Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Δεν είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας έως το τέλος Απριλίου
Δεν είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας έως το τέλος Απριλίου

Δεν είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας έως το τέλος Απριλίου

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Δεν είμστε κθόλου ικανοποιημένοι με την πορεία των συζητήσεων μέχρι στιγμής. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για μεγαλύτερες προσπάθειες από την πλευρά της Ελλάδας ώστε να ολοκληρωθεί αυτό το ζήτημα προς αμοιβαίο όφελος», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ για να περιγράψει την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και εταίρων.

Με τον πήχυ των προσδοκιών για το επόμενο στη Ρίγα (24.04) να βρίσκεται στο ναδίρ, Ευρωπαίος αξιωματούχος εξήγησε ότι «απλά θα έχουμε μια σύντομη ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, δεν είναι εφικτή η επίτευξη ς έως το τέλος Απριλίου, «με μία εβδομάδα μόνο να μένει», ενώ εξήγησε ότι «ιδανικά θα θέλαμε να ήμασταν σε αυτό το σημείο δύο μήνες πριν». Ο κ. Γιουνκέρ είπε ότι «παρ' όλο που η εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων έχει ενισχυθεί κατά τις προηγούμενες τέσσερις ή πέντε ημέρες, δεν είμαστε ακόμη στο σημείο όπου μπορεί να επιτευχθεί μια γρήγορη λύση».

Η μόνη πραγματική προθεσμία που διαφαίνεται είναι η 30ή Ιουνίου που τελειώνει η παράταση του Μνημονίου, είπε ο αξιωματούχος, ενώ ανέφερε ότι θα είναι «τρομερά δύσκολο» να υπάρχει ολοκληρωμένη λίστα που θα έχει αναλυθεί και συζητηθεί από τους θεσμούς μέχρι τις 30 Απριλίου. Την ίδια διορία της λήξης του προγράμματος έδωσε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που σε συνέντευξή του στο Bloomberg τόνισε ότι η Ελλάδα ήταν στο σωστό μονοπάτι για την μέχρι τις του Ιανουαρίου, «κάτι που εξέπληξε πολλούς». Ο ίδιος επανέλαβε πως η Ελλάδα δεν θα λάβει άλλα χρήματα αν δεν καταλήξει σε με τους τρεις θεσμούς μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι οι ζήτησαν «επανειλημμένως» από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στη μεταφορά των αποθεματικών των φορέων του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος, τονίζοντας ότι αυτό έχει συμβεί σε μία σειρά από χώρες.

Την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα τις προσεχείς εβδομάδες, επισήμανε ο επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι τα χρήματα της Ελλάδας τελειώνουν και ότι «δεν αποτελεί επιλογή» η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Στην ίδια γραμμή ήταν και οι δηλώσεις του κ. Γιουνκέρ, που από τη μία τόνισε ότι «είναι εκτός συζήτησης να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα, από την άλλη είναι επίσης εκτός συζήτησης να στηριχθεί η Ελλάδα με οποιοδήποτε τίμημα», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, θεωρούν ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπάρξει έκθεση προόδου από τους δανειστές στο σημερινό Euroworking Group, ενώ χθες ήταν προγραμματισμένο να συζητηθούν μεταξύ άλλων και τα θέματα του χρέους, των «κόκκινων δανείων» και ζητήματα.

 

πηγή:kathimerini.gr

 

"Αλιεύοντας" την είδηση