Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Διαρροές εγγράφων και χαρτών στη Γενεύη
Διαρροές εγγράφων και χαρτών στη Γενεύη

Διαρροές εγγράφων και χαρτών στη Γενεύη

ια μια ακόμη φορά σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις του Κυπριακού σημειώνονται διαρροές εμπιστευτικών εγγράφων από κύκλους της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Τη στιγμή που καταβάλλονται προσπάθειες για τη δημιουργία ενός όσο το δυνατόν πιο ισχυρού και αρραγούς εθνικού μετώπου, και οι μεν πολιτικοί αρχηγοί επιλέγουν να συνοδεύσουν τον πρόεδρο Αναστασιάδη στη ενεύη, ο δε τελευταίος αποφασίζει να τους ενημερώνει σε βάθος, παρατηρείται αυτή η ατυχής εξέλιξη που μόνο ζημία προκαλεί στην προσπάθεια που δεν μπορεί παρά να είναι συνολική.

 Την Τρίτη, ήταν το έγγραφο με 24 σημεία στα οποία διαφωνούν οι δυο πλευρές στα κεφάλαια της διακυβέρνησης και του περιουσιακού. Το έγγραφο ετοιμάσθηκε από τους διαπραγματευτές και δόθηκε στους αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων με την έκκληση-προειδοποίηση να μην διαρρεύσει. Ωστόσο, διέρρευσε.

Την Τετάρτη, ακολούθησε ο χάρτης που προτείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά, ο οποίος επίσης διέρρευσε προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος μίλησε για «ανεύθυνες συμπεριφορές» που δημιουργούν προτα στην επίτευξη εθνικών στόχων.

«Ζημιογόνα για την εθνική μας υπόθεση» χαρακτήρισε τη διαρροή του εγγράφου ο πρόεδρος του κυβερνώντος , Αβέρωφ Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι κανείς δεν δικαιούται να εκμεταλλεύεται τις κρίσιμες αυτές στιγμές και την αγωνία του λαού, «προκειμένου να παίζει παιχνίδια ς». Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, κατήγγειλε ενέργειες που «υποσκάπτουν πρωτίστως τη διαπραγματευτική μας ικανότητα και προκαλούν προτα στις σχέσεις μας με διεθνείς οργανισμούς».

Η απάντηση του προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, που είναι η κύρια φωνή της «σκληρής» γραμμής, ήρθε με τη δική του «έκκληση στους δημοσιογράφους να είναι προσεκτικοί με όσους προσπαθούν να παραπλανήσουν τον λαό μας με εποικοδομητικές ασάφειες».

Είναι κρίμα. Τέτοιες αλληλοκατηγορίες στην πιο κρίσιμη φάση. Μετά τη Γενεύη, και αφού οι πολιτικοί αρχηγοί επιστρέψουν στην Κύπρο και αναλύσουν τα όποια , έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν κριτική σε επιμέρους πτυχές τυχόν συμφωνίας ή σε κινήσεις του προέδρου με τις οποίες διαφωνούν. Αλλά όχι να διοχετεύουν στα μέσα ενημέρωσης ευαίσθητα στοιχεία της διαπραγμάτευσης την που αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο κ. είναι ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος και έχει την υποχρέωση και την κύρια ευθύνη της προσπάθειας. Αλλά σε ένα τέτοιας μείζονος σημασίας ζήτημα, όλοι καλούνται να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί. Εναντι των πολιτών, αλλά και της Ιστορίας.

Ελλάδα και έχουν πληρώσει ακριβά προσπάθειες πλειοδοσίας πατριωτισμού στο παρελθόν. Δεν νοείται κάποιοι να αυτοανακηρύσσονται σε «υπερπατριώτες» κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς τους υπόλοιπους ως «εθνικούς μειοδότες».

 

πηγή:kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση