Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Διανομή μερίσματος 1,4 δισ.
Διανομή μερίσματος 1,4 δισ.

Διανομή μερίσματος 1,4 δισ.

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε χθες τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης και τον τρόπο με τον οποίο θα διανεμηθεί το πλεόνασμα. Ο πρωθυπουργός, αποφεύγοντας κάθε αναφορά στις πρόσφατες παραδοχές υπουργών του ότι η απόδοση των φορολογικών εσόδων είναι συνειδητή κυβερνητική επιλογή δυσανάλογης επιβάρυνσης των μεσαίων στρωμάτων, επιδιώκει να επαναφέρει στην επικαιρότητα μια θετική ατζέντα για την κυβέρνηση, που τις τελευταίες ημέρες βρέθηκε να ακολουθεί τις εξελίξεις, χωρίς, μάλιστα, να μπορεί να δώσει πειστικές απαντήσεις.

Η πίεση που ασκείται από την για τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και κυβερνητικό εταίρο, Πάνο Καμμένο, επιμένει, καθώς διαρκώς ανακύπτουν νέα ερωτήματα αναφορικά με τη σύμβαση για πώληση οπλισμού στη Σαουδική Αραβία. Παράλληλα, στο σήμανε συναγερμό η πέραν του αναμενομένου συμμετοχή στις για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στην Κεντροαριστερά και η συνακόλουθη συζήτηση που άνοιξε για τη δυναμική ανασύστασης του χώρου αυτού και επαναπατρισμού εκείνου του εκλογικού ακροατηρίου που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Ολων αυτών είχε προηγηθεί ο διεθνής σάλος για την απόφαση χορήγησης αδείας στον δολοφόνο της , Δημήτρη Κουφοντίνα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι ανακοινώσεις για τη διανομή της υπεραπόδοσης, οι οποίες προγραμματίζονταν για μετά τις 20 Νοεμβρίου, έγιναν χθες και μάλιστα αιφνιδιαστικά.

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός, η δημοσιονομική υπεραπόδοση για το τρέχον έτος, το ποσόν, δηλαδή, που η κυβέρνηση θα επιστρέψει ως υπερπλεόνασμα, ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ. Επειτα από συνεννόηση με τους εταίρους, από το ποσόν της υπεραπόδοσης θα διατεθούν 720 εκατ. ευρώ ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ακατάσχετη και αφορολόγητη, προς 3,4 εκατομμύρια πολίτες, με κριτήρια εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακής κατάστασης. Ο σχετικός νόμος θα έλθει στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα, δήλωσε ο κ. Τσίπρας και η καταβολή στους δικαιούχους θα γίνει έως τα μέσα Δεκεμβρίου.
Για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης εισφορών υγείας από συνταξιούχους για το διάστημα από 1η Ιουνίου 2012 έως και 30 Ιουνίου , θα δοθούν 315 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καταβληθούν μαζί με τις συντάξεις του Δεκεμβρίου στους δικαιούχους.

Τέλος, 360 εκατ. ευρώ θα δοθούν στη για την κάλυψη του κόστους Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφελείας, που χρεώνονται στους λογαριασμούς. Ετσι θα αποφευχθεί, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, νέα αύξηση στα τιμολόγια για το επόμενο έτος, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα για μειώσεις στην τιμή ρεύματος για τις 300.000 δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της .

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συνεχίζεται το πρόγραμμα της κουνουποκτονίας στη Μαγνησία #πρόγραμμακουνουποκτονίας - https://t.co/6Xqir6y8bE -

  • Δύο βραβεία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας από τα Hellenic Responsible Business Awards 2021 - https://t.co/PfHr41UMga… -

  • Αναφορά Κ. Παπανάτσιου για την λειτουργία γραφείου ΕΦΚΑ στο Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου #ΔήμοςΖαγοράςΜουρεσίου - https://t.co/DWPKyF4q1t -

"Αλιεύοντας" την είδηση