Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΔΙΣ: Κατά συνείδηση η συμμετοχή στα συλλαλητήρια
ΔΙΣ: Κατά συνείδηση η συμμετοχή στα συλλαλητήρια

ΔΙΣ: Κατά συνείδηση η συμμετοχή στα συλλαλητήρια

Νέα δεδομένα δημιουργούνται εν όψει του συλλαλητηρίου της προσεχούς Κυριακής 4 Φεβρουαρίου για το Σκοπιανό, ύστερα από τη χθεσινή δήλωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) της Εκκλησίας, ότι «στο πλαίσιο της ελευθερίας εκφράσεως των κληρικών και λαϊκών μελών της, σέβεται το δικαίωμα αυτών να πράττουν κατά συνείδηση, με σύνεση και υπευθυνότητα, αρκεί αυτή να είναι γνήσια, ανιδιοτελής και πηγαία, και πάντα στο πνεύμα μιας νόμιμης και δημοκρατικής εκδήλωσης».

Να σημειωθεί ότι μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 18/1, ο υπογράμμισε ότι «αυτή την δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία». «Η ΔΙΣ ρητά δηλώνει ότι δεν μετέχει σε πολιτικές διεργασίες και μεθοδεύσεις, ούτε αποδέχεται να παίζει ο οιοσδήποτε πολιτικά εις βάρος της» είναι μία άλλη, με νόημα, χθεσινή αποστροφή της ΔΙΣ, η οποία επίσης έκανε λόγο για «αλυτρωτικές διαθέσεις του κράτους των Σκοπίων».
Ιστορική ευθύνη

Συγκεκριμένα, μετά τη στις 10 Ιανουαρίου και τη συμμετοχή εννέα μητροπολιτών στο της Θεσσαλονίκης την περασμένη Κυριακή, στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή της η 12μελής ΔΙΣ ανέβασε το θερμόμετρο υιοθετώντας αυστηρό τόνο προς πάσα κατεύθυνση.

«Η ΔΙΣ παρατηρεί ότι ορισμένοι ούτε ανέγνωσαν ορθά το γράμμα, ούτε αντελήφθησαν ουσιαστικά το πνεύμα της ξεκάθαρης θέσης της, περί της μη αποδοχής εκ μέρους της Εκκλησίας του όρου “Μακεδονία” η παραγώγου του, ως συστατικού του ονόματος του κράτους των Σκοπίων, που άλλωστε θα είχε επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης Εκκλησίας της “Μακεδονίας”. Μιας θέσης, την οποία πρώτη η ίδια, με πλήρη συναίσθηση της ιστορικής της ευθύνης, διετύπωσε με τόσο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, συμμεριζόμενη απόλυτα την εύλογη αγωνία και των Ιεραρχών, που διαποιμαίνουν τις Ιερές Μητροπόλεις στη Μακεδονία μας, αλλά και τις δικαιολογημένες ανησυχίες του κυρίαρχου λαού και σύσσωμου του Οικουμενικού Ελληνισμού, σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο εθνικό θέμα. Γιατί στο όνομα “Μακεδονία” περικλείονται και κορυφώνονται οι αλυτρωτικές διαθέσεις του κράτους των Σκοπίων», ανέφερε.

Πηγή: kathimerini
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Τέλος Ιουνίου τα εγκαίνια του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου «Βαγγέλης Παπαθανασίου» - https://t.co/SjL0VtPdrs -

  • Νέος Πρύτανης του Π.Θ. ο Χαράλαμπος Μπιλλίνης #πρύτανηςΠανεπιστημίουΘεσσαλίας - https://t.co/i4FWLwv6PM -

  • Στον Βόλο ο Δημήτρης Κουτσούμπας #ΔημήτρηςΚουτσούμπας - https://t.co/GZISPk1xLM -

"Αλιεύοντας" την είδηση