Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Δυσοίωνες εκτιμήσεις για το 2016, περικοπές εξόδων από τα νοικοκυριά
Δυσοίωνες εκτιμήσεις για το 2016, περικοπές εξόδων από τα νοικοκυριά

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για το 2016, περικοπές εξόδων από τα νοικοκυριά

Με τους Eλληνες βαθιά απαισιόδοξους έκλεισε το 2015, χρονιά που είχε ξεκινήσει με πολύ καλύτερους οιωνούς. Η απαισιοδοξία συνεχίζεται και το 2016, με τους πολίτες της χώρας να εκτιμούν ότι και κατά την τρέχουσα χρονιά θα συνεχισθεί η ύφεση, ενώ ένας στους τρεις δηλώνει ότι δεν του περισσεύουν καθόλου χρήματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Nielsen για το τέταρτο τρίμηνο του 2015, ο δείκτης στην παρέμεινε σταθερός, στις 53 μονάδες, σε σχέση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα, αλλά μειωμένος κατά δώδεκα μονάδες σε σχέση με την αρχή του έτους.

Αναλυτικότερα για την , σημαντική είναι η αύξηση όσων πιστεύουν ότι η χώρα θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε οικονομική ύφεση και την επόμενη χρονιά, φτάνοντας το 85% των ερωτηθέντων, αυξημένο κατά έξι μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 31 μονάδες σε σχέση με την αρχή του έτους. Παράλληλα με τις ανησυχίες για την της χώρας, 8 στους 10 ερωτώμενους φαίνεται να ανησυχούν και για την προσωπική οικονομική τους κατάσταση, γεγονός που διαφαίνεται και από τα υψηλά ποσοστά όσων δεν τους περισσεύουν καθόλου χρήματα (32% έναντι 28% το τρίτο τρίμηνο του 2015) αλλά και όσων διαθέτουν τα χρήματα που τους περισσεύουν για την αποπληρωμή χρεών, πιστωτικών καρτών και δανείων (35% έναντι 33%).

Αν και η Ελλάδα ακολουθεί τη γενικότερη τάση που υπάρχει στην σε ό,τι αφορά στις απόψεις των πολιτών ως προς την και την απασχόληση, τα ποσοστά που παρατηρούνται στην Ελλάδα είναι διπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ετσι, στην Ελλάδα ανησυχεί για την του το 42% των πολιτών, έναντι 19% στην , ενώ ανησυχία για την πορεία της οικονομίας διατυπώνει το 38% των Ελλήνων πολιτών έναντι 20% στην Ευρώπη. Για τα χρέη και τις ανησυχεί το 24% στην Ελλάδα και το 11% στην Ευρώπη.

Από την έρευνα της Nielsen προκύπτει ακόμη ότι 8 στους 10 Ελληνες προσπαθούν σε σταθερή βάση να περικόψουν τα έξοδα του νοικοκυριού τους, κυρίως μέσω της αγοράς φθηνότερων ταχυκίνητων (πρόκειται για τα είδη που καταναλώνονται συχνά) καταναλωτικών αγαθών και μέσω της μείωσης των παραγγελιών έτοιμων γευμάτων στο σπίτι.

Οι πρόσφατες πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο και στην Κωνσταντινούπολη μεταβάλλουν και την ιεράρχηση των ανησυχιών των πολιτών. Ετσι, ο φόβος για τις τρομοκρατικές επιθέσεις καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε ό,τι αφορά στις ανησυχίες που έχουν οι πολίτες στην και ακολουθεί ο προβληματισμός για την οικονομία και την απασχόληση. Στην Ελλάδα από την άλλη αυξήθηκε στο 11% (από 4%) η ανησυχία για κάποιον ενδεχόμενο πόλεμο, ενώ μειώθηκαν οι ανησυχίες για τη μετανάστευση.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Δωρεάν rapid test στην Αργαλαστή #RapidTests - https://t.co/cIEGmczsvi -

  • Με άρωμα Ολυμπιακών Αγώνων ο ΣΔΥ Βόλου στο Zagori Mountain Running #ΣΔΥΒόλου - https://t.co/OWjXY434LO -

  • Πανελλήνια Ομοσπονδία: “Εξοστρακισμός” και απομόνωση των λαϊκών αγορών βιομηχανικών ειδών στην πόλη του Βόλου… - https://t.co/BoyX9XY3Eo -

"Αλιεύοντας" την είδηση