Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Δήλωση Δημήτρη Αβραμόπουλου, μετά την επίσκεψη στο πρώτο οργανωμένο hotspot στην Ελλάδα, στη Λέσβο
Δήλωση  Δημήτρη Αβραμόπουλου, μετά την επίσκεψη στο πρώτο οργανωμένο hotspot στην Ελλάδα, στη Λέσβο

Δήλωση Δημήτρη Αβραμόπουλου, μετά την επίσκεψη στο πρώτο οργανωμένο hotspot στην Ελλάδα, στη Λέσβο

Σε συνέχεια της σημερινής επίσκεψής του στη Λέσβο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, κ. Δημήτρης , συμμετείχε σε κοινή Συνέντευξη Τύπου με τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου και Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου, κ. Jean Asselborn και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης, κ. Γιάννης Μουζάλα.

 Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, ο κ. δήλωσε τα εξής:

“H παρουσία εδώ τόσο της Επιτροπής όσο και του Συμβουλίου έχει σκοπό να βοηθήσει την Ελλάδα. Η Ελλάδα εδώ και καιρό έχει αναλάβει μια σειρά από υποχρεώσεις, τις οποίες διεκπεραιώνει. Θα ήθελα, σε αυτό το σημείο, να εξάρω την εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει ο ίδιος ο Υπουργός (κ. Μουζάλας), ο οποίος προσωπικά παρακολουθεί και επιτηρεί το όλο πρόγραμμα. Είναι πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν, αλλά είμαστε στο σωστό δρόμο, όπως είπε και ο Υπουργός κ. Asselborn.

Σήμερα στη Λέσβο διαπιστώσαμε πως ο μηχανισμός που στήθηκε αρχίζει σιγά σιγά να αποδίδει. Βέβαια ο μηχανισμός αυτός στήθηκε μετά από μία περίοδο όπου δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες διέσχισαν τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα. Είδαμε να λειτουργεί το πρώτο hotspot στο ξεκίνημά του στην Ελλάδα. Είδαμε το έργο της , της Frontex, του UNHCR, του ΙΟΜ και φυσικά των  ελληνικών αρχών.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να εξάρω και να συγχαρώ την Ελληνική Αστυνομία που έχει αναλάβει μια μεγάλη ευθύνη για τη διεκπεραίωση των επί τόπου δράσεων, το λιμενικό, τους δημόσιους λειτουργούς και το Υπουργείο που κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Χρειάζεται, όμως, όλοι να επιταχύνουμε, να διαθέσουμε μέσα, δυνατότητες και προσωπικό.

Πριν από λίγες μέρες, με τον Υπουργό κ. Asselborn, απευθύναμε μία έκκληση προς τα κράτη-μέλη να ενισχύσουν το σπουδαίο έργο της Frontex. Περιμένουμε ένα ικανό αριθμό της τάξεως των 700 στελεχών για να προσφέρουν τη δική τους βοήθεια, ώστε η Frontex, να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία δακτυλοσκόπησης, καταγραφής και ταυτοποίησης.

Ωστόσο, αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα. Είναι ξεκάθαρο ότι οι εγκληματικές οργανώσεις που βρίσκονται πίσω από τους απελπισμένους αυτούς ανθρώπους, τους έχουν δώσει οδηγίες να μην δέχονται ταυτοποίηση και δακτυλοσκόπηση διότι δήθεν κινδυνεύουν να επιστραφούν. Με τον κ. Asselborn έχουμε ανοιχτό διάλογο γιαυτό το θέμα. Τόσο εδώ όσο και στη Λαμπεντούζα μιλήσαμε με τους ίδιους τους μετανάστες. Πρέπει να αντιληφθούν ότι βρίσκονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Για να μην βρίσκονται όμως παράτυπα στην Ευρώπη και για να κάνουν χρήση των δικαιωμάτων τους, πρέπει να ακολουθήσουν τους κανόνες και τις διαδικασίες. Το λέμε αυτό, γιατί ίσως είναι μία ακόμα υπηρεσία ς που πρέπει να προστεθεί στην ομάδα εμπειρογνώμων υποδοχής. Ενδεχομένως, από το UNHCR με το οποίο συνεργαζόμαστε.

Έχουμε αυτή τη στιγμή το πρώτο οργανωμένο hotspot στην Ελλάδα,  στη Λέσβο. Θα ακολουθήσουν και άλλα, στη Λέρο, στη Σάμο, στην Κω και στι Χίο.  Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι όταν μιλάμε για hotspot, δεν εννοούμε τους χώρους υποδοχής. Είναι ομάδες εμπειρογνωμόνων από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, δηλαδή την Frontex, την , την Eurojust, και την και κρατών μελών και φυσικά από τις ελληνικές αρχές.

Αυτές οι ομάδες, εξασφαλίζουν να ολοκληρώνεται η διαδικασία με γρήγορους ρυθμούς, και με νόμιμο, πλέον, τρόπο οι αιτούντες άσυλο να εντάσσονται στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προς άλλα κράτη-μέλη.

Δεν πρέπει να φοβούνται τη διαδικασία αυτή. Πρέπει όμως και εμείς και οι εθνικές υπηρεσίες πρέπει να δουλέψουμε ακόμα πιο γρήγορα. Η Ελλάδα έκανε βήματα μπροστά και τα έκανε εντός των χρονοδιαγραμμάτων που τέθηκαν παρά το γεγονός ότι στην αρχή σημειώθηκαν καθυστερήσεις. Σήμερα, όλοι εμείς η Ελλάδα με την Ευρώπη δίπλα της, από κοινού την Επιτροπή και το Συμβούλιο, είμαι βέβαιος ότι θα προχωρήσουμε αυτή την υπόθεση με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Αυτή τη στιγμή που εμείς μιλάμε, αυξάνονται οι πιέσεις σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπως στη και στην Αυστρία. Ξέρετε τι γίνετε αυτή τη στιγμή σε γειτονικές χώρες, όπως η και η : κάποιες από αυτές αρχίζουν μονομερώς να λαμβάνουν πρωτοβουλίες. Κάτι τέτοιο οδηγεί σε αμφισβήτηση τη μεγάλη κατάκτηση της Ευρώπης, τη ζώνη Schengen. Αυτό, πρέπει να σας πω, πως εμείς δεν πρόκειται ποτέ να το αμφισβητήσουμε γιατί ίσως είναι το μοναδικό παράδειγμα ενός ολοκληρωμένου σχήματος ελεύθερης διακίνησης ατόμων, ιδεών και αγαθών.

Επαναλαμβάνω ότι, είμαστε σε καλό δρόμο, έχουμε, όμως, πολλά πράγματα να κάνουμε ακόμα. Η Ελλάδα δεν αισθάνεται και δεν πρέπει να αισθάνεται, κ. Υπουργέ, μόνη της. Γι' αυτό είμαστε εδώ. Βρεθήκαμε στην Ελλάδα μέσα σε μία βδομάδα δυο φορές, τόσο ο κ. Asselborn όσο και εγώ, εκπροσωπώντας δύο από τα βασικά όργανα της , την Επιτροπή και το Συμβούλιο. Η χρηματοδότηση συνεχίζεται, οι υπηρεσίες δουλεύουν και από την ώρα που θα αυξηθούν οι δείκτες απόδοσης των υπηρεσιών αυτών, θα έχουμε πραγματικά κάνει θεαματικά βήματα προόδου, γιατί οι αριθμοί απόδοσης, είναι μεν, σημαντικοί, αλλά παραμένουν ακόμα χαμηλοί”.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση