Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Διαπραγματεύσεις υπό τη δαμόκλειο σπάθη της ΕΚΤ
Διαπραγματεύσεις υπό τη δαμόκλειο σπάθη της ΕΚΤ

Διαπραγματεύσεις υπό τη δαμόκλειο σπάθη της ΕΚΤ

Με την ΕΚΤ να παρέχει ρευστότητα με το σταγονόμετρο, αυξάνοντας την πίεση στην ελληνική πλευρά για την εξεύρεση συμφωνίας, οι τράπεζες βρίσκονται σε οριακό σημείο ελπίζοντας σε μια άμεση λύση.

Χθες, για δεύτερη ημέρα η ΕΚΤ δεν προχώρησε σε του ορίου του ELA για τις , καθώς, σύμφωνα με τραπεζικές , η ΤτΕ, δεν κατέθεσε σε σχετικό αίτημα. Κατά τις ίδιες , δεν υπήρχε ανάγκη πρόσθετης ρευστότητας λόγω της σταθεροποίησης των καταθέσεων τις προηγούμενες ημέρες. Ξένα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν, ωστόσο, ότι η ΕΚΤ δεν αύξησε τον ELA λόγω αντιδράσεων στο εσωτερικό της.

Εντονη κριτική για τη διογκούμενη εξάρτηση των εγχωρίων τραπεζών από τη ρευστότητα του ευρωσυστήματος διατύπωσε χθες ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας ενς Βάιντμαν, υπογραμμίζοντας ότι η συνεχιζόμενη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα δημιουργεί σοβαρό ζήτημα παραβίασης των κανόνων περί κρατικής χρηματοδότησης. Οπως τόνισε, οι πολιτικές επιλογές της ς έχουν επιταχύνει τις εκροές καταθέσεων, προειδοποιώντας ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αποτελεί δανειστή έσχατης ανάγκης για κυβερνήσεις. Σημείωσε ότι οι δεν έχουν καμία πρόσβαση στις αγορές, λαμβάνουν ELA και αγοράζουν κρατικό χρέος ( γραμα), κάτι που απαγορεύεται.

Οι επισημάνσεις του . Βάιντμαν ερμηνεύθηκαν ως αύξηση των πιέσεων προς το Δ.Σ. της ΕΚΤ για την περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης έναντι της Ελλάδος.

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση