Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Διευθέτηση του χρέους από Ε.Ε. και μεταρρυθμίσεις από Αθήνα ζητεί το ΔΝΤ
Διευθέτηση του χρέους από Ε.Ε. και μεταρρυθμίσεις από Αθήνα ζητεί το ΔΝΤ

Διευθέτηση του χρέους από Ε.Ε. και μεταρρυθμίσεις από Αθήνα ζητεί το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφάσισε την Τετάρτη να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το νέο ελληνικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο της πολιτικής έκτακτης πρόσβασης. Αυτές ωστόσο δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν αν δεν υπάρξει «συγκεκριμένη και σαφής συμφωνία» για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κάτι που «θα πάρει λίγο καιρό».

Με ένα δημοσίευμα των Financial Times να υποστηρίζει ότι η καθυστέρηση περιπλέκει τη συμφωνία, αξιωματούχος του ΔΝΤ τόνισε ότι η θέση του διεθνούς οργανισμού δεν έχει αλλάξει: «Οσοι μας παρακολουθούν γνωρίζουν ότι δεν λέω κάτι νέο… αλλά ας το επαναλάβω: το ΔΝΤ μπορεί να υποστηρίξει μόνο ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που να διασφαλίζει δηλαδή τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα… Δεν είναι κάτι ειδικό για την Ελλάδα, είναι ένα κριτήριο για όλα τα μέλη και όλα τα προγράμματά μας».

Ερωτώμενος αν ο Γερμανός αντιπρόσωπος στο ΔΝΤ είπε ότι το Βερολίνο θα προτιμούσε το πρόγραμμα να κινηθεί παράλληλα με το ευρωπαϊκό, ο αξιωματούχος αρνήθηκε να σχολιάσει τι συζητήθηκε στο Συμβούλιο της Τετάρτης, ωστόσο τόνισε ότι «ήταν κατανοητό και έγινε αποδεκτό στο Συμβούλιο» πότε μπορεί το Ταμείο να εισέλθει στο ελληνικό πρόγραμμα. Αρνήθηκε, εξάλλου, ότι θα αλλάξει ο ρόλος του ΔΝΤ στο μεσοδιάστημα.

Οπως δήλωσε, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό δημοσίευμα της «Κ», «η γενική διευθύντρια ενημέρωσε το Συμβούλιο ότι έχει αποφασίσει να δώσει τη δικαιοδοσία στο προσωπικό ώστε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις σε ένα νέο πρόγραμμα… στο πλαίσιο της έκτακτης πρόσβασης. Το Συμβούλιο αποδέχθηκε να ξεκινήσουμε αυτές τις συζητήσεις… για ένα αξιόπιστο πρόγραμμα που θα μπορούμε να υποστηρίξουμε».

Ενα αξιόπιστο πρόγραμμα, συμπλήρωσε ο αξιωματούχος, απαιτεί δύο προϋποθέσεις: διευθέτηση του χρέους από τους Ευρωπαίους και μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα. Οπως τόνισε: «Για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα χρειάζονται δύσκολες αποφάσεις και από τις δύο πλευρές, στην Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις και στους Ευρωπαίους εταίρους της για αναδιάρθρωση του χρέους… Δεν πρέπει να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι μόνο μία από τις δύο πλευρές μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα… χρειάζεται συνδυασμός και των δύο».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση