Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / Δεμένα τα καράβια Τετάρτη και Πέμπτη λόγω της 48ωρης απεργίας της ΠΝΟ
Δεμένα τα καράβια Τετάρτη και Πέμπτη λόγω της 48ωρης απεργίας της ΠΝΟ

Δεμένα τα καράβια Τετάρτη και Πέμπτη λόγω της 48ωρης απεργίας της ΠΝΟ

Την άμεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που εντάσσει τους ναυτικούς στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ζήτησε σήμερα, ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) Γιάννης Χαλάς, σε Τύπου ενόψει της 48ωρης πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης των ναυτικών σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, για την Τετάρτη 20 και την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ προειδοποίησε ότι ο κλάδος είναι αποφασισμένος να φθάσει μέχρι το τέρμα και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία είδους υποχώρηση, ενώ αναφερόμενος στην κυβέρνηση είπε ότι «αυτά που ως αντιπολίτευση πιστεύανε ότι οι άλλοι δεν τα κάνουν, τα κάνουν τώρα αυτοί εδώ»

Τόνισε ότι με το νέο θίγονται όλες οι κατηγορίες των εργαζομένων, ενώ αναφερόμενος στην ένταξη του ΝΑΤ στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, είπε ότι δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει, καθώς αυτή τη στιγμή το πρωτογενές μητρώο ασφαλισμένων τηρείται στο υπουργείο Ναυτιλίας και δεν θα μπορεί να ελέγχεται το εργασιακό και του ναυτικού.

Ο γγ της ΠΝΟ είπε εξάλλου ότι σε όλα τα κράτη της ΕΕ αυτή τη στιγμή διατηρείται αυτοτελή και ανεξάρτητο ασφαλιστικό ταμείο για τους ναυτικούς, λόγω της ιδιαιτερότητας του ναυτικού επαγγέλματος, καθώς δεν υπάρχουν μόνο κατηγορίες πλοίων αλλά και μεγάλος αριθμός ειδικοτήτων που υπηρετούν σε αυτά.
Συμπλήρωσε, επίσης, ότι το Ταμείο των ναυτικών (ΝΑΤ) δεν εισπράττει εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών μόνο από πλοία με ελληνική σημαία, αλλά και από πλοία με συμβεβλημένα ασφαλιστικά με το Ταμείο, αλλά και από εξαγορές θαλάσσιας υπηρεσίας από ανασφάλιστα πλοία με ξένη σημαία.

Ο κ. Χαλάς αναφερόμενος στην ανεργία των ναυτικών είπε ότι αυτή τη στιγμή, ξεπερνά το 40%, ενώ δήλωσε ότι ο αριθμός των εν ενεργεία ναυτικών (είτε εργάζονται είτε είναι άνεργοι) είναι περίπου 17.000-18.000.
Σε αυτό το σημείο είπε επίσης ότι πως πολλοί ξεκίνησαν ως ναυτικοί αλλά σήμερα ασχολούνται με άλλη επαγγελματική δραστηριότητα, ενώ πολλοί σπουδαστές που φοιτούν στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού ταξιδεύουν μεν με πλοία, «αλλά ως… επιβάτες με προορισμό τα νησιά το καλοκαίρι».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Χρ.Τριαντόπουλος: Συνεργασία με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ για ζητήματα λιμενικών εγκαταστάσεων - https://t.co/wkJb0gS5x2… -

  • Τρία #μετάλλια η #Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο #Ελλάδα #μετάλλια #ΟλυμπιακοίΑγώνεςΤόκιο - https://t.co/Lsmq1k8EAu -

  • Στο εργοτάξιο του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας #ΔημοτικόΘέατροΒόλου - https://t.co/oXFC0E1cpc -

"Αλιεύοντας" την είδηση