Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Δυσοίωνες εκτιμήσεις για το 2016, περικοπές εξόδων από τα νοικοκυριά
Δυσοίωνες εκτιμήσεις για το 2016, περικοπές εξόδων από τα νοικοκυριά

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για το 2016, περικοπές εξόδων από τα νοικοκυριά

Με τους Eλληνες βαθιά απαισιόδοξους έκλεισε το 2015, χρονιά που είχε ξεκινήσει με πολύ καλύτερους οιωνούς. Η απαισιοδοξία συνεχίζεται και το , με τους πολίτες της χς να εκτιμούν ότι και κατά την τρέχουσα χρονιά θα συνεχισθεί η , ενώ ένας στους τρεις δηλώνει ότι δεν του περισσεύουν καθόλου χρήματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Nielsen για το τέταρτο τρίμηνο του 2015, ο δείκτης στην Ελλάδα παρέμεινε σταθερός, στις 53 μονάδες, σε σχέση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα, αλλά μειωμένος κατά δώδεκα μονάδες σε σχέση με την αρχή του έτους.

Αναλυτικότερα για την Ελλάδα, σημαντική είναι η αύξηση όσων πιστεύουν ότι η χ θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε οικονομική και την επόμενη χρονιά, φτάνοντας το 85% των ερωτηθέντων, αυξημένο κατά έξι μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 31 μονάδες σε σχέση με την αρχή του έτους. Παράλληλα με τις ανησυχίες για την της χώρας, 8 στους 10 ερωτώμενους φαίνεται να ανησυχούν και για την προσωπική οικονομική τους κατάσταση, γεγονός που διαφαίνεται και από τα υψηλά ποσοστά όσων δεν τους περισσεύουν καθόλου χρήματα (32% έναντι 28% το τρίτο τρίμηνο του 2015) αλλά και όσων διαθέτουν τα χρήματα που τους περισσεύουν για την αποπληρωμή χρεών, πιστωτικών καρτών και δανείων (35% έναντι 33%).

Αν και η Ελλάδα ακολουθεί τη γενικότερη τάση που υπάρχει στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά στις απόψεις των πολιτών ως προς την και την , τα ποσοστά που παρατηρούνται στην Ελλάδα είναι διπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ετσι, στην Ελλάδα ανησυχεί για την εργασία του το 42% των πολιτών, έναντι 19% στην Ευρώπη, ενώ ανησυχία για την πορεία της οικονομίας διατυπώνει το 38% των Ελλήνων πολιτών έναντι 20% στην Ευρώπη. Για τα και τις οφειλές ανησυχεί το 24% στην Ελλάδα και το 11% στην Ευρώπη.

Από την έρευνα της Nielsen προκύπτει ακόμη ότι 8 στους 10 Ελληνες προσπαθούν σε σταθερή βάση να περικόψουν τα έξοδα του νοικοκυριού τους, κυρίως μέσω της αγοράς φθηνότερων ταχυκίνητων (πρόκειται για τα είδη σούπερ μάρκετ που καταναλώνονται συχνά) καταναλωτικών αγαθών και μέσω της μείωσης των παραγγελιών έτοιμων γευμάτων στο .

Οι πρόσφατες πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και στην Κωνσταντινούπολη μεταβάλλουν και την ιεράρχηση των ανησυχιών των πολιτών. Ετσι, ο φόβος για τις τρομοκρατικές επιθέσεις καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε ό,τι αφορά στις ανησυχίες που έχουν οι πολίτες στην Ευρώπη και ακολουθεί ο προβληματισμός για την οικονομία και την απασχόληση. Στην Ελλάδα από την άλλη αυξήθηκε στο 11% (από 4%) η ανησυχία για κάποιον ενδεχόμενο πόλεμο, ενώ μειώθηκαν οι ανησυχίες για τη μετανάστευση.

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση