Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Δριμεία επίθεση Κωνσταντοπούλου εναντίον Πρωθυπουργού και ΠτΔ
Δριμεία επίθεση Κωνσταντοπούλου εναντίον Πρωθυπουργού και ΠτΔ

Δριμεία επίθεση Κωνσταντοπούλου εναντίον Πρωθυπουργού και ΠτΔ

Με τη χρήση όρων όπως «ολίσθημ» κι «ατόπημα», προκειμένου να χαρακτηρίσει τις τελευταίες ενέργειες του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, η κα προσδίδει από σήμερα στις ήδη ρευστές και καυτές , διαστάσεις πρωτοφανούς θεσμικής σύγκρουσης. Αιτία και αφορμή είναι πως όχι μόνο δεν ενημερώθηκε η ίδια ως της Βουλής για την παραίτηση της ς, αλλά και δεν κλήθηκε, από την Προεδρία της Δημοκρατίας –όπως προβλέπει, σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της, το Σύνταγμα- προκειμένου να ενημερώσει επισήμως τον κ. Πρ. Παυλόπουλο για τον «πολιτικό χάρτη» των κοινοβουλευτικών δυνάμεων, πριν εκείνος ανοίξει την διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Kύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας σημείωσαν ότι «ο της Δημοκρατίας τηρεί και εφαρμόζει στο ακέραιο τις διατάξεις του Συντάγματος» kai «δεν σχολιάζει προσωπικές και καινοφανείς απόψεις ως προς την ερμηνεία των διατάξεων του Συντάγματος, έστω και αν προέρχονται από πολιτειακούς παράγοντες».

Στην γραπτή δήλωσή της η κ. Κωνσταντοπούλου αναφέρει ότι «στην παρούσα εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία είναι αυτονόητη η επιταγή προσήλωσης στο Σύνταγμα, για τη διασφάλιση της πολύπαθης και πολλαπλώς κακοποιημένης δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών και του πολιτεύματος στην μας. Θεματοφύλακες των θεσμών είναι πρωτίστως οι πολιτειακοί παράγοντες, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να παρακάμπτουν τις συνταγματικές προβλέψεις χάριν σκοπιμοτήτων, πολιτικών, κομματικών ή άλλων».

«Αποτελεί εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός ότι ο Πρωθ παρέλειψε παντελώς να ενημερώσει την Πρόεδρο της Βουλής τόσο για την πρόθεση παραίτησης της Κυβέρνησης η οποία είχε λάβει την εμπιστοσύνη της παρούσας Βουλής όσο και για την συντελεσθείσα παραίτηση.
Αποτελεί ακόμη πιο δυσάρεστο γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επίσης επέλεξε να παρακάμψει την Πρόεδρο της Βουλής και να δρομολογήσει εσπευσμένα και χωρίς να πληρούνται οι συνταγματικές προϋποθέσεις τη διαδικασία ανάθεσης διερευνητικών εντολών και, μάλιστα, με νυχτερινά ηλεκτρονικά μηνύματα.

Αποτελεί ιδιαιτέρως οχληρό γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέφυγε να επικοινωνήσει με την Πρόεδρο της Βουλής ακόμη και σήμερα το πρωί, προ της συναντήσεώς του με τον Πρόεδρο της Ν.Δ., όταν η ίδια η Πρόεδρος τον ζήτησε τηλεφωνικώς.

Αποτελεί, τέλος, θεσμικό ολίσθημα ότι, όταν τελικά επικοινώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την Πρόεδρο της Βουλής σήμερα στις 11.30, επιχείρησε ερμηνείες του Συντάγματος για να δικαιολογήσει το θεσμικό ατόπημα».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση