Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / ΚΟΙΝΩΝΙΑ / Διαμαρτυρίες στο λιμάνι του Πειραιά
Διαμαρτυρίες στο λιμάνι του Πειραιά

Διαμαρτυρίες στο λιμάνι του Πειραιά

Απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκινούν οι συνδικαλιστές του λιμανιού του Πειραιά που αξιώνουν ματαίωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και του ΟΛΘ ή διασφάλιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ξεκινούν την Πέμπτη 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις κάνοντας πολλούς να ανησυχούν για επανάληψη των προ επταετίας κινητοποιήσεων που πάγωσαν το λιμάνι για περισσότερους από 14 μήνες και έβγαλαν τον Πειραιά από τον χάρτη του παγκόσμιου εμπορίου. Και μαζί χάθηκαν και εκατοντάδες από τις  εμπλεκόμενες εταιρείες   και τζίρος δεκάδων εκατομμυρίων. Μόνον ο ΟΛΠ απώλέσε τζίρο 55 εκατομμυρίων ευρώ

Η διαφορά σήμερα είναι πως ούτε οι επιχειρήσεις ούτε η οικονομία έχουν τις αντοχές και τα περιθώρια που διέθεταν τότε, όταν η οικονομία ακόμα αναπτυσσόταν. Σήμερα πάντως ο προβλήτας ΙΙ και ΙΙΙ του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων, που τελεί υπό την διαχείριση της θυγατρικής της Cosco, αναμένεται να συνεχίσει να δουλεύει κανονικά αλλά όχι ο προβλήτας Ι του ΟΛΠ ούτε ο σταθμός αυτοκινήτων ούτε η κρουαζιέρα . Πλήττονται έτσι καίρια βασικές εξωστρεφείς δραστηριότητες της οικονομίας και σε βαθμό που μεγεθύνεται από την παράλληλη απεργία στον ΟΛΘ . Ο τελευταίος άλλωστε αντιμετωπίζει ήδη μεγάλα προβλήματα από την αποχή των εργαζομένων από υπερωρίες και τα σαββατοκύριακα εδώ και πολλές εβδομάδες.

Επιχειρηματικές ενώσεις της βορείου Ελλάδας αλλά και χρήστες του λιμανιού του Πειραιά ετοιμάζουν σύμφωνα με πληροφορίες επιστολές προς την κυβέρνηση με τις οποίες ζητούν να τους προστατεύσει σε μια περίοδο που και η σιδηροδρομική διασύνδεση της χώρας με την Ευρώπη εχει ακρωτηριασθεί λόγω της αποκοπής της γραμμής στην Ειδομένη εξαιτίας προσφύγων και μεταναστών.

Όμως είναι αβέβαιο αν οι εκκλήσεις αυτές θα βρουν ευήκοα ώτα τουλάχιστον στο πρόσωπο του υπουργού ναυτιλίας Θ. Δρίτσα με δεδομένες τις θέσεις του για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και τον αναντίρρητα έντονα φιλεργατικό ιδεολογικό προσανατολισμό του. Την Κυριακή άλλωστε από το βήμα της Βουλής διαβεβαίωσε το σώμα πως «δεν σταματήσαμε και δεν θα σταματήσουμε οι εργασιακές σχέσεις και στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη να είναι σχέσεις σταθερές και ασφαλείς και όχι σχέσεις επισφαλών κανόνων εργασίας».

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης έρχονται επίσης λίγες μέρες πριν την έκτακτη της εισηγμένης ΟΛΠ ΑΕ στην οποία αναμένεται να εγκριθεί η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και ελληνικού δημοσίου με την οποία ο νέος μέτοχος θα λειτουργήσει το λιμάνι του Πειραιά αλλά και τις αλλαγές στο καταστατικό της εταιρείας μεταξύ των οποίων και η των μελών του διοικητικού συμβουλίου κατά δυο τουλάχιστον θέσεις, αυτές των συνδικαλιστών.

Υπενθυμίζεται πως οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ έχουν εν ισχύ συλλογική σύμβαση εργασίας, που ανανεώθηκε πέρυσι, με διετή διάρκεια και λήγει έτσι το καλοκαίρι του 2017 και με την τρίμηνη μετενέργεια, το Φθινόπωρο.

Στον ΟΛΠ απασχολούνται 1.121 εργαζόμενοι με βάση τα στοιχεία για τη χρήση του 2015. Η σχετική ετήσια οικονομική της εισηγμένης αναφέρει πως «το μέγιστο και καθοριστικό μέγεθος των λειτουργικών εξόδων αποτελούν οι αμοιβές προσωπικού που αγγίζουν το 51,1% των συνολικών εξόδων κατά τη χρήση του 2015 και ανήλθαν σε 51,5 εκατ. ευρώ». Για μέτρο, αξίζει ίσως να αναφερθεί πως τα από την παραχώρηση του προβλήτα ΙΙ και ΙΙΙ στην ΣΕΠ ΑΕ το ίδιο έτος ανήλθαν στα 40,07 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη του ΟΛΠ στα 8,375 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα ο ΟΛΘ στα τέλη του 2015 απασχολούσε 420 εργαζομένους και οι αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού ανήλθαν στα 14,132 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη στα 17,19 εκατ. ευρώ.

Στους δε, υπό παραχώρηση, προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του ΟΛΠ απασχολούνται περί τα 1.200 άτομα στην θυγατρική της Cosco, ΣΕΠ ΑΕ και την Διακίνησης Port και τα καθαρά κέρδη που ενέγραψε το 2015 ανήλθαν στα 28,84 εκατ. δολ. ή 25,6 εκατ. ευρώ σε σημερινές τιμές.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στον Ολυμπιακό Βόλου ο Θεόδωρος Βερνάρδος #ΠΑΕΟλυμπιακόςΒόλου - https://t.co/lV4wpoM2MG -

  • Στον Όλυμπο, σε συνθήκες καύσωνα, έτρεξαν οι δρομείς του ΣΔΥ Βόλου #ΣΔΥΒόλου - https://t.co/4XL00xIQHc -

  • Τριάντα τα θετικά κρούσματα covid-19 στη  Θεσσαλία #θετικάκρούσματαCovid19 - https://t.co/3eYYgtmiXo -

"Αλιεύοντας" την είδηση