Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Δεν είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας έως το τέλος Απριλίου
Δεν είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας έως το τέλος Απριλίου

Δεν είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας έως το τέλος Απριλίου

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι με την πορεία των συζητήσεων μέχρι στιγμής. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για μεγαλύτερες προσπάθειες από την πλευρά της ς ώστε να ολοκληρωθεί αυτό το ζήτημα προς αμοιβαίο όφελος», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ ιουνκέρ για να περιγράψει την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ ς και εταίρων.

Με τον πήχυ των προσδοκιών για το επόμενο Eurogroup στη Ρίγα (24.04) να βρίσκεται στο ναδίρ, Ευρωπαίος αξιωματούχος εξήγησε ότι «απλά θα έχουμε μια σύντομη ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, δεν είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας έως το τέλος Απριλίου, «με μία εβδομάδα μόνο να μένει», ενώ εξήγησε ότι «ιδανικά θα θέλαμε να ήμασταν σε αυτό το σημείο δύο μήνες πριν». Ο κ. ιουνκέρ είπε ότι «παρ' όλο που η εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων έχει ενισχυθεί κατά τις προηγούμενες τέσσερις ή πέντε ημέρες, δεν είμαστε ακόμη στο σημείο όπου μπορεί να επιτευχθεί μια γρήγορη λύση».

Η μόνη πραγματική προθεσμία που διαφαίνεται είναι η 30ή Ιουνίου που τελειώνει η παράταση του Μνημονίου, είπε ο αξιωματούχος, ενώ ανέφερε ότι θα είναι «τρομερά δύσκολο» να υπάρχει ολοκληρωμένη λίστα που θα έχει αναλυθεί και συζητηθεί από τους θεσμούς μέχρι τις 30 Απριλίου. Την ίδια διορία της λήξης του προγράμματος έδωσε και ο Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που σε συνέντευξή του στο Bloomberg τόνισε ότι η Ελλάδα ήταν στο σωστό μονοπάτι για την ανάκαμψη μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου, «κάτι που εξέπληξε πολλούς». Ο ίδιος επανέλαβε πως η Ελλάδα δεν θα λάβει άλλα χρήματα αν δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους τρεις θεσμούς μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι οι ζήτησαν «επανειλημμένως» από την ελληνική να προχωρήσει στη μεταφορά των αποθεματικών των φορέων του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος, τονίζοντας ότι αυτό έχει συμβεί σε μία σειρά από χώρες.

Την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα τις προσεχείς εβδομάδες, επισήμανε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν , τονίζοντας ότι τα χρήματα της Ελλάδας τελειώνουν και ότι «δεν αποτελεί επιλογή» η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Στην ίδια γραμμή ήταν και οι του κ. Γιουνκέρ, που από τη μία τόνισε ότι «είναι εκτός συζήτησης να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα, από την άλλη είναι επίσης εκτός συζήτησης να στηριχθεί η Ελλάδα με οποιοδήποτε τίμημα», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, θεωρούν ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπάρξει έκθεση προόδου από τους στο σημερινό Euroworking Group, ενώ χθες ήταν προγραμματισμένο να συζητηθούν μεταξύ άλλων και τα θέματα του χρέους, των «κόκκινων δανείων» και εργασιακά ζητήματα.

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση