Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Οι δύο κρίσιμες συνεδριάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας
Οι δύο κρίσιμες συνεδριάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας

Οι δύο κρίσιμες συνεδριάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας

Θα είναι μια κρίσιμη εβδομάδα. Κι αυτό γιατί κατά τη διάρκειά της θα γίνουν δύο από τις πλέον κρίσιμες και καθοριστικές συνεδριάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Και θα κρίνουν εν πολλοίς την του νόμου, αλλά και των κυβερνητικών επιλογών, σχετικά με τον διαγωνισμό για τις , που έχει βρεθεί από καιρό στη διακεκαυμένη ζώνη της πολιτικής ς.

Αναμένεται ότι τόσο τη Δευτέρα όσο και την Τετάρτη, οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί θα εισέλθουν, πλέον, για τα καλά στον σκληρό πυρήνα των θεμάτων που έχουν τεθεί από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, οι οποίοι βάλλουν κατά του νόμου προβάλλοντας σειρά από αντισυνταγματικότητες και παραβάσεις της κείμενης ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Οι πιθανότητες να καταλήξει το ανώτατο δικαστήριο σε απόφαση κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας είναι πολλές, με τις διεργασίες να εντείνονται όσο πλησιάζουν οι μέρες και οι ώρες των δύο διασκέψεων. Ως γνωστόν, οι τελευταίες συγκαλούνται, ενώ το κλίμα μέσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας παραμένει εξαιρετικά βαρύ:

• από τα αλλεπάλληλα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων στους κόλπους της Δικαιοσύνης, αλλά

• πρωτίστως και καθοριστικά από την υπόθεση δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων για αντιπρόεδρο του δικαστηρίου, γεγονός που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων εντός κι εκτός Δικαιοσύνης.

Η επικείμενη απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας έχει προσλάβει πλέον διαστάσεις δοκιμασίας για μία από τις ενδεχομένως πιο εμβληματικές κυβερνητικές επιλογές. Το γεγονός αυτό, από μόνο του, έχει ως συνέπεια το αποτέλεσμα των διασκέψεων των δικαστών του ΣτΕ να ξεπερνά σε ενδιαφέρον και σημασία κάθε προηγούμενο.

Πρόκειται, όπως εκτιμούσαν δικαστικές πηγές, αφενός για μια σοβαρότατη υπόθεση, η οποία όμως έχει φορτιστεί πολιτικά και επιπλέον η εκδίκασή της έχει επισκιαστεί από χειρισμούς που προκάλεσαν οργισμένες αντιδράσεις, οι οποίες κρίθηκαν ως πρωτοφανείς στη μεταπολιτευτική του δικαστηρίου.

Για τους λόγους αυτούς, πολλοί εξαρτούν από την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ για τις και τη δυνατότητα του δικαστηρίου να προασπίσει το κύρος του. Και αυτό γιατί γεγονότα που έχουν τελευταία σημειωθεί εκτιμάται ότι πλήττουν την εικόνα του Συμβουλίου της Επικρατείας, που υπήρξε χρόνια σχεδόν αψεγάδιαστη στη συνείδηση των πολιτών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και υπό την αυτονόητη πίεση λόγω της σοβαρότητας του θέματος, αλλά και των συνεπειών που θα παράξει η μία ή άλλη απόφαση, το ανώτατο δικαστήριο καλείται, από αύριο Δευτέρα, να αποφανθεί για το αν ο νόμος Παππά, για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών, είναι σύμφωνος ή όχι με το Σύνταγμα της χώρας.

Μείζον θέμα που θα απασχολήσει, από αύριο κιόλας, τους ανώτατους δικαστικούς είναι οι αρμοδιότητες του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, που αποτελούν και την αιχμή του δόρατος των προσφυγών σε ό,τι αφορά την αντισυνταγματικότητα του νόμου.

Στο σημείο αυτό, των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου δηλαδή, εκτιμάται από πηγές που γνωρίζουν καλά το πώς λειτουργεί ο δικαστικός σχηματισμός της Ολομέλειας του ΣτΕ, θα εστιαστεί η μέσα στη διάσκεψη.

Και αυτό γιατί δικαστές τάσσονται υπέρ της άποψης ότι μόνον το ΕΡΣ είχε αρμοδιότητα –κατά το Σύνταγμα– να οργανώσει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ άλλοι είναι υπέρ της άποψης ότι η ανάθεση αυτών των αρμοδιοτήτων –με τον νόμο που κρίνεται– στον αρμόδιο υπουργό δεν αποτελεί του Συντάγματος.

Αλλωστε, πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο εισηγητής της υπόθεσης κ. Γιώργος Παπαγεωργίου τάσσεται υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου και επ' αυτού θα εισηγηθεί επί μακρόν κατά την αυριανή διάσκεψη της Ολομέλειας.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα που θα απασχολήσει –αλλά δευτερευόντως σε σχέση με τις αρμοδιότητες του ΕΡΣ– τη συνεδρίαση είναι ο αριθμός τέσσερα για τις άδειες που ετέθη περιοριστικά, καθώς η εν λόγω βάλλεται ως αντισυνταγματική και ως παραβίαση της βασικής διάταξης του Συντάγματος, που προστατεύει, πρωτίστως, την .

Σε κάθε περίπτωση, αν στην ψηφοφορία για τις αρμοδιότητες του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου οι δικαστές ψηφίσουν «συνταγματικός» ή το αντίθετο, αυτή η ψηφοφορία θα κρίνει ουσιαστικά και τη δικαστική απόφαση, χωρίς να παραγνωρίζεται η σημασία της δικαστικής ς και για τον περιορισμένο αριθμό των αδειών αλλά και πολλών άλλων θεμάτων που έχουν τεθεί από τις προσφυγές.

Πάντως το ότι η Ολομέλεια, με ευρεία πλειοψηφία 16 υπέρ και 9 κατά, ξεπέρασε τον σκόπελο των τυπικών, πλην ουσιαστικών, θεμάτων, παρά την αντίθετη εισήγηση, και έκανε δεκτές τις προσφυγές, εκτιμάται ως σημαντικό βήμα, που όμως δεν μπορεί να αποτελέσει πρόκριμα για την επικείμενη απόφαση περί της συνταγματικότητας ή μη του νόμου.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση