Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Δύο γυναίκες νεκρές από τον σεισμό 6,1 Ρίχτερ στην Λευκάδα
Δύο γυναίκες νεκρές από τον σεισμό 6,1 Ρίχτερ στην Λευκάδα

Δύο γυναίκες νεκρές από τον σεισμό 6,1 Ρίχτερ στην Λευκάδα

Δύο γυναίκες έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια του σεισμού, μεγέθους 6,1 βαθμών της ς Ρίχτερ, που ταρακούνησε τα Επτάνησα το πρωί της Τρίτης και έγινε αισθητός από την Ήπειρο μέχρι και την Πελοπόννησο. Τέσσερις τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της ς, ενώ υπάρχουν σοβαρές ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Δύο ώρες μετά τον αρχικό σεισμό, η περιοχή ταρακουνήθηκε από μετασεισμό 5,2 βαθμών. Ο νέος σεισμός είχε επίκεντρο μόλις 23 χιλιόμετρα από την πόλη της ς και εστιακό βάθος 2 χιλιόμετρα.

Νεκροί και τραυματίες

Μία 60χρονη γυναίκα σκοτώθηκε όταν ένας μεγάλος βράχος αποκολλήθηκε από το βουνό και προσέκρουσε με δύναμη στο τοίχο του σπιτιού της, στην Πόντη ς της Λευκάδας, τον διαπέρασε και την τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι. Η δεύτερη γυναίκα, ηλικίας περίπου 70 ετών, σκοτώθηκε στο χωριό Αθάνι, που βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Στο νοσοκομείο της Λευκάδας μεταφέρθηκαν ένα αγόρι 12 ετών από το χωριό , μια γυναίκα 88 ετών από το χωριό Πινακοχώρι, ένα αγόρι 10 ετών από την περιοχή της Λυγιάς και ένας άνδρας 45 ετών από την Λευκάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός έγινε στις 09:10, με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 25 χιλιόμετρα δυτικά της Λευκάδας και εστιακό βάθος μόλις 5 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με το αμερικανικό USGS, ωστόσο, το μέγεθος του σεισμού ήταν 6,5 Ρίχτερ.

Ο σεισμός διήρκεσε αρκετά δευτερόλεπτα και έγινε αισθητός από τα Επτάνησα, τα Γιάννενα και τα Τρίκαλα μέχρι την Στερεά Ελλάδα, το Ναύπλιο και την Καλαμάτα.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, σοβαρές είναι οι ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, νοτιοδυτικά της Λευκάδας. Σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες από τη δημοτική ενότητα Απολλωνίων, έχουν «κοπεί» οι παραλιακοί δρόμο όπως είπε, στο -ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κατηφόρης. Επίσης, έχουν σημειωθεί σοβαρές κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο του νησιού και ιδιαίτερα στην περιοχή του Αγίου Νικήτα.

Προβλήματα αντιμετωπίζει και το χωριό Αθάνι, που βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού της Λευκάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική της Λευκάδας, η υπηρεσία προσπαθεί να προσεγγίσει το χωριό, όπου υπάρχει τραυματίας, ενώ έχουν εντοπιστεί προβλήματα σε σπίτια και σε εκκλησίες της περιοχής.

Ο δήμαρχος Λευκάδας, Κων. Δρακονταειδής, δήλωσε ότι ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός στο νησί αλλά δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρές ζημιές. Ανάλογες έγιναν και από τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θ. Γαλιατσάτο.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, είπε ότι ένας σεισμός 6,1 -6,3 Ρίχτερ, όπως αυτός, είναι ένας τυπικός σεισμός για το ρήγμα της Λευκάδας και όπως τόνισε θα ακολουθήσουν σίγουρα αρκετοί μετασεισμοί.

«Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε ότι ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην Λευκάδα, ήταν ο κύριος σεισμός» δήλωσε στο – ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας του Πατρών, Ευθύμιος Σώκος. «Θα χρειαστεί να περάσουν αρκετές ώρες, ακόμα και ημέρες, για να είμαστε σίγουροι πως η σημερινή δόνηση ήταν η κύρια δόνηση».

Σύμφωνα με τον κ. Σώκο, ο σεισμός προέρχεται από το ρήγμα που ξεκινάει από την βορειοδυτική περιοχή της Λευκάδας και καταλήγει νοτιοδυτικά της ς και δίνει ισχυρούς σεισμούς, όπως αυτόν που σημειώθηκε το 2003.

«Πρόκειται για ένα οριζόντιο ρήγμα και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι συνηθισμένο να δίνει ανάλογους σεισμούς με τον σημερινό» για να συμπληρώσει ότι το φαινόμενο είναι υπό παρακολούθηση» δήλωσε ο κ. Σώκος.
Kατάρρευση στο Μεσολόγγι

 

Το μόνο περιστατικό που έχει αναφερθεί, είναι η μερική κατάρρευση ενός ακατοίκητου σπιτιού στο Μεσολόγγι, χωρίς όμως να προκληθεί κάποιο άλλο πρόβλημα.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση