Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ » Δραματικές «ουρές» για μία θέση στην Εντατική

Δραματικές «ουρές» για μία θέση στην Εντατική

Αδιέξοδο για δεκάδες βαρέως πάσχοντες που αναμένουν, διασωληνωμένοι στους θαλάμους, να βρεθεί μία κλίνη Εντατικής Θεραπείας προκειμένου να παλέψουν υπό ευνοϊκότερες συνθήκες για την ίδια τους τη ζωή, καταγράφεται καθημερινά στη χώρα μας. Οι περίπου 200 κλίνες ΜΕΘ που παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, αλλά και οι αυξημένες ανάγκες λόγω επέλασης της ς έχουν ως αποτέλεσμα η « αναμονής» του Αθήνας για μία θέση στη ΜΕΘ να φτάνει αυτές τις ημέρες σε επίπεδα-ρεκόρ. Σύμφωνα με την Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς, που κάνει έκκληση προς τους αρμοδίους «να δοθεί επείγουσα και οριστική λύση στο πρόβλημα της έλλειψης κλινών ΜΕΘ», τη περασμένη Δευτέρα 1/2, στη «» υπήρχαν 75 διασωληνωμένοι ασθενείς, εκ των οποίων οι 32 είχαν βαριά λοίμωξη του αναπνευστικού. Την Τρίτη 2/2, οι ασθενείς που περίμεναν κλίνη ΜΕΘ ήταν 73, εκ των οποίων διακινήθηκαν οι 7 και παρέμεναν την Τετάρτη 3/2 σε αναμονή οι 66.

Την έλλειψη κλινών Εντατικής καταγγέλλει και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, αναφέροντας την περίπτωση 55χρονης με λοίμωξη του αναπνευστικού που κατέληξε στο νοσοκομείο Σωτηρία, περιμένοντας να βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, η λίστα αναμονής του Αθήνας για ΜΕΘ αριθμεί κατά μέσον όρο 40-50 ασθενείς καθημερινά. Στο Λεκανοπέδιο Αττικής «ανοιχτές» κλίνες ΜΕΘ είναι περίπου 175, ενώ περίπου 60 δεν λειτουργούν κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού. Χθες λόγω επιπλοκών ς, παρέμεναν νοσηλευόμενοι σε Εντατική 106 ασθενείς σε όλη τη χώρα, ενώ από την αρχή της φετινής «ς» έχουν νοσηλευθεί σε Εντατική 213 ασθενείς με γρίπη.

Οι σε ΜΕΘ είναι ένα από τα σημάδια κατάρρευσης του συστήματος υγείας που καταγράφεται όλο και πιο έντονα το τελευταίο διάστημα. Ενδεικτική είναι και η ανοιχτή επιστολή του συντονιστή διευθυντή του Β΄ Καρδιοχειρουργικού Τμήματος του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, . Οικονομόπουλου, με την οποία εκφράζει την αγανάκτησή του για τις ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας και θέτει την παραίτησή του στη δικαιοδοσία του υπουργού Υγείας. Ο διευθυντής, αφού κάνει λόγο για τραγικές ελλείψεις προσωπικού που έχουν ως αποτέλεσμα σε ημέρα εφημερίας να λειτουργεί ένα χειρουργείο για τις ανάγκες των καρδιολογικών ασθενών, αναφέρεται σε περιστατικό της 3/2/2016, όπου ενώ ο ίδιος είχε ειδοποιήσει εγκαίρως το ΕΥ ότι δεν μπορεί να δεχθεί δεύτερο περιστατικό, αφού ήταν σε εξέλιξη ήδη ένα επείγον χειρουργείο και δεν υπήρχαν διαθέσιμες κλίνες σε ΜΕΘ και στον όροφο, «η απάντηση ήταν να δεχθούμε το περιστατικό με νοσηλεία σε ράντζο! (ασθενής με στεφανιαία νόσο και ασταθή στηθάγχη)».

«Τραγική» χαρακτηρίζει την κατάσταση στο σύστημα υγείας και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Αθηνών «ΚΕΦΙ» που κατηγορεί το ελληνικό Δημόσιο ότι αντιμετωπίζει την ακτινοθεραπεία –έναν από τους βασικούς πυλώνες αντιμετώπισης του καρκίνου– με πλήρη αδιαφορία και απαξίωση. Οπως αναφέρει, με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, οι λίστες αναμονής για ακτινοθεραπεία φτάνουν τους 6-7 μήνες στον Αγιο Σάββα, ενώ στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν μόνο 27 μηχανήματα ακτινοθεραπείας –όταν θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 70– εκ των οποίων σχεδόν τα μισά έχουν περάσει τη 12ετία.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση