Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Δύο κλίμακες για τον φόρο εισοδήματος του 2016
Δύο κλίμακες για τον φόρο εισοδήματος του 2016

Δύο κλίμακες για τον φόρο εισοδήματος του 2016

Με διπλή φορο κλίμκ θα φορολογηθούν τα εισοδήματα του 2016, όπως προκύπτει από τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου. Η πρώτη θα προσομοιάζει με αυτή που ισχύει σήμερα δηλαδή, θα έχει συντελεστές 22, 32 και 42% καθώς και έναν επιπλέον συντελεστή 50% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ. Η δεύτερη και συμπληρωματική αποτελεί και το νέο στοιχείο και αφορά την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης.

Η επιθυμεί να μην ενσωματώσει την εισφορά αλληλεγγύης στη βασική κλίμακα, κάτι που προβλέπεται στο , προκειμένου να αποφύγει εντάσεις τόσο στο εσωτερικό της όσο και από την . Συγκεκριμένα φοβάται στην περίπτωση που προχωρούσε στην ενσωμάτωσή της ότι θα την κατηγορούσαν για μονιμοποίηση ενός έκτακτου φόρου.

Με τη συμπληρωματική κλίμακα θα υπολογίζεται η εισφορά αλληλεγγύης όχι όμως στο σύνολο του εισοδήματος όπως γινόταν μέχρι σήμερα αλλά σε συγκεκριμένο τμήμα, δηλαδή όπως λειτουργεί και η βασική κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, χωρίς όμως να υπάρχει όριο και με ανώτατο συντελεστή 10% (από 8% σήμερα) για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, κάποιος που έχει εισόδημα 25.000 ευρώ θα καταβάλει φόρο ή διαφορετικά εισφορά αλληλεγγύης ως εξής:

α) για το τμήμα του εισοδήματος έως 20.000 ευρώ φόρος με συντελεστή 0,7% (140 ευρώ).
β) για τα υιπα 5.000 ευρώ φόρος με συντελεστή 3% (150 ευρώ).
γ) συνολικά θα πληρώσει 290 ευρώ από 350 ευρώ που καταβάλει σήμερα.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση