Διπλωματικό πόκερ για το Αιγαίο – το παρασκήνιο παρέμβασης των ΗΠΑ
Η 17η Φεβρουαρίου και η επικίνδυνη κλιμάκωση που σηματοδότησαν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις οι βολές του τουρκικού πολεμικού πλοίου «Κουσάντασι» στα ανατολικά του Φαρμακονησίου ήταν το περιστατικό που κινητοποίησε άμεσα τις ΗΠΑ, καθώς και άλλες συμμαχικές δυνάμεις, στην κατεύθυνση της παρέμβασης προκειμένου η κατάσταση στο Αιγαίο να μην ξεφύγει από τον έλεγχο.
Τυχαία, εκείνη την ημέρα ξεκινούσε η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το ζήτημα της έντασης στο Αιγαίο τέθηκε ευθέως από τον Aμερικανό ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον στον Tούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Πιο εκτενείς συνομιλίες επί τούτου στο Μόναχο είχε ο ασκών χρέη βοηθού ΥΠΕΞ Τζον Χέφερν, ο οποίος ζήτησε από Τούρκους συνομιλητές του να εργαστούν στην κατεύθυνση μείωσης της έντασης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έπειτα από λίγες ημέρες (όπως αποκάλυψε η «Κ» την Τετάρτη 1 Μαρτίου) υπήρξε και επιτόπια αμερικανική παρέμβαση και στην Αγκυρα.
Συγκεκριμένα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην τουρκική πρωτεύουσα Τζον Μπας επισκέφθηκε τον γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών Ουμίτ Γιαλτσίν και του ζήτησε ταχεία αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γιαλτσίν φέρεται να μετέφερε στον Aμερικανό διπλωμάτη την πάγια αιτιολογία που μεταφέρουν οι Tούρκοι όταν υπάρχει ένταση: αποδίδουν την ένταση στις πιέσεις που υπάρχουν από τις ένοπλες δυνάμεις, το ηθικό των οποίων βρίσκεται πολύ χαμηλά. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ δεν δέχονται αυτή την αιτιολόγηση, καθώς έπειτα από τις 15 Ιουλίου η αυτονομία των τουρκικών Ε.Δ. έχει ουσιαστικά καταργηθεί.
Η ελληνική πλευρά θα έχει σύντομα την ευκαιρία να γνωρίσει και εκ του σύνεγγυς τις αμερικανικές απόψεις, καθώς τις επόμενες ημέρες ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς θα ταξιδέψει ώς την Ουάσιγκτον προκειμένου να συναντήσει τον ομόλογό του Ρ. Τίλερσον (αργότερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και επικοινωνία του κ. Ντ. Τραμπ με τον κ. Αλ. Τσίπρα). Σημειώνεται ότι, σε αυτή τη φάση, καθώς αντικαταστάτης της κ. Βικτόρια Νούλαντ δεν έχει οριστεί ακόμα, τα ελληνοτουρκικά παρακολουθεί ο αναπληρωτής βοηθός ΥΠΕΞ Τζ. Κοέν, στον οποίο συνήθως απευθύνεται τις τελευταίες εβδομάδες και ο Ελληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον Θ. Λαλάκος, όταν υπάρχει κάποιο ζήτημα ελληνικού ενδιαφέροντος. Σημαντικό ρόλο, παρά τη σχετικά ασαφή περίοδο που διανύεται, διαδραματίζει και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζ. Πάιατ.
Πηγή: kathimerini.gr