Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Διασυνοριακή συνεργασία: Η Ευρωπ. Επιτροπή θέλει να ακούσει τις απόψεις σας!
Διασυνοριακή συνεργασία: Η Ευρωπ. Επιτροπή θέλει να ακούσει τις απόψεις σας!

Διασυνοριακή συνεργασία: Η Ευρωπ. Επιτροπή θέλει να ακούσει τις απόψεις σας!

Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συνεργασίας και μία εβδομάδα μετά τον εορτασμό της 25ης επετείου τουInterreg, του συνολικού πλαισίου για τα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας της Περιφερειακής Πολιτικής, η Επιτροπή δρομολογεί δημόσια διαβούλευση σε όλη την ΕΕ σχετικά με τα εμπόδια που εξακολουθούν να μπαίνουν εμπόδιο στην διασυνοριακή συνεργασία.

Πολλοί νομικοί και διοικητικοί φραγμοί εξακολουθούν να υφίστανται και να δυσχεραίνουν τις διασυνοριακές δραστηριότητες. Ως εκ τούτου, σημαντικό οικονομικό δυναμικό στις παραμεθόριες περιοχές μας παραμένει αναξιοποίητο. Με αυτή τη δημόσια διαβούλευση, η Επιτροπή θα μπορέσει να ακούσει τη γνώμη των 185 εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ που ζουν σε παραμεθόριες περιοχές σχετικά με τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή και τις προτάσεις τους για το πώς μπορούν να ξεπεραστούν.

Η αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική Επίτροπος κα Corina Creţu, μιλώντας από τη Βιέννη όπου κήρυξε την έναρξη της διαβούλευσης, δήλωσε: «Περισσότερα από 10 δισ. ευρώ από τα ταμεία συνοχής θα επενδυθούν στις περιφέρειές μας κατά την περίοδο 2014-2020 για την ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας. Ωστόσο, η από μόνη της δεν είναι επαρκής, και πιστεύω ότι μπορούμε να επιτύχουμε περισσότερα. Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας της, η Επιτροπή προτίθεται να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση των εκκρεμών διασυνοριακών ζητημάτων και, για τον σκοπό αυτό, χρειαζόμαστε την πολύτιμη συμβολή των πολιτών που αντιμετωπίζουν τα εμπόδια αυτά σε καθημερινή βάση. Ευελπιστώ ότι οι περισσότεροι από εσάς, όχι μόνο θα λάβετε μέρος στη διαβούλευση αλλά και θα την κάνετε ευρύτερα γνωστή και θα ενθαρρύνετε τους πολίτες, τις οργανώσεις και τις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν.»

Για να υποστηρίξει την πρωτοβουλία της, η Eπίτροπος κα Creţu ζήτησε από τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη των υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης να συμβάλουν σ’ αυτή τη συλλογή πληροφοριών και να προβάλουν επί τόπου τα οφέλη των προγραμμάτων Interreg. Από σήμερα και έως τα μέσα Οκτωβρίου υπάλληλοι της Επιτροπής θα επισκεφθούν έντεκα παραμεθόριες περιοχές σε όλη την Ευρώπη, για να συναντηθούν με τους πολίτες και τους εκπροσώπους τους και να μελετήσουν βέλτιστες πρακτικές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής κος. Franck Sebert, θα μεταβεί στις 02/10/2015 στη Θεσσαλονίκη, όπου θα επισκεφθεί του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα-Βουλγαρία 2007-2013» και θα έχει τη δυνατότητα να διαβουλευθεί με εκπροσώπους φορέων από το σύνολο της επιλέξιμης περιοχής του Προγράμματος στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Παράλληλα, θα έχει επαφές και με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Στόχου «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία», η οποία είναι η αρμόδια Διαχειριστική Αρχή έξι (6)_ Προγραμμάτων Interreg.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του εορτασμού των 25 χρόνων του Interreg πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο ο διαγωνισμός Project Slam Contest στις 15 Σεπτεμβρίου με μεγάλο νικητή «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Το Χαμόγελο είναι ο συντονιστής του ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενου έργου INTERSYC «Ολοκληρωμένες Χωρικές Συνέργειες για την Υγεία και την Προστασία των Παιδιών», ένα κοινό πρόγραμμα Ελλάδας-Βουλγαρίας.

Ιστορικό:

Η διαδικτυακή δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει τρεις μήνες, έως τις 21 Δεκεμβρίου 2015, και θα έχει ως αντικείμενο τις περιοχές των εσωτερικών συνόρων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των συνόρων με τη Νορβηγία και την Ελβετία. Τα πρώτα συμπεράσματα θα δημοσιευθούν στις αρχές του 2016.

Η διαβούλευση αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης διασυνοριακής επισκόπησης, η οποία περιλαμβάνει επίσης:

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συνεργασία με επαγγελματίες αδειούχους πιστοποιημένους ψυκτικούς - https://t.co/GL74PT5ehT -

  • Διεξαγωγή Πανελλαδικών Εξετάσεων Γενικών Λυκείων στη Μαγνησία #πανελλαδικέςεξετάσεις - https://t.co/uQbSVNTRUd -

  • Εθελοντική αιμοδοσία στην Κάτω Γατζέα #ΕθελοντικήΑιμοδοσία #ΚάτωΓατζέα - https://t.co/99dUuzrwsv -

"Αλιεύοντας" την είδηση