Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Διαμεσολάβηση: μία σύντομη και οικονομική εξωδικαστική επίλυση διαφορών
Διαμεσολάβηση: μία σύντομη και οικονομική εξωδικαστική επίλυση διαφορών

Διαμεσολάβηση: μία σύντομη και οικονομική εξωδικαστική επίλυση διαφορών

 

Η ΓΣΕΒ και ο  ΟΠΕΜΕΔ (Οργανισμός Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών) παρουσίασαν χθες, Δευτέρα 3 Απριλίου, τα οφέλη της διαμεσολάβησης σε μία ενημερωτική στο Αμφιθέατρο της ΓΣΕΒ για τα μέλη της, με τίτλο “Διαμεσολάβηση: μία λύση για όλους”.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ,  Γιώργος Καββαθάς, αναφέρθηκε στην χρησιμότητα μεθόδων και εργαλείων επίλυσης διαφορών όπως η διαμεσολάβηση, κυρίως για τις πολύ μικρές και τους αυτοαπασχολούμε, αφενός γιατί η καθυστέρηση μιας δικαστικής απόφασης μπορεί να είναι μοιραία για τη βιωσιμότητά τους, αφετέρου γιατί το κόστος της δικαστικής διαδικασίας σε πολλές περιπτώσεις είναι δυσβάσταχτο και οι δεν προχωρούν σε αυτή χάνοντας τη δικαίωσή τους.

Ειδικά στη παρούσα συγκυρία, συμπλήρωσε ο κ. Καββαθάς, που οι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά θέματα και σοβαρά προβλήματα νομικής φύσης με προμηθευτές, τράπεζες, αλλά και ενδοεταιρικά, η διαμεσολάβηση μπορεί να αποδειχθεί ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό εργαλείο και μια πιο συμφέρουσα οικονομική λύση για την επίλυση των διαφορών τους.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΜΕΔ,  Νικόλας Κανελλόπουλος, παρουσίασε τον θεσμό της διαμεσολάβησης και επεσήμανε τόσο την αποτελεσματικότητα αυτής ως εξωδικαστικής μεθόδου επίλυσης διαφορών , όσο και την αναγκαιότητα ύπαρξης της διαμεσολάβησης για την οικονομία, την κοινωνία, τις επιχειρήσεις, αλλά και για το παραδοσιακό σύστημα απονομής δικαιοσύνης καθώς δεν έρχεται μόνο να το συμπληρώσει, απαντά και στην ανάγκη ελάφρυνσης των δικαστηρίων από την αναμονή εκκρεμών υποθέσεων.

Ο κ. Κανελλόπουλος, υπογράμμισε πως η επίλυση της  διαφοράς μέσω της διαμεσολάβησης αποτυπώνεται σε πρακτικό που είναι τίτλος εκτελεστός και πως σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία υπάρχουν εξαιρετικά σε υποθέσεις οικογενειακών, εργατικών, μισθωτικών, εταιρικών, κατασκευαστικών ζητημάτων, δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, διασυνοριακών διαφορών και υποθέσεων ιατρικής αμέλειας.

Στη συνέχεια της ς, η Δήμητρα Τριανταφύλλου και ο Σπύρος Λειβαδόπουλος, επίσημοι διαμεσολαβητές, επικεντρώθηκαν στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις αναλύοντας πως και σε ποια ζητήματα η  διαμεσολάβηση μπορεί να δώσει εξωδικαστική λύση σε λίγες μέρες ή και ώρες, με κοινά αποδεκτές συμφωνίες αναλύοντας τόσο τη διαδικασία αυτή καθαυτή, όσο και το πόσο μπορεί να ευεργετηθεί από τη διαδικασία ο αυτοαπασχολούμενος ή η μικρή επιχείρηση αποφεύγοντας μια παρατεταμένη αβεβαιότητα και διαφυλάσσοντας ή διευρύνοντας συνεργασίες ή μέσα από μία win- win επίλυση της όποιας διαφοράς.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση