Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Διαπραγματεύσεις υπό τη δαμόκλειο σπάθη της ΕΚΤ
Διαπραγματεύσεις υπό τη δαμόκλειο σπάθη της ΕΚΤ

Διαπραγματεύσεις υπό τη δαμόκλειο σπάθη της ΕΚΤ

Με την ΕΚΤ να παρέχει με το σταγονόμετρο, αυξάνοντας την πίεση στην ελληνική πλευρά για την εξεύρεση συμφωνίας, οι βρίσκονται σε οριακό σημείο ελπίζοντας σε μια άμεση λύση.

Χθες, για δεύτερη ημέρα η ΕΚΤ δεν προχώρησε σε αύξηση του ορίου του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η ΤτΕ, δεν κατέθεσε σε σχετικό αίτημα. Κατά τις ίδιες πηγές, δεν υπήρχε ανάγκη πρόσθετης ρευστότητας λόγω της σταθεροποίησης των καταθέσεων τις προηγούμενες ημέρες. Ξένα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν, ωστόσο, ότι η ΕΚΤ δεν αύξησε τον ELA λόγω αντιδράσεων στο εσωτερικό της.

Εντονη κριτική για τη διογκούμενη εξάρτηση των εγχωρίων τραπεζών από τη του ευρωσυστήματος διατύπωσε χθες ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γενς Βάιντμαν, υπογραμμίζοντας ότι η συνεχιζόμενη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα δημιουργεί σοβαρό ζήτημα παραβίασης των κανόνων περί κρατικής χρηματοδότησης. Οπως τόνισε, οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης έχουν επιταχύνει τις εκροές καταθέσεων, προειδοποιώντας ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αποτελεί δανειστή έσχατης ανάγκης για κυβερνήσεις. Σημείωσε ότι οι ελληνικές δεν έχουν καμία πρόσβαση στις αγορές, λαμβάνουν ELA και αγοράζουν κρατικό χρέος (έντοκα γραμμάτια), κάτι που απαγορεύεται.

Οι επισημάνσεις του Γ. Βάιντμαν ερμηνεύθηκαν ως αύξηση των πιέσεων προς το Δ.Σ. της ΕΚΤ για την περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης έναντι της Ελλάδος.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση