Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Διευθέτηση του χρέους από Ε.Ε. και μεταρρυθμίσεις από Αθήνα ζητεί το ΔΝΤ
Διευθέτηση του χρέους από Ε.Ε. και μεταρρυθμίσεις από Αθήνα ζητεί το ΔΝΤ

Διευθέτηση του χρέους από Ε.Ε. και μεταρρυθμίσεις από Αθήνα ζητεί το ΔΝΤ

Το Διεθνές ομισματικό Ταμείο αποφάσισε την Τετάρτη να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα, στο πλαίσιο της πολιτικής έκτακτης ς. Αυτές ωστόσο δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν αν δεν υπάρξει «συγκεκριμένη και σαφής συμφωνία» για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κάτι που «θα πάρει λίγο καιρό».

Με ένα δημοσίευμα των να υποστηρίζει ότι η καθυστέρηση περιπλέκει τη συμφωνία, αξιωματούχος του ΔΤ τόνισε ότι η θέση του διεθνούς οργανισμού δεν έχει αλλάξει: «Οσοι μας παρακολουθούν γνωρίζουν ότι δεν λέω κάτι νέο… αλλά ας το επαναλάβω: το ΔΝΤ μπορεί να υποστηρίξει μόνο ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που να διασφαλίζει δηλαδή τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα… Δεν είναι κάτι ειδικό για την Ελλάδα, είναι ένα κριτήριο για όλα τα μέλη και όλα τα προγράμματά μας».

Ερωτώμενος αν ο Γερμανός αρόσωπος στο ΔΝΤ είπε ότι το θα προτιμούσε το πρόγραμμα να κινηθεί παράλληλα με το ευρωπαϊκό, ο αξιωματούχος αρνήθηκε να σχολιάσει τι συζητήθηκε στο Συμβούλιο της Τετάρτης, ωστόσο τόνισε ότι «ήταν κατανοητό και έγινε αποδεκτό στο Συμβούλιο» πότε μπορεί το Ταμείο να εισέλθει στο πρόγραμμα. Αρνήθηκε, εξάλλου, ότι θα αλλάξει ο ρόλος του ΔΝΤ στο μεσοδιάστημα.

Οπως δήλωσε, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό δημοσίευμα της «Κ», «η γενική διευθύντρια ενημέρωσε το Συμβούλιο ότι έχει αποφασίσει να δώσει τη δικαιοδοσία στο προσωπικό ώστε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις σε ένα νέο πρόγραμμα… στο πλαίσιο της έκτακτης πρόσβασης. Το Συμβούλιο αποδέχθηκε να ξεκινήσουμε αυτές τις συζητήσεις… για ένα αξιόπιστο πρόγραμμα που θα μπορούμε να υποστηρίξουμε».

Ενα αξιόπιστο πρόγραμμα, συμπλήρωσε ο αξιωματούχος, απαιτεί δύο προϋποθέσεις: διευθέτηση του χρέους από τους Ευρωπαίους και μεταρ από την Ελλάδα. Οπως τόνισε: «Για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα χρειάζονται δύσκολες αποφάσεις και από τις δύο πλευρές, στην Ελλάδα για τις μεταρ και στους Ευρωπαίους εταίρους της για αναδιάρθρωση του χρέους… Δεν πρέπει να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι μόνο μία από τις δύο πλευρές μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα… χρειάζεται συνδυασμός και των δύο».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση