Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Διαπραγματεύσεις υπό τη δαμόκλειο σπάθη της ΕΚΤ
Διαπραγματεύσεις υπό τη δαμόκλειο σπάθη της ΕΚΤ

Διαπραγματεύσεις υπό τη δαμόκλειο σπάθη της ΕΚΤ

Με την ΕΚΤ να παρέχει ρευστότητα με το σταγονόμετρο, αυξάνοντας την πίεση στην ελληνική πλευρά για την εξεύρεση συμφωνίας, οι τράπεζες βρίσκονται σε οριακό σημείο ελπίζοντας σε μια άμεση λύση.

Χθες, για δεύτερη ημέρα η ΕΚΤ δεν προχώρησε σε αύξηση του ορίου του για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η , δεν κατέθεσε σε σχετικό αίτημα. Κατά τις ίδιες πηγές, δεν υπήρχε ανάγκη πρόσθετης ρευστότητας λόγω της σταθεροποίησης των καταθέσεων τις προηγούμενες ημέρες. Ξένα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν, ωστόσο, ότι η ΕΚΤ δεν αύξησε τον λόγω αντιδράσεων στο εσωτερικό της.

Εντονη κριτική για τη διογκούμενη εξάρτηση των εγχωρίων τραπεζών από τη ρευστότητα του ευρωσυστήματος διατύπωσε χθες ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γενς Βάιντμαν, υπογραμμίζοντας ότι η συνεχιζόμενη των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα δημιουργεί σοβαρό ζήτημα ς των κανόνων περί κρατικής ς. Οπως τόνισε, οι πολιτικές επιλογές της ς έχουν επιταχύνει τις εκροές καταθέσεων, προειδοποιώντας ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αποτελεί δανειστή έσχατης ανάγκης για κυβερνήσεις. Σημείωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν καμία πρόσβαση στις αγορές, λαμβάνουν ELA και ζουν κρατικό ( γραμμάτια), κάτι που απαγορεύεται.

Οι επισημάνσεις του Γ. Βάιντμαν ερμηνεύθηκαν ως αύξηση των πιέσεων προς το Δ.Σ. της ΕΚΤ για την περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης έναντι της Ελλάδος.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση