Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Διαπραγματεύσεις υπό τη δαμόκλειο σπάθη της ΕΚΤ
Διαπραγματεύσεις υπό τη δαμόκλειο σπάθη της ΕΚΤ

Διαπραγματεύσεις υπό τη δαμόκλειο σπάθη της ΕΚΤ

Με την ΕΚΤ να παρέχει ρευστότητα με το σταγονόμετρο, αυξάνοντας την πίεση στην ελληνική πλευρά για την εξεύρεση συμφωνίας, οι τράπεζες βρίσκονται σε οριακό σημείο ελπίζοντας σε μια άμεση λύση.

Χθες, για δεύτερη ημέρα η ΕΚΤ δεν προχώρησε σε αύξηση του ορίου του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς, σύμφωνα με τραπεζικές , η ΤτΕ, δεν κατέθεσε σε σχετικό αίτημα. Κατά τις ίδιες , δεν υπήρχε ανάγκη πρόσθετης ρευστότητας λόγω της σταθεροποίησης των καταθέσεων τις προηγούμενες ημέρες. Ξένα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν, ωστόσο, ότι η ΕΚΤ δεν αύξησε τον ELA λόγω αντιδράσεων στο εσωτερικό της.

Εντονη κριτική για τη διογκούμενη εξάρτηση των εγχωρίων τραπεζών από τη ρευστότητα του ευρωσυστήματος διατύπωσε χθες ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γενς Βάιντμαν, υπογραμμίζοντας ότι η συνεχιζόμενη των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα δημιουργεί σοβαρό ζήτημα παραβίασης των κανόνων περί κρατικής χρηματοδότησης. Οπως τόνισε, οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης έχουν επιταχύνει τις εκροές καταθέσεων, προειδοποιώντας ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αποτελεί δανειστή έσχατης ανάγκης για κυβερνήσεις. Σημείωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν καμία πρόσβαση στις αγορές, λαμβάνουν ELA και αγοράζουν κρατικό ( γραμμάτια), κάτι που απαγορεύεται.

Οι επισημάνσεις του . Βάιντμαν ερμηνεύθηκαν ως αύξηση των πιέσεων προς το Δ.Σ. της ΕΚΤ για την περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης έναντι της Ελλάδος.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Σύλληψη τριών αλλοδαπών με πέντε κιλά κάνναβης στην Αγιά Λάρισας #κάνναβη - https://t.co/E1HqbMMQ8D -

  • Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας στην εκδήλωση για την Εθνική Στρατηγική Αγροτικής Ανάπτυξης (Κ.Α.Π. 2021 -2027)… - https://t.co/4v1NlqxXAk -

  • H Λυρική στη Σκιάθο #ΕθνικήΛυρικήΣκηνή - https://t.co/fVAcKKVzkY -

"Αλιεύοντας" την είδηση