Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Δεν αιφνιδιάστηκαν οι Ευρωπαίοι για τις εκλογές
Δεν αιφνιδιάστηκαν οι Ευρωπαίοι για τις εκλογές

Δεν αιφνιδιάστηκαν οι Ευρωπαίοι για τις εκλογές

Την προσδοκία ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρ που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του νέου πακέτου διάσωσης διατύπωσαν Ευρωπαίοι πολιτικοί, οι οποίοι εμφανίστηκαν ενήμεροι για τα σχέδια του Αλέξη περί πρόωρων εκλογών. Βερολίνο και δήλωσαν ότι δεν αποτέλεσε έκπληξη η προσφυγή στις κάλπες, υπογράμμισαν όμως ότι προέχει η έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται από το πρόγραμμα, το οποίο μόλις συμφωνήθηκε από τις δύο πλευρές.

«Η παραίτηση είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος της κρίσης», φέρεται να είπε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Βραζιλία. Ειδικότερα η κ. Μέρκελ θεωρεί, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας Bild, πως η νέα κυβέρνηση θα προσδώσει περισσότερη στη χ. «Η γερμανική κυβέρνηση, όπως και οι άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας, περιμένει φυσικά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των συμφωνηθέντων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα…», σχολίασε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι η απόφαση του πρωθυπουργού δεν αιφνιδίασε τους εταίρους μας. «H βοήθεια υπό τον ΕΜΣ και οι απαραίτητες γι' αυτήν μεταρ έχουν συμφωνηθεί με το ελληνικό κράτος, όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ισχύει, επομένως, ό,τι έχει συμφωνηθεί», δήλωσε ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν. Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Γιουργκ Βαϊσγκέρμπερ σημείωσε ότι, αν υπάρξουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, θα υπάρξουν και καθυστερήσεις στην εκταμίευση της δανειακής βοήθειας, και υπενθύμισε ότι η πρώτη αξιολόγηση έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο.

«To περιμέναμε», παραδέχθηκε η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ . Παράλληλα τόνισε ότι η Επιτροπή σέβεται την απόφαση του Eλληνα πρωθυπουργού να οδηγήσει άμεσα τη χ σε εκλογές και υπενθύμισε ότι τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν υπέρ του προγράμματος την περασμένη Παρασκευή. Ο Τόμας Βίζερ, ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (Euroworking Group), εκτίμησε ότι οι δεν θα επηρεάσουν το πακέτο οικονομικής βοήθειας. Οταν ρωτήθηκε αν οι εκλογές θα αλλάξουν τους αριθμούς της συμφωνίας διάσωσης, ο ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Eνωσης, επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης που προετοιμάζει τις αποφάσεις για τις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, απάντησε στο αυστριακό τηλεοπτικό δίκτυο ORF: «Oχι… αυτό ήταν πραγματικά ένα αναμενόμενο βήμα, και για πολύ κόσμο ένα επιθυμητό βήμα για να υπάρξει σαφέστερη δομή στην ελληνική κυβέρνηση… Τον Οκτώβριο έχουμε μια συνεδρίαση για μια πιθανή ελάφρυνση του χρέους και (μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου) ελπίζουμε για την περαιτέρω πρόοδο του προγράμματος».

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση