Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Διεθνής διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή στην Αθήνα
Διεθνής διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή στην Αθήνα

Διεθνής διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή στην Αθήνα

Τη δημιουργία ενός διεθνούς παρατηρητηρίου με έδρα στην Αθήνα, μέσω του οποίου θα καταγράφονται τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και της μνήμης στη Μέση Ανατολή, φιλοδοξεί να προωθήσει ο κ. Ν. Κοτζιάς. Ο υπουργός Εξωτερικών, κατά τη χθεσινή έναρξη της Διεθνούς Διάσκεψης για τον «Θρησκευτικό και πολιτιστικό πλουραλισμό και την ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή» (η οποία ολοκληρώνεται σήμερα), περιέγραψε ως στόχο την αποτροπή νέων εγκλημάτων σε βάρος θρησκειών και πολιτισμών.

Ο κ. ζήτησε τη συμβολή των παρόντων επικεφαλής Εκκλησιών της ευρύτερης περιοχής, ανάμεσα στους οποίους παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο κ.κ. Βαρθολομαίος, οι Πατριάρχες Αλεξανδρείας και Αντιοχείας, οι Aρχιεπίσκοποι Αθηνών κ. Ιερώνυμος, Αλβανίας Αναστάσιος, ο Aρχιραββίνος δρ Ντέιβιντ Ρόζεν, ο Μέγας Μουφτής της Αιγύπτου Αμπντέλ-Καρίμ Αλάμ κ.ά. Στο υπουργείο Εξωτερικών εκτιμούν ότι η δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου θα μπορούσε να τοποθετήσει την Αθήνα στον χάρτη των «παικτών» της περιοχής, καθώς θα της προσδώσει μια ειδίκευση σε έναν τομέα τον οποίο οι μεγαλύτερες δυνάμεις συχνά παρακάμπτουν.

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος, μετά την παρουσία του στη Διάσκεψη, επισκέφθηκε και τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, στον οποίο ευχήθηκε να δικαιώσει «τις προσδοκίες και τις ελπίδες των Ελλήνων». Νωρίτερα, την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης κήρυξε ο της Δημοκρατίας, ο οποίος υπογράμμισε πως «ουδεμία ορθόδοξη συνείδηση μπορεί να κοιμάται ήσυχη» με όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Πρ. μίλησε για «άφατη τραγωδία» και επισήμανε την ανάγκη να μην αλλοιωθεί ο εξ ορισμού πολυπολιτισμικός και πολυθρησκευτικός χαρακτήρας της λεκάνης της Μεσογείου.

Στο περιθώριο της χθεσινής Διάσκεψης ο κ. είχε αρκετές διμερείς επαφές με ομολόγους από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και της Ολλανδίας. Σε αυτό το πλαίσιο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνάντηση του κ. Κοτζιά με τη βοηθό υπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις των Βικτόρια Νούλαντ. Η επίσκεψη της κ. Νούλαντ συνδέεται εν πολλοίς και με τις πιεστικές εκκρεμότητες που έχει η Ελλάδα σε ζητήματα τα οποία αφορούν την ενέργεια, αλλά και ζητήματα στενότερης συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση