Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Δύο ελληνικά έργα για το Βραβείο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά (Europa Nostra 2017)
Δύο ελληνικά έργα για το Βραβείο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά (Europa Nostra 2017)

Δύο ελληνικά έργα για το Βραβείο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά (Europa Nostra 2017)

H Ευρωπαϊκή και η Europa Nostra ανακοίνωσαν σήμερα τους νικητές των Βραβείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά για το 2017 / Europa Nostra – την μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή βράβευση στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι 29 βραβευθέντες από 18 χώρες επιλέχθηκαν για το υποδειγματικό τους στους τομείς της αποκατάστασης, της έρευνας, της μακροχρόνιας προσφοράς στον πολιτισμό καθώς και της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της ευαισθητοποίησης. Στους νικητές συμπεριλαμβάνονται 2 εξαιρετικά από την Ελλάδα: η αποκατάσταση της Αρχαίας Πόλης της Καρθαίας στην Κέα και του Προμαχώνα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο.

Ανεξάρτητη εμπειρογνωμόνων έκρινε 202 συνολικά υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν από φορείς αλλά και ιδιώτες, 39 Ευρωπαϊκών χωρών  και επέλεξε τους νικητές.

 Πολίτες από όλον τον κόσμο μπορούν πλέον να ψηφίσουν μέσω διαδικτύου για το Βραβείο Κοινού και να προωθήσουν το βραβείο/τα της χώρας τους ή άλλης ευρωπαϊκής χώρας. Όσοι ψηφίσουν έχουν την πιθανότητα να κερδίσουν ένα ταξίδι για δύο στην Φινλανδία και να παραστούν ως φιλοξενούμενοι της Europa Nostra στην τελετή απονομής των βραβείων που θα πραγματοποιηθεί στην ιστορική πόλη Τούρκου την 15η Μαΐου. Στη διάρκεια της τελετής θα ανακοινωθούν οι 7 νικητές των Grand Prix, καθένας από τους οποίους θα λάβει 10.000 , καθώς και ο νικητής του Βραβείου Κοινού, που θα επιλεγεί από τα φετινά .

 «Συγχαίρω όλους τους νικητές. Τα επιτεύγματά τους αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τη βαθιά δέσμευση πολλών Ευρωπαίων για τη διάσωση και τη σωτηρία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Τα έργα τους αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο της πολιτιστικής κληρονομιάς στις και στην κοινωνία μας. Σήμερα, ιδιαίτερα, που η αντιμετωπίζει πολλές και μεγάλες κοινωνικές , ο ρόλος του πολιτισμού είναι ζωτικής σημασίας στο να μας βοηθήσει να ευαισθητοποιηθούμε στην κοινή μας και στις κοινές μας αξίες και να ενθαρρύνουμε την ανεκτικότητα, την αμοιβαία κατανόηση και την κοινωνική ενσωμάτωση. Το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2018 θα αποτελέσει ιδανική ευκαιρία για να επικεντρωθούμε σε εκείνα που μας ενώνουν ως Ευρωπαίους – στην κοινή μας , στον κοινό μας πολιτισμό και στην κοινή μας κληρονομιά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Βραβείο αυτό, καθώς και άλλες δράσεις πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω του προγράμματος Creative Europe», ανέφερε ο Τίμπορ Νάβρατσιτς, Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό. 

 «Συγχαίρω θερμά τους φετινούς νικητές αλλά και όλους όσοι κατέστησαν δυνατά αυτά τα εξαιρετικά έργα, με το αξιοθαύμαστο ταλέντο τους, την ιδιαίτερη αφοσίωση και την μεγάλη γενναιοδωρία τους. Συμπεριλαμβάνονται τώρα σε μια επίλεκτη ομάδα 450 περίπου βραβείων που έχουν απονεμηθεί από την Europa Nostra και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την τελευταία 15ετία. Όλοι οι νικητές μας αποδεικνύουν ότι η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και για μια χωρίς αποκλεισμούς. Οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 και να αναγνωρίσουν τα πολλαπλά οφέλη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την θεμελιώδη αξία της στην προσέγγιση χωρών, κοινοτήτων και πολιτισμών στην και πέρα από αυτήν»,  δήλωσε ο Πλάθιντο Ντομίνγκο, διακεκριμένος τενόρος και πρόεδρος της Europa Nostra.

 Οι νικητές των Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς / Europa Nostra Awards 2017 θα βραβευτούν σε ιδιαίτερη εκδήλωση το βράδυ της 15ης Μαΐου στην Εκκλησία του Αγ. Μιχαήλ στο Τούρκου.  

 Αιτήσεις για τα Βραβεία 2018 μπορούν να υποβληθούν από την 15η Μαΐου ως την 1η Οκτωβρίου 2017 μέσω του σχετικού ιστοτόπου.

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Σκότωσαν την #φώκια "Κωστής" μασκότ της Αλοννήσου #φώκια - https://t.co/gC4Q1WO71W -

  • Mε οξύ έμφραγμα 29χρονος Βολιώτης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας #οξύέμφραγμα - https://t.co/nIx5MNzTqC -

  • Μηχανική βλάβη στο "#Ερατώ"  #Ερατώ - https://t.co/Ty4bdxlnrC -

"Αλιεύοντας" την είδηση