Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Διευκολύνσεις για τις μεταβιβάσεις ακινήτων από οφειλέτες
Διευκολύνσεις για τις μεταβιβάσεις ακινήτων από οφειλέτες

Διευκολύνσεις για τις μεταβιβάσεις ακινήτων από οφειλέτες

Ευνοϊκότερο γίνεται το καθεστώς για τους του Δημοσίου που επιθυμούν να μεταβιβάσουν κάποιο ακίνητό τους. Με απόφαση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Ι. Μπάκα, ορίζεται ότι οι μπορούν να χορηγούν αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας κατά τις ακινήτων, μετά τη δέσμευση ποσού ίσου με το 50% του τιμήματος, υπό την προϋπόθεση ότι η εξόφληση της οφειλής θεωρείται διασφαλισμένη. Η διασφάλιση της οφειλής μπορεί να γίνει με την εγγραφή προσημείωσης σε κάποιο άλλο ακίνητο του οφειλέτη. Με τον τρόπο αυτό, η ΔΟΥ χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας, στο οποίο ορίζεται ότι κατά τη μεταβίβαση του ακινήτου ο συμβολαιογράφος θα παρακρατήσει και θα αποδώσει στη ΔΟΥ το 50% του τιμήματος.

Όταν εκδίδεται αποδεικτικό ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων ή μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού εξ επαχθούς αιτίας και ο φορολογούμενος έχει που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, πέραν της προϋπόθεσης ενημερότητας του οφειλέτη σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής, τίθεται υποχρεωτικά και όρος παρακράτησης μέρους της εισπραττόμενης απαίτησης, ο οποίος αναγράφεται επί του αποδεικτικού.

Ορος παρακράτησης δεν τίθεται, εάν το αποδεικτικό χορηγείται λόγω προσκόμισης εγγυητικής επιστολής. Το ποσοστό της παρακράτησης ορίζεται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας για την επιδίωξη της είσπραξης των οφειλών υπηρεσίας εντός των ορίων 30% έως 50% του εισπραττόμενου ποσού, όταν αιτία χορήγησης του αποδεικτικού είναι η είσπραξη χρημάτων. Εάν, εντούτοις, έχει καταβληθεί μέσω της ρύθμισης συνολικό μικρότερο του 30% της ρυθμισμένης οφειλής, παρακρατείται ποσοστό 70% έως 100%.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αστυνομικοί έλεγχοι και πρόστιμα στη Θεσσαλία για τον κορωναϊό #αστυνομικοίέλεγχοι - https://t.co/rzu29z4NsZ -

  • Επετειακή εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση στο ιστορικό #Τρίκερι #Τρίκερι - https://t.co/79HYvKhVgo -

  • Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι ελληνικές συμμετοχές στο πρόγραμμα της Κυριακής (1/8) - https://t.co/KSmcLGXFWa… -

"Αλιεύοντας" την είδηση