Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / Διασυνοριακή συνεργασία: Η Ευρωπ. Επιτροπή θέλει να ακούσει τις απόψεις σας!
Διασυνοριακή συνεργασία: Η Ευρωπ. Επιτροπή θέλει να ακούσει τις απόψεις σας!

Διασυνοριακή συνεργασία: Η Ευρωπ. Επιτροπή θέλει να ακούσει τις απόψεις σας!

Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συνεργασίας και μία εβδομάδα μετά τον εορτασμό της 25ης επετείου τουInterreg, του συνολικού πλαισίου για τα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας της Περιφερειακής Πολιτικής, η Επιτροπή δρομολογεί δημόσια διαβούλευση σε όλη την ΕΕ σχετικά με τα εμπόδια που εξακολουθούν να μπαίνουν εμπόδιο στην διασυνοριακή συνεργασία.

Πολλοί νομικοί και διοικητικοί φραγμοί εξακολουθούν να υφίστανται και να δυσχεραίνουν τις διασυνοριακές δραστηριότητες. Ως εκ τούτου, σημαντικό οικονομικό δυναμικό στις παραμεθόριες περιοχές μας παραμένει αναξιοποίητο. Με αυτή τη δημόσια διαβούλευση, η Επιτροπή θα μπορέσει να ακούσει τη των 185 εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ που ζουν σε παραμεθόριες περιοχές σχετικά με τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή και τις προτάσεις τους για το πώς μπορούν να ξεπεραστούν.

Η αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική Επίτροπος κα Corina Creţu, μιλώντας από τη Βιέννη όπου κήρυξε την έναρξη της διαβούλευσης, δήλωσε: «Περισσότερα από 10 δισ. ευρώ από τα ταμεία συνοχής θα επενδυθούν στις περιφέρειές μας κατά την περίοδο 2014-2020 για την ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας. Ωστόσο, η από μόνη της δεν είναι επαρκής, και πιστεύω ότι μπορούμε να επιτύχουμε περισσότερα. Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας της, η Επιτροπή προτίθεται να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση των εκκρεμών διασυνοριακών ζητημάτων και, για τον σκοπό αυτό, χρειαζόμαστε την πολύτιμη συμβολή των πολιτών που αντιμετωπίζουν τα εμπόδια αυτά σε καθημερινή βάση. Ευελπιστώ ότι οι περισσότεροι από εσάς, όχι μόνο θα λάβετε μέρος στη διαβούλευση αλλά και θα την κάνετε ευρύτερα γνωστή και θα ενθαρρύνετε τους πολίτες, τις οργανώσεις και τις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν.»

Για να υποστηρίξει την πρωτοβουλία της, η Eπίτροπος κα Creţu ζήτησε από τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη των υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης να συμβάλουν σ’ αυτή τη συλλογή πληροφοριών και να προβάλουν επί τόπου τα οφέλη των προγραμμάτων Interreg. Από σήμερα και έως τα μέσα Οκτωβρίου υπάλληλοι της Επιτροπής θα επισκεφθούν έντεκα παραμεθόριες περιοχές σε όλη την Ευρώπη, για να συναντηθούν με τους και τους εκπροσώπους τους και να μελετήσουν βέλτιστες πρακτικές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής κος. Franck Sebert, θα μεταβεί στις 02/10/2015 στη , όπου θα επισκεφθεί έργα του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα-Βουλγαρία 2007-2013» και θα έχει τη δυνατότητα να διαβουλευθεί με εκπροσώπους φορέων από το σύνολο της επιλέξιμης περιοχής του Προγράμματος στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Παράλληλα, θα έχει επαφές και με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Στόχου «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία», η οποία είναι η αρμόδια Διαχειριστική Αρχή έξι (6)_ Προγραμμάτων Interreg.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του εορτασμού των 25 χρόνων του Interreg πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο ο διαγωνισμός Project Slam Contest στις 15 Σεπτεμβρίου με μεγάλο νικητή «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Το Χαμόγελο είναι ο συντονιστής του ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενου έργου INTERSYC «Ολοκληρωμένες Χωρικές Συνέργειες για την Υγεία και την Προστασία των Παιδιών», ένα κοινό πρόγραμμα Ελλάδας-Βουλγαρίας.

Ιστορικό:

Η διαδικτυακή δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει τρεις μήνες, έως τις 21 Δεκεμβρίου 2015, και θα έχει ως αντικείμενο τις περιοχές των εσωτερικών συνόρων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των συνόρων με τη Νορβηγία και την Ελβετία. Τα πρώτα συμπεράσματα θα δημοσιευθούν στις αρχές του 2016.

Η διαβούλευση αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης διασυνοριακής επισκόπησης, η οποία περιλαμβάνει επίσης:

 • επιστημονική μελέτη σχετικά με τη «μείωση των νομικών και διοικητικών εμποδίων στις παραμεθόριες περιοχές της ΕΕ». Η μελέτη ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2015 και τα τελικά αποτελέσματά της θα είναι διαθέσιμα στις αρχές του 2017. Θα παρουσιάσει πλήρη κατάλογο των συνοριακών εμποδίων στην ΕΕ, τις πιθανές λύσεις για την αντιμετώπισή τους, περιπτωσιολογικές μελέτες για επιλεγμένους τομείς πολιτικής και συστάσεις για μελλοντικές εργασίες·
 • μια σειρά από εργαστήρια με τα ενδιαφερόμενα μέρη, στα οποία θα λάβουν μέρος ενώσεις παραμεθόριων περιοχών, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, επιχειρηματίες και άλλοι. Το πρώτο εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2015.Περισσότερες πληροφορίες:Δικτυακός τόπος Inforegio

  Έρευνα του Ευρωβαρομέτρου σχετικά με τη διασυνοριακή συνεργασία

  @EU_Regional / @CorinaCretuEU#interreg25 #BorderSurveyEU

  https://www.facebook.com/EUinmyregion

  Προγράμματα ΙNTERREG για την Ελλάδα

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

 • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

 • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

 • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση