Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Διπλό μήνυμα από Σταϊνμάγερ
Διπλό μήνυμα από Σταϊνμάγερ

Διπλό μήνυμα από Σταϊνμάγερ

Η πραγματική πίεση την οποία υφίστανται αμφότερες Γερμανία και Ελλάδα από την κλιμάκωση του προσφυγικού φαινομένου αναδείχθηκε χθες πίσω από τις κλειστές πόρτες των διαδοχικών συναντήσεων που είχε ο κ. Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας , τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Σταϊνμάγερ υπήρξε ιδιαίτερα προσεκτικός στις διατυπώσεις που χρησιμοποίησε, προκειμένου να περιγράψει την άποψή του για το προσφυγικό, αλλά και τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προωθήσει η Αθήνα, φάνηκε σαφώς ότι το Βερολίνο ανησυχεί για τις αντοχές της Ελλάδας στην παρούσα φάση.

«Οταν μιλάμε για χρηματοοικονομικά θέματα, έχουμε κατά νου και την επόμενη επιβάρυνση, δηλαδή τα κύματα των προσφύγων», δήλωσε χθες ο κ. Σταϊνμάγερ, παρά το γεγονός ότι νωρίτερα επισήμανε ότι επιθυμεί την τήρηση όσων έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Ε.Ε. και Ελλάδος. Στην άμεση σύνδεση μεταξύ προσφυγικού και πτυχών όσων έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους προχώρησε ο κ. Ν. Κοτζιάς, ο οποίος αναφέρθηκε στους , ζητώντας από τους δανειστές να αναλογιστούν ποιον πολιτικό αντίκτυπο θα είχε η ενός κράτους που κτίζει κατοικίες για 50.000 πρόσφυγες την ίδια ώρα που διώχνει από το σπίτι τους ανθρώπους οι οποίοι αδυνατούν να αποπληρώσουν το δάνειό τους.

Νωρίς το μεσημέρι, στο Μέγαρο , ο κ. Αλ. Τσίπρας έθεσε στον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας το προσφυγικό, την και περιφερειακά ζητήματα. Σύμφωνα με του , ο κ. Τσίπρας ζήτησε στήριξη από την και περιέγραψε το προσφυγικό ως πρόβλημα που υπερβαίνει τις δυνατότητες μιας χώρας στη διαχείρισή του. Χαρακτήρισε ως «πρώτη προτεραιότητα» τη συνεννόηση με την Τουρκία, «ώστε να μεταφερθεί εκεί το βάρος της διαχείρισης του ζητήματος». Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη του Ιουλίου, επανέλαβε τη δέσμευσή του για υλοποίηση, ωστόσο μίλησε για ανοικτά θέματα και, κατά κύριο λόγο, στα «κόκκινα» δάνεια. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας συνέδεσε τα «κόκκινα» δάνεια με τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας και της κοινωνικής συνοχής. Οι πηγές του Μαξίμου ανέφεραν ακόμη ότι ο κ. Σταϊνμάγερ τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, ενώ συμφώνησε ότι πρέπει να ενισχυθεί η των συνόρων της Τουρκίας.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση