Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Δίωξη για υπεξαίρεση κατά υπευθύνων του ΤΑΙΠΕΔ
Δίωξη για υπεξαίρεση κατά υπευθύνων του ΤΑΙΠΕΔ

Δίωξη για υπεξαίρεση κατά υπευθύνων του ΤΑΙΠΕΔ

Ποινική δίωξη κατά μελών προηγούμενης διοίκησης του ασκήθηκε από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. Τα μέλη της πρώην διοίκησης του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων κατηγορούνται για υπεξαίρεση με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου. Η δίωξή τους είναι αποτέλεσμα της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε έπειτα από παραγγελία της Εισαγγελέας κατά των Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένης Ράικου. Η υπεξαίρεση αφορά την εκκαθάριση του τιμήματος από την πώληση του ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της προκαταρκτικής έρευνας προέκυψε ότι τα μέλη προηγούμενης διοίκησης του ΤΑΙΔΕΠ, παρακράτησαν και δεν απέδωσαν έγκαιρα τόκους ύψους 480.000 ευρώ στο Δημόσιο. Οι τόκοι αυτοί προήλθαν από το τίμημα πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ στην Emma Delta, τον Οκτώβριο του 2013.

Και η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά τη μη απόδοση τόκων. Ειδικότερα, οι προηγούμενες διοικήσεις του απέδιδαν τις εισπράξεις στο Δημόσιο, παρακρατώντας τους τυχόν τόκους που προέκυπταν από τα έσοδα που υπήρχαν στους λογαριασμούς τους. Συγκεκριμένα, ο ιδρυτικός νόμος του αναφέρει ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις αποδίδονται, εντός 10 ημερών στο ελληνικό Δημόσιο. Το ΤΑΙΠΕΔ απέδιδε τα έσοδα αυτά συνήθως τις τελευταίες ημέρες του 10ημέρου, παρακρατώντας τα όποια έσοδα προέκυπταν για το συγκεκριμένο μικρό χρονικό διάστημα.

Τώρα, οι εισαγγελείς κατηγορούν το για υπεξαίρεση. Θεωρούν ότι είναι χρήματα του ελληνικού Δημοσίου κι επειδή ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ, συνιστά ποινικό αδίκημα. Στελέχη, ωστόσο, του Ταμείου σημείωναν ότι όλες οι σχετικές αποφάσεις των μελών του Δ.Σ. ήταν σύννομες, καθώς ο νόμος ορίζει ότι τα έσοδα από τόκους, αποτελούν έσοδα του Ταμείου. Πάντως, σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ, μετά τις πρώτες διώξεις πρώην μελών του Δ.Σ., αποδίδει μαζί με τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων, και τους όποιους τόκους προκύπτουν κάθε φορά.

Η διενέργεια της νέας έρευνας που αφορά την υπόθεση του ΟΠΑΠ, ανατέθηκε στον ανακριτή κατά της Διαφθοράς Κώστα Σαργιώτη. Είναι ο ίδιος που έχει αναλάβει και τη διερεύνηση της κύριας υπόθεσης του ΤΑΙΠΕΔ, που αφορά τη μεταβίβαση 28 ακινήτων του Δημοσίου, αλλά και την πώληση του Golden Hall.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση