων της τρίτης αξιολόγησης ετοιμάζουν οι θεσμοί, αλλά έχουν ήδη ξεκαθαρίσει στους συνομιλητές τους στην κυβέρνηση ότι η ολοκλήρωσή της προϋποθέτει δύο, τουλάχιστον, βασικές κινήσεις: την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά ενέργειας.

Η διάθεση στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες διαφαίνεται θετική, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί μόνο το 30% των 100 περίπου προαπαιτουμένων ώς το τέλος του χρόνου (ο αριθμός τους έχει ελαφρώς αυξηθεί έναντι της αρχικής μέτρησης για 95 προαπαιτούμενα).

Ετσι, καταβάλλεται προσπάθεια διευκόλυνσης των διαπραγματεύσεων, χωρίς όμως να αθετηθούν δεσμεύσεις και χωρίς να μεταφέρονται δύσκολες υποχρεώσεις στο μέλλον, το οποίο είναι πολύ βραχύ, ώς το τέλος του προγράμματος. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί έχουν αποδεχθεί να μεταφερθεί στην επόμενη αξιολόγηση η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, αναγνωρίζοντας ότι απαιτείται κάποιος χρόνος γι’ αυτό και ότι σε κάθε περίπτωση θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν αναδρομικά στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Αντίθετα, θεωρούν ότι δεν υπάρχει περιθώριο αναβολής για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και για την ενέργεια, κυρίως για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την οποία εξυπηρετεί το εργαλείο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι –όπως φαίνεται– στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος των ευρωπαϊκών θεσμών, καθώς θεωρούν ότι χωρίς αυτήν δεν θα μπορέσει να υποστηριχθεί η αναπτυξιακή διαδικασία στην Ελλάδα.

Οι θεσμοί αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 28-29 Νοεμβρίου, με στόχο να επιτευχθεί μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα, ώς το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου μια συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο (staff level agreement) για την τρίτη αξιολόγηση. Στη συνέχεια, ο στόχος είναι να «τρέξει» η υλοποίηση των προαπαιτουμένων που θα έχουν απομείνει και η θεσμοθέτηση όσων απαιτούνται, ώστε στο επόμενο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου 2018 να κλείσει και επίσημα η συμφωνία και να γίνει η επόμενη εκταμίευση δόσης.

Πηγή: kathimerini
"Αλιεύοντας" την είδηση