Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Δύο κλίμακες για τον φόρο εισοδήματος του 2016
Δύο κλίμακες για τον φόρο εισοδήματος του 2016

Δύο κλίμακες για τον φόρο εισοδήματος του 2016

Με διπλή φορολογική κλίμακα θα φορολογηθούν τα του , όπως προκύπτει από τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου. Η πρώτη κλίμακα θα προσομοιάζει με αυτή που ισχύει σήμερα δηλαδή, θα έχει συντελεστές 22, 32 και 42% καθώς και έναν επιπλέον συντελεστή 50% για άνω των 60.000 . Η δεύτερη και συμπληρωματική κλίμακα αποτελεί και το νέο στοιχείο και αφορά την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης.

Η επιθυμεί να μην ενσωματώσει την στη βασική κλίμακα, κάτι που προβλέπεται στο μνημόνιο, προκειμένου να αποφύγει εντάσεις τόσο στο εσωτερικό της όσο και από την αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα φοβάται στην περίπτωση που προχωρούσε στην ενσωμάτωσή της ότι θα την κατηγορούσαν για μονιμο ενός έκτακτου φόρου.

Με τη συμπληρωματική κλίμακα θα υπολογίζεται η όχι όμως στο σύνολο του εισοδήματος όπως γινόταν μέχρι σήμερα αλλά σε συγκεκριμένο τμήμα, δηλαδή όπως λειτουργεί και η βασική κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, χωρίς όμως να υπάρχει αφορολόγητο όριο και με ανώτατο συντελεστή 10% (από 8% σήμερα) για εισοδήματα άνω των 500.000 .

Για παράδειγμα, κάποιος που έχει εισόδημα 25.000 ευρώ θα καταβάλει φόρο ή διαφορετικά εισφορά αλληλεγγύης ως εξής:

α) για το τμήμα του εισοδήματος έως 20.000 ευρώ φόρος με συντελεστή 0,7% (140 ευρώ).
β) για τα υιπα 5.000 ευρώ φόρος με συντελεστή 3% (150 ευρώ).
γ) συνολικά θα πληρώσει 290 ευρώ από 350 ευρώ που καταβάλει σήμερα.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση