Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Δεν ζητεί περαιτέρω μειώσεις συντάξεων ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Δεν ζητεί περαιτέρω μειώσεις συντάξεων ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Δεν ζητεί περαιτέρω μειώσεις συντάξεων ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Σημάδι ευελιξίς έδειξε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, αναφορικά με το μείγμα των μέτρων για το ασφαλιστικό, την ώρα που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο () επιμένει στη σκληρή θέση του για περικοπές συντάξεων αντί των προτεινόμενων από την κυβέρνηση αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο έχει γενικότερα τηρήσει αυστηρή θέση σε όλα τα «καυτά» θέματα, με στελέχη του οικονομικού επιτελείου να εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα θα μπορούσε να κλείσει μία συμφωνία με την έγκριση του . Αντιθέτως, ο κ. Σόιμπλε έδειξε χθες ότι θα μπορούσε να αποδεχθεί ένα μείγμα μέτρων στο ασφαλιστικό που θα βοηθούσε την κυβέρνηση να το ψηφίσει.

Περικοπές

Η εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι δύσκολη και για περαιτέρω περικοπές δεν θα υπάρξει μάλλον πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή, ανέφερε ο κ. Σόιμπλε. Και πρόσθεσε πως γι' αυτό αναζητείται ένας ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν όσα είχαν συμφωνηθεί με το Eurogroup στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος το περασμένο καλοκαίρι. «Τους τελευταίους μήνες, η πέτυχε αξιοσημείωτα πράγματα. Θα πρέπει να υποστηρίξουμε αυτή την εξέλιξη», δήλωσε. Επί της ουσίας, ο κ. Σόιμπλε έδειξε να αποδέχεται την των ασφαλιστικών εισφορών αντί της επιπρόσθετης περικοπής επικουρικών συντάξεων, από τη στιγμή που επιτυγχάνεται ο δημοσιονομικός στόχος, σε αντίθεση με το τι υποστηρίζει το ΔΝΤ.

Πάντως, η ευελιξία αυτή του Γερμανού υπουργού «κρύβει» πιθανότατα την αγωνία για ενδεχόμενες απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο θέμα της περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. O κ. Σόιμπλε είπε ότι χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει πρόγραμμα. Στελέχη των δανειστών υποστηρίζουν ότι το Ταμείο προσδιορίζει το δημοσιονομικό κενό έως το στο 4,5% του ΑΕΠ, ενώ η Κομισιόν στα επίπεδα του 3 – 3,5% του ΑΕΠ. Και η Αθήνα έχει κληθεί –σε αυτή τη φάση– να προσδιορίσει μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ.

Στο πλαίσιο αυτό, στελέχη με γνώση των συζητήσεων αναφέρουν στην «Κ» ότι στο Eurogroup της 22ας Απριλίου το ΔΝΤ αναμένεται να καλέσει την Ευρωζώνη να καλύψει τη διαφορά του 1 – 1,5% του ΑΕΠ με στο χρέος, από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να λάβει . Κάτι το οποίο, όμως, η Ευρωζώνη –και ιδίως η Γερμανία– δεν το θέλει. Ειδικά μία παρέμβαση τέτοιου μεγέθους.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση