Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Δύο προϋποθέσεις για κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης
Δύο προϋποθέσεις για κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης

Δύο προϋποθέσεις για κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης

Την επιστροφή τους στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων της τρίτης ς ετοιμάζουν οι θεσμοί, αλλά έχουν ήδη ξεκαθαρίσει στους συνομιλητές τους στην κυβέρνηση ότι η ολοκλήρωσή της προϋποθέτει δύο, τουλάχιστον, βασικές κινήσεις: την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και την των μεταρρυθμίσεων στην αγορά ενέργειας.

Η διάθεση στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες διαφαίνεται θετική, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί μόνο το 30% των 100 περίπου προαπαιτουμένων ώς το τέλος του χρόνου (ο αριθμός τους έχει ελαφρώς αυξηθεί έναντι της αρχικής μέτρησης για 95 προαπαιτούμενα).

Ετσι, καταβάλλεται προσπάθεια διευκόλυνσης των διαπραγματεύσεων, χωρίς όμως να αθετηθούν δεσμεύσεις και χωρίς να μεταφέρονται δύσκολες υποχρεώσεις στο μέλλον, το οποίο είναι πολύ βραχύ, ώς το τέλος του προγράμματος. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί έχουν αποδεχθεί να μεταφερθεί στην επόμενη η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, αναγνωρίζοντας ότι απαιτείται κάποιος χρόνος γι' αυτό και ότι σε κάθε περίπτωση θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν αναδρομικά στον υπολογισμό του ΕΦΙΑ. Αντίθετα, θεωρούν ότι δεν υπάρχει περιθώριο ς για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και για την ενέργεια, κυρίως για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την οποία εξυπηρετεί το εργαλείο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι –όπως φαίνεται– στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος των ευρωπαϊκών θεσμών, καθώς θεωρούν ότι χωρίς αυτήν δεν θα μπορέσει να υποστηριχθεί η αναπτυξιακή διαδικασία στην .

Οι θεσμοί αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 28-29 οεμβρίου, με στόχο να επιτευχθεί μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα, ώς το της 4ης Δεκεμβρίου μια συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο (staff level agreement) για την . Στη συνέχεια, ο στόχος είναι να «τρέξει» η υλοποίηση των προαπαιτουμένων που θα έχουν απομείνει και η θεσμοθέτηση όσων απαιτούνται, ώστε στο επόμενο της 22ας Ιανουαρίου 2018 να κλείσει και επίσημα η συμφωνία και να γίνει η επόμενη εκταμίευση δόσης.

Πηγή: kathimerini
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση