Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Διευκολύνσεις για τις μεταβιβάσεις ακινήτων από οφειλέτες
Διευκολύνσεις για τις μεταβιβάσεις ακινήτων από οφειλέτες

Διευκολύνσεις για τις μεταβιβάσεις ακινήτων από οφειλέτες

Ευνοϊκότερο γίνετι το κθεστώς για τους του Δημοσίου που επιθυμούν να μεταβιβάσουν κάποιο ακίνητό τους. Με απόφαση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Ι. Μπάκα, ορίζεται ότι οι υπηρεσίες μπορούν να χορηγούν αποδεικτικό φορος ενημερότητας κατά τις ακινήτων, μετά τη δέσμευση ποσού ίσου με το 50% του τιμήματος, υπό την προϋπόθεση ότι η εξόφληση της οφειλής θεωρείται διασφαλισμένη. Η διασφάλιση της οφειλής μπορεί να γίνει με την εγγραφή προσημείωσης σε κάποιο άλλο ακίνητο του οφειλέτη. Με τον τρόπο αυτό, η χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας, στο οποίο ορίζεται ότι κατά τη μεταβίβαση του ακινήτου ο συμβολαιογράφος θα παρακρατήσει και θα αποδώσει στη το 50% του τιμήματος.

Όταν εκδίδεται αποδεικτικό ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων ή μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ' αυτού εξ επαχθούς αιτίας και ο φορολογούμενος έχει που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, πέραν της προϋπόθεσης ενημερότητας του οφειλέτη σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής, τίθεται υποχρεωτικά και όρος παρακράτησης μέρους της εισπραττόμενης απαίτησης, ο οποίος αναγράφεται επί του αποδεικτικού.

Ορος παρακράτησης δεν τίθεται, εάν το αποδεικτικό χορηγείται λόγω προσκόμισης εγγυητικής ς. Το ποσοστό της παρακράτησης ορίζεται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας για την επι της είσπραξης των οφειλών υπηρεσίας εντός των ορίων 30% έως 50% του εισπραττόμενου ποσού, όταν αιτία χορήγησης του αποδεικτικού είναι η είσπραξη χρημάτων. Εάν, εντούτοις, έχει καταβληθεί μέσω της ρύθμισης συνολικό ποσό μικρότερο του 30% της ρυθμισμένης οφειλής, παρακρατείται ποσοστό 70% έως 100%.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση